G4Media.ro

Nuclearelectrica anunță că a selectat compania Candu Energy pentru lucrări pregătitoare înaintea…

Foto: Centrala de la Cernavodă / Ministerul Economiei

Nuclearelectrica anunță că a selectat compania Candu Energy pentru lucrări pregătitoare înaintea retehnologizării reactorului 1 al centralei nucleare de la Cernavodă

Compania cu capital majoritar de stat Nuclearelectrica a selectat compania Candu Energy, membră a grupului SNC-Lavalin, pentru a efectua lucrări suplimentare de pre-proiect pentru reactorul Unității 1 de la Cernavoda, înainte de prelungirea duratei de viață a acestuia, potrivit unui comunicat al companiei.

Contractul va dura doi ani și are o valoare de aproximativ 65 de milioane de dolari. SNC-Lavalin va efectua servicii de inginerie de lungă durată în vederea pregătirii viitorului proiect de retehnologizare a Unității 1 al centralei nucleare de la Cernavodă.

Retehnologizarea ar urma să prelungească durata de funcționare a reactorului Unității 1 cu încă 30 de ani, până în anul 2060.

Personalul specializat din cadrul diviziei nucleare canadiene a SNC-Lavalin va efectua lucrările de inginerie de proiectare și achiziție necesare pentru a executa modificările de proiectare și recomandările rezultate în urma evaluării SNC-Lavalin a stării de funcționare, realizată recent împreună cu Ansaldo Nucleare, ca parte a retehnologizarii Unității 1.

În plus, vor fi proiectate noile infrastructuri și clădiri care sunt necesare la fața locului pentru a susține activitățile de retubare a reactorului. De asemenea, în cadrul proiectului, SNC-Lavalin va lucra cu Ansaldo Nucleare, care va furniza servicii de inginerie pentru partea clasica a centralei, continuând parteneriatul pe termen lung dintre companii. Alte organizații partenere sunt Sargent and Lundy, CITON și GE (General Electric) Steam Power, care vor furniza servicii de inginerie asociate cu retehnologizarea Unității 1.

SNC-Lavalin este singura organizație care a participat la toate proiectele de prelungire a duratei de viață a reactoarelor CANDU de până acum la nivel global, incluzand proiectele din New Brunswick (Point Lepreau), Ontario (Darlington și Bruce Power), Coreea de Sud (Wolsong) și Argentina (Embalse).

Nuclearelectrica arată că începând cu anul 2029, prin retehnologizarea Unității 1, în Sistemul Energetic Național vor fi livrați anual aproximativ 5,5 milioane MWh de energie, iar peste 5 milioane de tone de CO2 vor fi evitate anual, timp de încă 30 de ani.

Unitatea 1 a centralei nucleare (CNE) Cernavoda, cu o putere instalată de 700 MW, a fost pusă în funcțiune în 1996 și a livrat, până în prezent, 133 milioane MWh, reprezentând 9% din consumul național, pe o perioadă de 26 de ani.

Etapele de renovare a reactorului 1 de la Cernavodă:

Proiectul de retehnologizare a Unității 1, inițiat în 2017, este implementat în trei etape, potrivit comunicatului citat.

Faza I a Proiectului de retehnologizare a fost inițiată ca urmare a Hotararii nr. 9/28.09.2017, prin care acționarii SNN au aprobat Faza I a Strategiei de retehnologizare a Unității 1 de la CNE Cernavoda. Faza I, desfășurată în perioada 2017-2022, a constat în: Demonstrarea capacității componentelor actuale ale reactorului Unității 1 de a funcționa mai mult de 210.000 de ore la puterea nominală, cel puțin până la sfârșitul anului 2026, finalizarea scopului lucrărilor din cadrul Proiectului de retehnologizare, precum și demonstrarea fezabilității Proiectului de retehnologizare, etapă care s-a finalizat în februarie 2022, odată cu aprobarea de către Adunarea Generală a Acționarilor a Studiului de Fezabilitate și a deciziei de investiție. Costul estimat al investiției este de 1,85 miliarde de euro.

Faza a II-a, începută în februarie 2022, se va desfășura până în 2026 și are în vedere următoarele activități principale: Asigurarea resurselor financiare pentru realizarea Proiectului de retehnologizare a Unității 1; Negocierea și acordarea contractelor de inginerie, achiziție și construcție (EPC); Achiziționarea de echipamente cu ciclu lung de fabricație; Evaluarea, pregătirea și programarea activităților ce urmează a fi desfășurate; Obținerea avizului Comisiei Europene – articolul 41 din Tratatul Euratom; Obținerea tuturor autorizațiilor și aprobărilor necesare pentru demararea proiectului etc.

Faza a III-a, care se va desfășura în perioada 2027-2029, începe cu oprirea Unității 1 și constă în realizarea efectivă a lucrărilor din cadrul Proiectului de retehnologizare a Unității 1 în cadrul instalațiilor unității, precum și repunerea în funcțiune a acesteia, în vederea exploatării comerciale pentru un nou ciclu de viață de 30 de ani, după anul 2029.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Dar despre reactoarele 3 și 4 ce se mai aude ?
    Reactoarele mici modulare americane au dispărut complet.