Numărul oamenilor străzii din București a crescut cu peste 10% față de anul trecut. Jumătate provin din Pakistan, India și țările africane și au venit pentru muncă, dar au fost păcăliți sau concediați
Față de anul trecut, în sezonul rece al acestui an, numărul persoanelor fără adăpost care trăiesc pe străzile din București a crescut cu peste 10%, potrivit autoritățile consultate de G4Media. Motivul? Mulți dintre ei au venit în București din județele sărace ale țării în ideea că își vor asigura traiul mai ușor. Fenomenul a fost constatat și de reporterii G4Media.
Cei mai mulți trăiesc în adăposturi improvizate în scările de bloc, în clădiri părăsite sau în unele parcuri. Ei supraviețuiesc datorită păturilor și mâncării primite de la trecători și de la lucrătorii din seviciile sociale.
„Numărul persoanelor adulte care au venit și care trăiesc în Capitală a crescut cu aproximativ 10% față de același interval al anului trecut. Dacă anul trecut vorbeam de un număr de 800 de persoane care locuiau efectiv pe stradă, acum estimăm că acest număr se apropie de 900 – 1000 de persoane”, a declarat pentru G4Media.ro Cosmina Simiean, directorul Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB).
Tot reprezentanții DGASMB spun că spre deosebire de alți ani, se confruntă cu o nouă situație. Printre cei care trăiesc pe străzile Capitalei se numără și mulți cetățeni străini. Majoritatea sunt pakistanezi, indieni și africani.
„Mai înregistrăm o situație cu care nu ne-am confruntat până acum la nivelul Municipiului București, respectiv a cetățenilor străini cu acte legale de muncă care au fost fie păcăliți, fie concediați de firmele care i-au adus din afară și care au ajuns pe străzile din București fără să cunoască limba și fără să știe care sunt instituțiile cărora li se pot adresa pentru a primi adăpost. Acest fenomen a început odată cu declararea stării de urgență, acum doi ani, întâi mai timid cu câte un caz – două pe săptămână, însă acum avem și 15-20 de cazuri pe lună. Ei provin în special din Pakistan, India și țările africane, mai nou”, a declarat pentru G4Media.ro Cosmina Simiean.
În astfel de cazuri, spune șefa DGASMB, ambasadele nu-i pot asista pe străinii lăsați de izbeliște deoarece cei mai mulți au venit în România cu acte legale și dețin documente de călătorie valabile.
Dragoș Porojnicu este și reporter la Stirile TVR / Foto: G4Media
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii