G4Media.ro

Numărul de elevi de la şcolile cu predare în limba maghiară din…

sursa foto: eminescuipotesti.ro

Numărul de elevi de la şcolile cu predare în limba maghiară din Harghita care au participat la concursul de recitare din Eminescu s-a dublat

65 de elevi de la şcolile şi liceele cu predare în limba maghiară din Harghita au participat la un concurs de recitare a versurilor lui Mihai Eminescu, organizat cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, evenimentul desfăşurându-se, pentru al doilea an consecutiv, în mediul online, transmite Agerpres.

Cei 65 de elevi provind din toate zonele judeţului, 43 dintre ei fiind de la gimnaziu şi 22 de la liceu.

Profesorul de limba română Szabó Zsolt, de la Colegiul Tehnic Batthányi Ignác Gheorgheni, cel care a avut ideea extinderii concursului şi la nivel liceal, a declarat pentru AGERPRES că numărul de participanţi, de două ori mai mare decât în 2022, demonstrează interesul pentru cultură a elevilor din judeţ.

Concursul, ajuns la ediţia a XVII-a, a fost organizat şi găzduit, timp de 15 ani de Şcoala Gimnazială „Petofi Sandor” din Miercurea Ciuc şi era dedicat elevilor de gimnaziu din municipiu sau din zona Ciuc.

Sufletul acestui concurs este profesoara de limba română Bors Kinga, de la Şcoala Gimnazială „Petofi Sandor” din Miercurea Ciuc, cea care a făcut eforturi ca în fiecare an evenimentul să aibă loc.

Concursul s-a desfăşurat, mai întâi, în şcoli şi licee, apoi elevii clasaţi pe primele locuri au participat la faza judeţeană, ei trimiţând scurte înregistrări video în care recită versuri memorate din opera lui Eminescu. Bors Kinga spune că, în acest fel, părinţii au participat, indirect, la eveniment, mulţi dintre ei realizând înregistrările video ale recitărilor, care se transformă într-o „adevărată sărbătoare de familie”, întrucât se alege decorul, îmbrăcămintea şi se regizează înregistrarea.

Printre poeziile prezentate de cei 65 de elevi participanţi la faza judeţeană s-au numărat „Dorinţă”, „De ce nu-mi vii”, „Revedere”, „Glossă”, „Singurătate”, „Dorinţa”, „Lacul”, „La Steaua” sau „Pe lângă plopii fără soţ”.

Unii dintre elevi au trimis înregistrări recitând în diverse locuri, cum ar fi o pădure, în faţa şemineului de acasă, în sufragerie, într-un castel sau în biblioteca de la şcoală.

Elevii premianţi la concursul de recitări „Mihai Eminescu” au primit diplome şi cărţi oferite de Fundaţia Şcolii Gimnaziale „Petőfi Sándor” din Miercurea-Ciuc şi de Universitatea Sapientia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. FELICITÂRI pruncilor români de etnie dragă maghiară, profesorilor minunați care le sunt sprijin și scut educațional acestor copii, părinților care au creat și crescut asemenea…”minuni” !…Respect MAXIM maghiarii și Ungaria, respect MAXIM românii și România !…

  2. Felicitări tuturor celor in această speță!
    Felicitări in general tuturor celor interesați de cultură și diversitate.
    Toți românii de naționalitate maghiară din Covasna pe care i-am cunoscut și cu care am interacționat pur și simplu îi iubesc. Numai zic că o doamnă printr-o delegație pusese ochii pe mine, gen că ginere :))
    Văi ce oameni deosebiți prin acele zone am cunoscut, cinste lor!

  3. Bravo ! Sper ca Dna. Kinga Borș sa fie ajutata și pe viitor. Sint curios dacă exista in Ro un concurs de recitare in lb. maghiara pentru elevii romani. Bravo !

  4. Într-adevăr,o inițiativă mai mult decât lăudabilă. Respect. Dar…Ion G, aș întreba ceva, în Ungaria există vreun eveniment în care elevi maghiari recită în românește? Sigur, în afară de ziua națională a României. Așa,de curiozitate.