G4Media.ro

Număr record de cereri de azil pentru Republica Moldova în contextul invaziei…

Foto: Refugiați ucraineni sosiți în Republica Moldova. Sursa/BMA Moldova

Număr record de cereri de azil pentru Republica Moldova în contextul invaziei ruse din Ucraina. Numărul cererilor a crescut de 80 de ori numai în prima jumătate a anului

Directorul Biroului de Migrație și Azil (BMA) din cadru MAI al Republicii Moldova, Mihail Vodă, a anunțat marți că de la începutul invaziei ruse în Ucraina, Biroul a procesat peste 8.000 de cereri de azil din partea cetățenilor ucraineni.

Dacă, în regim obișnuit, Direcția de Integrare și azil din cadrul Biroului de Migrație și Azil procesa anual până la 100 de cereri de azil, acum este un record pentru noi, dar și o provocare ca resurse umană să gestionăm acest proces. De asemenea, au crescut și număr de solicitări pentru obținerea permisului de ședere. Avem o creștere de peste 30% a solicitărilor cetățenilor străini, nu numai cei ucraineni”, a declarat Vodă.

El a precizat că Biroul a gestionat trei centre provizorii – la Palanca, Calarașovca și Giurgiulești – în sudul Republicii Moldova. Aici, autoritățile statului au acordat asistență tuturor celor care au fugit de războiul din Ucraina.

Peste 500.000 de refugiați ucraineni au tranzitat teritoriul Republicii Moldova de la începutul războiul din Ucraina, în special cei din partea de sud a Ucrainei.

Prima modalitate de a sta pe teritoriul nostru este ca cetățenii ucraineni să se poată află provizoriu în Moldova. A doua modalitate de a sta în Republica Moldova este de a obține un permis de ședere, iar a treia modalitate este de a obține o formă de protecție pe teritoriul Republicii Moldova, ceea ce numim noi azil”, a mai spus oficialul.

El a mai precizat că, în prezent, pe teritoriul Republicii Moldova se află peste 77.000 de cetățeni ucraineni

Peste 77. 000 de cetățeni ucraineni se află în prezent pe teritoriul Republicii Moldova. Ucrainenii pot și pleca în alte state UE, iar noi am asigurat transferul spre aceste a 1.886 de ucraineni. În prezent, vrem să vedem care sunt necesitățile cetățenilor ucraineni și am lansat un chestionar în acest sens”, a mai spus Vodă.

În prezent, peste 65% din refugiații ucraineni sunt în Chișinău, ceea ce înseamnă circa 50.000 de ucraineni, ceea ce reprezintă aproape 10% din total populației capitalei Republicii Moldova.

Reprezentatul BMA a mai adăugat că de la începutul războiul din Ucraina de pe 24 februarie și până în prezent, circa de 720 de cetățeni ucraineni au obtinut permis de ședere, dintre care 80 de ședere permanenta și 640 au obtinut drept de ședere provizoriu.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...