G4Media.ro

Numărul de cazuri de viroze respiratorii a crescut substanțial, ajungând la aproape…

Sursa foto: Pixabay

Numărul de cazuri de viroze respiratorii a crescut substanțial, ajungând la aproape 140.000 doar în ultima săptămână, dezvăluie ministrul Sănătății

Aproape 140.000 de noi cazuri de viroză şi gripă s-au înregistrat în ultima săptămână, şi 25 de decese, a informat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în emisiune la digi24.

”Am avut ieri raportarea săptămânală, a fost realizată de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Numărul de cazuri de infecţii a crescut substanţial, a ajuns la aproape 140.000 de viroze respiratorii, doar în ultima săptămână. Este o creştere substanţială, totuşi, nu am atins recordul din urmă cu 3-4 ani, deci sezonul 2019- 2020 acolo am avut o săptămână cu peste 170.000 de cazuri de viroze. Nu e neapărat un record. Recordul e mai degrabă legat de numărul mare de cazuri de gripă, fie că sunt cazuri de gripă clinică, fie confirmată în urma testelor de laborator”, a declarat ministrul, citat de news.ro

Potrivit lui Rafila, este clar că circulaţia virusurilor gripale în acest an are o particularitate specială.

”În primul rând, sezonul virozelor, dar şi gripal a început cu vreo 3-4 săptămâni mai repede decât începea de obicei. Numărul de cazuri este mare şi am înregistrat deja şi primele decese. Raportarea de ieri a indicat  25 de decese. Între momentul colectării datelor şi momentul în care ne găsim acuma s-au mai înregistrat, din păcate, încă cinci decese. Toate au fost la persoane care nu fuseseră vaccinate. Iar cazul cel mai dramatic, nu pot să nu îl spun, pentru că m-a impresionat cel mai tare, a fost al unui copil de 7 luni care din nefericire a făcut o formă de boală care a generat pierderea vieţii”, a mai declarat Alexandru Rafila, subliniind că va mai urma o săptămână de creştere, iar apoi numărul cazurilor va scădea.

”Părerea noastră este că va mai exista o săptămână de creştere, până spre sfârşitul acestei luni, după care vom intra pe un trend descrescător a cazurilor de  viroze în general, de gripă. E o durată  de 3-4 săptămâni care este totdeuna prezentă în cazul unui val epidemic. Pe măsură ce tot mai multe persoane trec prin infecţie, imunitatea colectivă se obţine. Mai mult, putem avea un număr suplimentar de cazuri de gripă, spunem noi la coada epidemiei, când se schimbă proporţia virusurilor circulate, acum circulă virusurile de tip A, spre coada epidemiei circulă virusurile de tip B care mai  produc îmbolnăviri, mai ales la persoanele din categoriile la risc”, a spus Rafila.

Ministrul Sănătăţii i-a îndemnat pe români să se vaccineze antigripal.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. În media e o tăcere asurzitoare pe tema gripei, zici că la Romanika nici nu există gripă până în momentul raportării săptămânale.
    Sunt curios dacă mai există județe (erau vreo 15 în săptămânale 8-15 ianuarie) care au raportat 0 cazuri.

    • Pai cum, ai vrea sa afle toata lumea ca e epidemie? A zis dom ministru clar, nu-i epidemie. Nu ca n-ar fi pline spitalele, ci pentru ca ar trebui sa impuna restrictii. Generalizand, putem sta linistiti in Romanistan. Useleaua nu doar ca a invins pandemia, a invins toate pandemiile posibile din prezent si viitor. Ele nu exista, pentru ca daca ar exista ar trebui impuse restrictii.

    • Foarte s.exi se li.ng unu pe altu disperatii dornici de restrictii.
      Stati acasa daca va e frica, salvati-o din fotoliu pe bunica, dar lasati-ne pe restul in pace!