Numărul execuţiilor a crescut puternic în Iran în prima jumătate a anului 2023: „Pedeapsa cu moartea este folosită pentru a stârni teamă în societate şi a preîntâmpina noi proteste”
Numărul execuţiilor a crescut puternic în Iran în prima jumătate a lui 2023, comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2022, potrivit unor organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, informează DPA, citată de Agerpres.
Până la sfârşitul lui iunie, Iran Human Rights Organization cu sediul la Oslo (IHRNGO) a documentat 354 de execuţii. În 2022, au fost executate 261 de persoane în aceeaşi perioadă.
„Pedeapsa cu moartea este folosită pentru a stârni teamă în societate şi a preîntâmpina noi proteste”, subliniază Mahmoud Amiry-Moghaddam, directorul organizaţiei.
Iranul a executat şapte persoane arestate în timpul protestelor care au izbucnit după moartea, în custodia poliţiei, a tinerei kurde Mahsa Amini, arestată de poliţia moravurilor pentru încălcarea codului vestimentar foarte strict impus femeilor din Iran în public.
În prima jumătate a lui 2023, autorităţile iraniene au executat de asemenea 206 de persoane pentru infracţiuni legate de droguri, potrivit IHRNGO.
„Majoritatea celor executaţi sunt victime low-cost ale maşinăriei de ucis, persoane inculpate pentru droguri, din cele mai marginalizate comunităţi”, precizează Amiry-Moghaddam.
Sentinţele la moarte au fost aplicate frecvent în special în cazul minorităţilor etnice.
Recent, organizaţia Amnesty International a acuzat autorităţile din Iran că folosesc pedeapsa cu moartea ca „instrument de opresiune” împotriva minorităţilor etnice.
Activiştii pentru apărarea drepturilor omului critică de ani de zile folosirea pedepsei cu moartea în Iran. Nu există cifre oficiale privind numărul de persoane executate în această ţară.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank