G4Media.ro

Nuclearelectrica caută locații pentru amplasarea unor reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni…

Sursa foto: Facebook Ministerul Economiei

Nuclearelectrica caută locații pentru amplasarea unor reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni și primește un grant nerambursabil din SUA

Compania cu capital de stat Nuclearelectrica SA a primit un grant nerambursabil de 1,27 milioane de dolari din SUA pentru servicii necesare în procesul de găsire a locațiilor pentru amplasarea unor reactoare nucleare modulare, de mici dimensiuni, potrivit unui comunicat al companiei. Locațiile sunt altele decât Cernavodă, unde funcționează acum Reactoarele 1 și 2 ale Centralei Nucleare.

Împrumutul nerambursabil a fost acordat de Agentia SUA pentru Comert si Dezvoltare (“US-TDA”) și va finanța asistența tehnică pentru identificarea unor potențiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR in Romania.

Tehnologia SMR este dezvoltată de compania americană NuScale și este prima si singura la nivel global supusa unei evaluari de certificare a proiectului de catre Comisia Nucleara de Reglementare (NRC) din Statele Unite.

Nuclearelectrica a încheiat în martie 2019 un memorandum de înțelegere cu compania americană NuSclae pentru schimb de informații legat de tehnologia inovatoare a NuScale, potrivit unui comunicat publicat pe BusinessWire. Acordul a fost semnat în prezența Secretarului american pentru Energie de la acel moment, Rick Perry.

Grant-ul oferit de US-TDA va fi utilizat pentru a finanta costurile de asistenta tehnica pentru identificarea si evaluarea amplasamentelor adecvate tehnologiilor nucleare mici si modulare (“SMR”) si elaborarea unei foi de parcurs pentru licentierea acestora.

“Pe langa dezvoltarea in forma actuala a reactoarelor 3 si 4, SNN este, de asemenea, interesata in evaluarea dezvoltarii Reactoarelor Modulare Mici ca o solutie pe termen lung pentru dezvoltarea in continuare a industriei nucleare din Romania. Suntem interesati de caracteristici precum flexiblitate, modularitate si eficienta ridicata care ar putea sa ofere avantaje atat pentru sistemul energetic cat si pentru mediul de afaceri dupa anul 2035. Grant-ul acordat de US-TDA ne va permite evaluarea de amplasamente si tehnologie avand o asistenta tehnica adecvata si sa initiem acest proces de evaluare in timp util pentru a sprijini un proces decizional ulterior”, a declarat Cosmin Ghita, director general al Nuclearelectrica, potrivit comunicatului citat.

NuScale dezvolta o centrala nucleara pe baza de reactoare modulare cu apa usoara pentru a furniza electricitate, incalzire termica, desalinizare. Proiectul innovator al reactorului mic modular (SMR) are la baza o constructie modulara integral fabricata de NuScale capabila sa genereze 60 MW de electricitate utilizand o versiune sigura, redusa ca dimensiune si scalabila a tehnologiei reactoarelor cu apa sub presiune. Proiectul scalabil al NuScale: o centrala nucleara poate acomoda pana la 12 module individuale, care ofera beneficiile unei tehnologii fara emisii de carbon si reduce angajamentele financiare asociate unei centrale nucleare cu o productie de ordinul gigawatilor. Investitorul majoritar al NuScale este Fluor Corporation, o companie globala de inginerie, procurare si constructie cu o traditie de 60 de ani in industria nucleara comerciala. NuScale are sediul in Portland, Oregon si birouri in Corvallis, Ore.; Rockville, Md.; Charlotte, N.C.; Richland, Wash.; Arlington, Va.; si Londra, UK.

Foto: Panoul de comandă al Reactorului 1 de la Cernavodă / Nuclearelectrica

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Ma mir ca le dadu buna idee prin cap. Si Rolls Royce face d-astea mici, nu numai americanii.

  2. Foarte bine, fiecare casa sa aiba propriul reactor.

  3. In Transilvania trebuie plasate.

  4. Oferta e, probabil, sa cumparam de la licurici ceva aparate experimentale in valoare de 2 milioane, sau sa angajam vreun bugetar de-al lor cu salariu cat suma aceea. Nimeni nu face reactoare cu un milion.

    Vedeti banii „alocati” de SUA descoperitorilor bugetar-americani la Halmyris. (Presupunand ca stie vreunul din voi ce e Halmyris.) Sau banii gornistilor NDE.

    Daca nu-ti plac fortele de ocupatie, nu mai pierde razboaiele. Daca ai pierdut, mars la sparanghel, ca fonciirea aia nu se plateste de la sine.

  5. 1 la Magurele, iar inca 2 la celelalte siteuri, pe planul vechi a lui Ceausecu, mai aveti si fabrica de apa grea, etc. Iar ultimul undeva in centru, in secuime sa ajutam minoritatile sa aibe acces la curent electric mai ieftin 😉

  6. daca ai 30 de astea ai 30 de sanse sa sara in aer
    daca ai 2 reactoare mai mari ai 2 sanse sa sara in aer
    la bani tot acolo sant ca 12 de astea fac cat unu mare dar si 12 de astea costa cat unu mare

    • Vezi ca-ti sare in aer ce ai intre urechi

    • Nu e cazul. Sunt o tehnologie inovativa cu un grad de siguranta comparabil cu cel al reactoarelor de la Cernavoda la care in caz de iesire din parametrii reactia in lant se intrerupe odata cu consumarea sau evaporarea apei din reactor dupa care acesta se stinge singur indiferent de gravitatea avariilor suferite. Nu mai sariti fara sa va documentati macar superficial, pt ca puteti provoca pagube politice!
      Si noi am retractat afirmatii pripite ref. la aceste proiecte cu SUA.