Numărul copiilor din Polonia care se retrag de la orele de religie crește accelerat, pe fondul protestelor față de interzicerea aproape în totalitate a avorturilor
Datele oficiale arată că un număr tot mai mare de copii din Polonia se retrag de la orele de religie. Deși această tendință a este evidentă de câțiva ani, ea pare să fi fost accelerată de pandemie, reforma educației și deziluzia din ce în ce mai mare față de biserică, inclusiv pentru interdicția aproape totală a avorturilor, scrie notesfrompoland.com.
Cursurile sunt opționale, însă sunt găzduite și finanțate de școlile publice, dar cu programe și profesori (adesea preoți sau călugărițe) aleși de biserică. În 2018, majoritatea elevilor, în jur de 70%, participau la aceste ore.
Datele arată că în orașele mari în medie o treime din elevii înscriși la începutul anului școlar la cursurile de religie au renunțat la acestea.
Una dintre cauze poate fi reforma sistemului educațional făcută de guvernul conservator, care a avut această consecință nedorită. Practic, în multe școli orele de religie au fost mutate la începutul sau la finalul cursurilor, astfel că unii părinți și-au retras copiii de la aceste ore pentru a-i duce mai târziu la școală sau a-i lua mai devreme acasă.
Și pandemia a contribuit la reducerea participării la aceste ore. Odată cu trecerea la școala online, unii părinți au dorit să reducă timpul petrecut de copii în fața ecranelor.
Însă unul dintre motive este și introducerea interdicției aproape totale în privința avorturilor, căreia i se opune o mare parte a polonezilor, în special femeile sub 40 de ani. Introducerea acestei interdicții a provocat cele mai mari proteste din istoria postcomunistă a Poloniei.
O mare parte din furia oamenilor a fost îndreptată împotriva Bisericii catolice, care a cerut de mult timp interzicerea avorturilor. Reputația bisericii din Polonia a fost, de asemenea, afectată de o serie de dezvăluiri cu privire la abuzuri sexuale asupra copiilor de către clerici și presupusele acoperiri ale acestor fapte de către episcopi.
Sondajele arată că încrederea în biserică a scăzut semnificativ, în special în rândul tinerilor. Doar 9% dintre polonezii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani au o percepție pozitivă asupra bisericii. Iar Biserica a admis că apostaziile sunt în creștere.
Acest proces pare să fi avut un impact și asupra participării la cursurile de religie. „În noiembrie, decembrie – în timpul celor mai mari demonstrații – s-a întâmplat ceva”, a declarat Marcin Józefaciuk, directorul unei școli din Łódź, pentru Gazeta Wyborcza.
„Deși religia era la mijlocul orarului, deși avem un profesor decent, tinerii au renunțat”, a spus Józefaciuk. El a precizat că multe dintre documente prin care elevii sunt retrași de la orele de religie aveau pe ele desenate fulgere, un simbol al protestelor față de interzicerea avorturilor.
Până la jumătatea lunii noiembrie, la doar trei săptămâni de la începerea protestelor, sute de copii fuseseră retrași de la orele de religie doar într-un district al Varșoviei, notează Polska Times.
La sfârșitul acelei luni, un preot din orașul Szczecin le-a scris tuturor părinților de la o școală exprimându-și îngrijorarea că predă unei „săli de clasă din ce în ce mai goale”. El i-a avertizat pe cei care și-au retras copiii că vor „sta în fața judecății lui Dumnezeu” asupra deciziei lor de „respingere a credinței”.
Citește integral pe notesfrompoland.com
Polonia a interzis avorturile, mai puțin pe cele justificate de viol, incest sau când viaţa mamei este în pericol, ceea ce a dus la ample proteste. La ora actuală, în Polonia se înregistrează mai puţin de 2.000 de avorturi legale pe an, potrivit datelor oficiale. Organizaţiile feministe estimează că, anual, aproximativ 200.000 de avorturi sunt făcute ilegal sau în străinătate.
Foto: Pexels
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii