G4Media.ro

Numărul cazurilor de autism din SUA continuă să crească (studiu)

sursa foto: Unsplash

Numărul cazurilor de autism din SUA continuă să crească (studiu)

Numărul cazurilor de autism a continuat să crească în Statele Unite în 2022, potrivit unui studiu publicat marţi de cea mai importantă agenţie sanitară a ţării, o tendinţă probabil determinată, potrivit autorilor cercetării, de îmbunătăţirea diagnosticării, transmite miercuri agenția AFP, citată de Agerpres.

Prevalenţa estimată a cazurilor de autism în rândul copiilor de 8 ani a crescut la unul din 31 de copii în 2022, potrivit acestui raport recent al Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, comparativ cu o prevalenţă de unul din 36 de copii în 2020 şi de unul din 150 de copii cu 20 de ani în urmă.

„Epidemia de autism a scăpat de sub control”, a declarat secretarul american al Sănătăţii, vaccinoscepticul Robert Kennedy Jr., spunând că „riscurile şi costurile acestei crize” sunt „de o mie de ori mai ameninţătoare pentru ţara noastră decât COVID-19”.

Săptămâna trecută, el a promis că va stabili cauzele acestei tulburări de neurodezvoltare „până în septembrie”, lăsându-i mai mult decât perplecşi pe mulţi oameni de ştiinţă, care resping însăşi ideea de „epidemie”.

Studiul publicat marţi evidenţiază disparităţile geografice, de gen şi etnice în prevalenţa autismului în SUA, băieţii şi copiii de origine afro-americană, asiatică sau hispanică părând a prezenta un risc mai mare de a fi diagnosticaţi cu o tulburare din spectrul autismului comparativ cu fetele sau cu copiii albi.

Aceste disparităţi „ar putea fi cauzate de diferenţele de acces la serviciile de detecţie precoce şi evaluare, precum şi la practicile de diagnosticare”, au scris autorii studiului, care au subliniat că „cercetările nu au demonstrat că faptul de a trăi în anumite comunităţi îi expune pe copii la un risc crescut”.

Studiul evidenţiază astfel variaţii regionale în ceea ce priveşte pregătirea medicilor pediatri şi accesibilitatea la structuri capabile să diagnosticheze această tulburare complexă şi cu spectru foarte larg, a cărei origine continuă să îi nedumerească pe medici.

Deşi nu există o cauză unică identificată până în prezent, au fost invocaţi mai mulţi factori de mediu, cum ar fi neuroinflamaţia sau administrarea anumitor medicamente, ca antiepilepticul Depakine în timpul sarcinii, precum şi predispoziţiile genetice.

Ministrul american al Sănătăţii a promovat în mod repetat o teorie falsă care asociază vaccinul ROR (rujeolă, oreion şi rubeolă) cu autismul, notează AFP. O speculaţie bazată pe un studiu trucat, care a fost respins în mod repetat de cercetări ulterioare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...