
Numărul execuţiilor consemnate în lume a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu / Peste 90% din execuții au avut loc în Iran, Irak şi Arabia Saudită (raport Amnesty International)
Numărul execuţiilor consemnate în lume a atins cel mai înalt nivel din ultimul deceniu, cu o creştere observată în special în Iran, Irak şi Arabia Saudită, arată raportul anual al organizaţiei Amnesty International, citat marţi de AFP şi DPA, transmite Agerpres.
Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului cu sediul la Londra a consemnat 1.518 de execuţii în 2024, dar acest număr nu include ”miile de persoane foarte probabil executate în China, aceasta rămânând ţara care a procedat la cel mai mare număr de execuţii din lume”, menţionează documentul.
Potrivit raportului, numărul execuţiilor în 2024 a crescut cu 32% în raport cu anul anterior şi a atins un record din 2015, an în care au fost contabilizate 1.634 de execuţii.
În schimb, pentru al doilea an consecutiv, numărul ţărilor care au desfăşurat execuţii se ridică la 11, cel mai mic înregistrat vreodată.
La fel ca în cazul Chinei, datele referitoare la Coreea de Nord şi Vietnam nu sunt incluse în raport, ca urmare a informaţiilor disponibile insuficiente.
”Chiar dacă secretul în jurul acestei pedepse continuă să împiedice recenzarea în unele ţări pe care noi le considerăm vinovate pentru mii de execuţii, este evident că statele care menţin pedeapsa capitală sunt o minoritate izolată”, a declarat secretarul general al Amnesty International, Agnes Callamard.
Potrivit organizaţiei neguvernamentale, Iran, Irak şi Arabia Saudită au fost responsabile anul trecut pentru 91% din execuţiile recenzate.
Numai în Iran au avut loc 64% din execuţiile efectuate în lume anul trecut. Cel puţin 972 de persoane au fost executate în această ţară anul trecut, cu 119 mai multe decât în 2023.
În Arabia Saudită, unde au loc decapitări, numărul execuţiilor s-a dublat în 2024 faţă de 2023, ajungând de la 172 la 345, iar în Irak au crescut de patru ori, de la 16 în 2023 la 63 anul trecut.
ONG-ul acuză în special Iranul şi Arabia Saudită că utilizează pedeapsa cu moartea pentru a pune presiune asupra manifestanţilor şi opozanţilor politici.
Potrivit raportului, 25 de persoane au fost executate anul trecut în Statele Unite, cu una mai mult decât în 2023.
Infracţiunile legate de droguri reprezintă peste 40% din execuţiile din întreaga lume, subliniază organizaţie neguvernamentală internaţională, notând că aceste execuţii sunt numeroase în China, Iran, Arabia Saudită şi Singapore.
În prezent, 145 de ţări fie au abolit pedeapsa capitală, fie nu o mai aplică, indică raportul Amnesty International.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank