G4Media.ro

Numărul copiilor a coborât la un minim record în Japonia, după o…

Sursa: Pexels.com

Numărul copiilor a coborât la un minim record în Japonia, după o scădere neîntreruptă de 40 de ani. Peste un sfert din populaţia Japoniei are peste 65 de ani

Numărul copiilor sub 14 ani din Japonia a scăzut cu aproximativ 190.000, la un nivel record de 14,9 milioane înregistrat la 1 aprilie, potrivit datelor anuale date publicităţii marţi de Ministerul nipon de Interne, informează DPA.

Aceasta înseamnă că numărul copiilor din a treia economie ca mărime din lume scade de 40 de ani consecutivi. În prezent, proporţia de copii din totalul populaţiei a scăzut la un nivel record de doar 11,9%.

În prezent, peste un sfert din populaţia Japoniei are peste 65 de ani.

Având în vedere rata scăzută a natalităţii şi îmbătrânirea populaţiei, numărul de locuitori din Japonia ar putea scădea de la nivelul actual de aproximativ 127 milioane până la mai puţin de 100 de milioane în 2053, potrivit estimărilor oficiale.

La baza acestei scăderi stă tendinţa tinerilor japonezi de a se căsători din ce în ce târziu şi de a amâna naşterea primului lor copil.

În unele sectoare ale economiei japoneze exista deja o lipsă acută de forţă de muncă, parţial din cauza imigraţiei relativ scăzute.

Sursa: Agerpres

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Iarna demografica trebuie sa ne dea de gandit. In urmatorele decade Bulgaria nu va mai exista iar din Romania vor mai ramane 10 milioane maxim „daci liberi” traind probabil la un nivel de subzistenta.
    Stiu, o sa sara unii sa spuna ca suntem prea multi pe planeta.
    Problema este cum vor fi in stare aia multi din tarile de lumea treia sa rezolve problemele pe care inclusiv societatea lor le creeaza.

  2. Pe măsură ce o națiune devine mai bogată, natalitatea scade. În SUA, Canada sau vestul Europei populația crește datorită imigranților, altfel și la ei natalitatea e în scădere.

    Nu văd care e problema dacă populația fiecărei țări scade, chiar și în India natalitatea e 2,2 copii/femeie, iar în China e 1,7.

    Căutați pe google „birth rate india”, apoi „birth rate china” și vă dă direct graficul care merge la vale.

    Pe de altă parte, când firmele anunță că automatizează procese, sar unii că roboții ne vor lua locurile de muncă. Acesta e viitorul, oameni mai puțini care muncesc mai inteligent sau care programează roboți.

    Singura problemă pe care o văd e sistemul de pensii, care teoretic era alimentat cu bani în exces când populația plătitoare de taxe era mai mare decât numărul de pensionari. Zic teoretic pentru că practic toate guvernele au avut grijă să nu pună nimic deoparte pentru ziua în care acei plătitori ajung la pensie și populația în scădere nu mai poate acoperi necesarul de bani.

    România a rezolvat deja această problemă a pensiilor cu împrumuturi pe care le vor plăti copiii și nepoții, un fel de transfer al datoriei către generațiile viitoare. Un fel de pedeapsă asupra urmașilor pentru că bunicii au votat Iliescu.

    • da, dpv demografic si economic este corect. cu toate astea acesta este un fenomen relativ recent inregistrat in ultimii 60 de ani in conditii de pace si prosperitate in tarile vestice sustinuta de baby-boom-ul de dupa razboi.
      cu toate astea, aceste facts s-au transformat intr-o ideologie potrivit careia economia merge in continua expansiune iar speranta de viata sanatoasa creste deci liber la eliberare sexuala, birth control etc etc.
      robotii sunt faini dar ei vor ramane accesibili pentru cei putini care vor avea un nivel de trai superior. restul comunitatilor, nu vor avea nici macar un om care sa tunda iarba, sa desfunde canalele sau sa schimbe un bec pe strada = subzistenta.

  3. E foarte grav ce se intampla in tarile astea cu natalitate scazuta si PIB enorm. Saracii japonezi pot fi intalniti adesea in pribegie, in campul de sparanghel.

  4. Greșit gândit,greșit spus

  5. Există soluții și pentru japonezi și pentru țările sărace,dar pe politicieni nu i interesează
    Doar Drepturile Omului mai poate face ceva pentru ca globalizarea să fie în interesul oamenilor de rând..( până nu se politizează și acestea..prea mult )