G4Media.ro

Numărul avorturilor legale în Polonia a crescut de peste două ori în…

Foto: Wikipedia

Numărul avorturilor legale în Polonia a crescut de peste două ori în 2023, deși legislația anti-avort este draconică, dar nivelul lor rămâne redus

Doar 425 de avorturi legale au fost efectuate în Polonia în 2023 – al doilea an complet în care a fost în vigoare o interdicție aproape totală a avortului – arată datele oficiale publicate recent citate de Notes From Poland.

Aceasta reprezintă mai puțin de jumătate din numărul înregistrat în 2020, ultimul an înainte de intrarea în vigoare a interdicției. Cu toate acestea, numărul a fost semnificativ mai mare decât în 2021 și 2022.

Activiștii pro-avort spun că acest lucru se datorează probabil faptului că medicii încep să interpreteze mai larg ceea ce constituie o amenințare la adresa vieții sau sănătății mamei, care din 2021 este unul dintre cele doar două motive legale pentru întreruperea unei sarcini în Polonia.

„Acesta poate fi un semnal că medicii încep încet să interpreteze mai larg motivele legate de riscul pentru sănătatea sau viața unei persoane însărcinate”, a scris grupul de activiști Legalna Aborcja, care a obținut datele din 2023 de la Ministerul Sănătății. „Este doar păcat că mai multe persoane au trebuit să moară mai întâi înainte ca avorturile să fie în sfârșit demarate, cel puțin în acele cazuri extreme prevăzute de lege”, au adăugat aceștia.

Mai multe femei însărcinate au murit în spitale în ultimii ani, în unele cazuri după ce medicii au refuzat să efectueze avorturi.

Până în 2020, avortul în Polonia era legal în trei cazuri: atunci când sarcina amenința viața sau sănătatea mamei, atunci când rezulta în urma unui act criminal (cum ar fi violul sau incestul) sau atunci când fetusul prezenta o malformație gravă la naștere.

Cu toate acestea, în noiembrie 2020, Curtea Constituțională a scos în afara legii al treilea dintre aceste motive, care constituiau anterior aproximativ 97% din avorturile legale. Această hotărâre a intrat în vigoare la sfârșitul lunii ianuarie 2021.

În timp ce în 2020 au avut loc 1 076 de avorturi legale, această cifră a scăzut la doar 107 în anul următor (majoritatea avorturilor având loc înainte ca hotărârea să intre în vigoare la 27 ianuarie).

Cu toate acestea, datele Ministerului Sănătății arată că, de atunci, a existat o creștere constantă a numărului de avorturi legale, dintre care aproape toate sunt justificate pe baza unei amenințări la adresa vieții sau sănătății mamei.

Anul trecut, atât Camera Medicală Supremă din Polonia, cât și Ministerul Sănătății au emis orientări cu privire la situațiile în care medicii pot efectua avorturi în mod legal în caz de pericol pentru viață sau sănătate. Acestea au fost publicate ca răspuns la furia provocată de moartea unor femei însărcinate în spitale.

Grupurile de activiști pentru avort observă, de asemenea, că, în timp ce în Polonia au loc anual doar câteva sute de avorturi legale, alte mii au loc ilegal.

Un astfel de grup, Federa, estimează că între 80 000 și 200 000 de avorturi sunt efectuate anual de femeile poloneze (prin administrarea de pilule de avort sau prin proceduri în clinici străine), informează Agenția de presă poloneză (PAP). Cifra reală, prin natura sa, este dificil de stabilit.

Legalna Aborcja notează că rețeaua de activiști Avortul fără frontiere ajută femeile poloneze să obțină „mai multe avorturi în patru zile decât face statul polonez într-un an”.

Noul guvern al Poloniei care a intrat în funcție în decembrie, s-a angajat să liberalizeze legea avortului. Dar progresele în acest sens au fost lente din cauza dezacordurilor dintre membrii coaliției de guvernare, care variază de la stânga la centrul-dreapta.

În urmă cu două săptămâni, parlamentul a respins un proiect de lege care ar fi dezincriminat actul de a ajuta o femeie să obțină un avort ilegal, după ce cel mai conservator grup din coaliția de guvernare, Partidul Popular Polonez (PSL), s-a alăturat opoziției de dreapta pentru a vota împotriva acestuia.

De asemenea, Parlamentul examinează în prezent trei proiecte de lege menite să pună capăt interdicției aproape totale a avortului: două care ar introduce avortul la cerere și una care ar reveni la legea avortului de dinainte de 2021. Cu toate acestea, ar putea fi dificil să se obțină o majoritate în favoarea oricăruia dintre aceste proiecte de lege.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...