G4Media.ro

Nuclearelectrica a obținut în instanță suspendarea ordinului ANRE care ar fi obligat-o…

Nuclearelectrica a obținut în instanță suspendarea ordinului ANRE care ar fi obligat-o să acopere pierderile furnizorilor de energie

Nuclearelectrica a obținut o decizie judecătorească prin care este suspendat ordinul Autorității Naționale de Reglementare în  Energie adoptat la finele anului trecut prin care pierderile furnizorilor de ultimă instanță ar fi fost preluate de către cele mai mari companii de stat producătoare de energie, Nuclearelectrica și Hidroelectrica.

Deși decizia instanței nu este definitivă, ea este executorie. ANRE  poate depune recurs la Curtea de Apel București în termen de cinci zile.

Obiectul litigiului este un ordin al președintelui ANRE din 11 decembrie 2019 care ar transfera către producători o mare parte din pierderile din sistemul energetic în iarna 2020.

Hidroelectrica și Nuclearelectrica au contestat vehement ordinul încă înainte de adoptarea sa oficială.

Cele două companii au trimis la ANRE cereri de revizuire a unui proiect de ordin care le-ar transforma în marii perdanți ai pieței în perioada de iarnă. Documentele, consultate de G4Media.ro, arată că cele două companii resping proiectul girat de Dumitru Chiriță, șeful pus de PSD la ANRE, și acuză voalat instituția că favorizează furnizorii de ultimă instanță în detrimentul producătorilor.

Care este originea problemei. Faimoasa OUG 114 prevede că pierderile înregistrate de furnizorii de ultimă instanță (Electrica, E.On, Enel, CEZ) sunt recuperate prin obligarea producătorilor să vândă (firme cu capital de stat și firme private), dar nu prevede recuperarea pierderilor de către producători. Proiectul de ordin al ANRE contestat de Hidroelectrica și Nuclearelectrica ar face ca aceste pierderi să fie preluate practic doar de cele două mari companii cu capital majoritar de stat.

Cum s-a ajuns aici. ANRE a publicat pe 8 noiembrie în dezbatere publică două proiecte de ordin care stabilesc tarifele pentru consumatorii reglementați până la jumătatea anului 2021. Unele prevederi defavorizează net Hidroelectrica și Nuclearelectrica, care ar fi forțate ca în ianuarie și februarie 2020, lunile de iarnă cu cel mai mare consum de energie, să cumpere practic energie scumpă pentru a o revinde ieftin către furnizori.

Or, un asemenea comportament economic ar duce la diminuarea profitului pentru cele două companii în favoarea furnizorilor.

Cum a reacționat Nuclearelectrica

Compania care gestionează centrala nucleară de la Cernavodă a propus ANRE renunțarea la proiectele de ordin și oferit și câteva variante de rezolvare a situației:

– liberalizarea totală a pieței energiei din ianuarie 2020
– susținerea consumatorilor casnici de către toți producătorii
– contracte directe între producători și consumatorii casnici pentru furnizarea de energie electrică, ceea ce ar însemna eliminarea din schema comercială a furnizorilor

”Vă adresăm rugămintea să dispuneți demersurile propuse sau potențiale noi demersuri în vederea susținerii necesității reanalizării proiectului inițial în vederea actualizării normelor de reglementare”, arătau reprezentanții Nuclearelectrica în scrisoarea remisă ANRE.

Context. Problemele majore din sistem de furnizare a energiei electrice au fost provocate de OUG 114 și acutizate de reglementări ulterioare ale ANRE. Producătorii, Comisia Europeană și analiștii pieței au acuzat PSD că, prin intermediul OUG 114, au defavorizat producția internă, au ajutat furnizorii și au stimulat importurile. Mai mult, OUG 114 a stopat procesul de liberalizare a pieței, ceea ce a determinat deschiderea unei proceduri de sancționare (infringement) din partea Comisie Europene. Pe acest fond, companiile-mamă a doi dintre marii furnizori din piața energiei electrice (Enel și CEZ) au anunțat că scot la vânzare activele din România.

Cine sunt artizanii mișcărilor. OUG 114 și legislația subsecventă au fost inițiate și puse în practică de gruparea Liviu Dragnea – Darius Vâlcov – Eugen Teodorovici, cu sprijinul ANRE, instituție condusă de Dumitru Chiriță. Chiriţă a fost numit în funcție de PSD, partidul în rândurile căruia fostul electrician şi-a desfășurat cariera politică. După ce a lucrat ca electrician șef de tură, Chiriță s-a transformat în sindicalist, apoi a intrat în PSD și a devenit vicepreședinte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, apoi deputat.

Citește și: Conflict între cele mai mari companii energetice ale statului și ANRE, arbitrul pieței, controlat de PSD. Hidroelectrica și Nuclearelectrica resping dur o reglementare care le-ar obliga să acopere pierderile furnizorilor

Foto: Centrala atomoelectrică de la Cernavodă/ Nuclearelectrica

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Iata efectul absentei voastre de la vot.

  2. Când un guvern incompetent și corupt intervine după bunul plac in economie….