Numărul plângerilor penale împotriva jandarmilor care au reprimat violent mitingul din 10 august a ajuns la 763, anunță Parchetul General
Numărul plângerilor penale împotriva jandarmilor care au participat la reprimarea violentă a mitingului din 10 august din Piața Victoriei a ajuns la 763, a anunțat joi Parchetul General.
”În urma activităților desfășurate până astăzi, 30 august 2018, în cauza aflată pe rolul Secției parchetelor militare având ca obiect cercetarea incidentelor violente petrecute cu ocazia manifestației din Piața Victoriei din București, numărul plângerilor penale înregistrate a ajuns la 763”, precizează Parchetul general pe pagina de Facebook.
(Foto: Inquam Photos / George Călin)
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a reacționat sâmbăta trecută la anunțul ministrului Tudorel Toader că va declanșa procedura de evaluare a sa, acuzând ”o acțiune de destabilizare a Ministerului Public” și precizând că tema protocoalelor, invocată drept pretext pentru revocarea sa, este una falsă.
”Opinia publică va putea constata că tema protocoalelor este una falsă și că în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție am respectat legea, am informat Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul de Justiție în legătură cu demersurile efectuate. În acest context, speculațiile din spațiul public referitoare la un așa-zis mod ,,ilegal’’, ,,subteran’’ de a acționa reprezintă în mod evident o acțiune de destabilizare a Ministerului Public”, se arată într-un comunicat dat publicității de Parchetul general.
”Reiterarea consecventă în spațiul public a dezbaterii pe tema acestor protocoale reprezintă în mod evident un nou atac la adresa Ministerului Public într-o perioadă în care sunt în curs de soluționare dosare cu o miză esențială pentru societate, respectiv Dosarul Revoluției din decembrie 1989 și Dosarul evenimentelor violente din 10/11 august 2018. În calitate de conducător al Ministerului Public, doresc să asigur opinia publică asupra faptului că procurorii vor acționa în continuare cu fermitate și profesionalism pentru combaterea infracționalității și îndeplinirea rolului constituțional de a reprezenta interesele generale ale societății, de a apăra ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor”, se mai precizează în comunicat.
Reacția lui Augustin Lazăr vine la câteva ore după ce Tudorel Toader a anunțat că declanșează procedura de evaluare a activității manageriale a procurorului general Augustin Lazăr. Este, practic, primul pas, pentru revocarea șefului Parchetului general. Măsura vine la două zile după ce Darius Vâlcov, condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare pentru corupție, a publicat pe Facebook un protocol încheiat în decembrie 2016 între Parchetul general și SRI și abrogat în februarie 2017. Vineri, liderul PSD, Liviu Dragnea, a solicitat Inspecției Judiciare ”să pornească o anchetă la Parchetul general” (detalii aici).
Parchetul General a anunțat pe 14 august preluarea de la Parchetul Militar a anchetei demarate după atacurile violente ale jandarmilor la adresa protestatarilor de la mitingul din 10 august. Parchetul Militar se autosesizase duminică, a treia zi după miting, atunci când a deschis un dosar penal, în care a fost începută urmărirea penală in rem pentru infracțiunile de purtare abuzivă și abuz în serviciu, adică pentru fapte, și urmează identificarea făptuitorilor.
”Preluarea dosarului are ca temei cercetarea unitară a evenimentelor, avându-se în vedere şi formularea unor plângeri împotriva ministrului afacerilor interne, prefectului municipiului Bucureşti, conducerii Jandarmeriei Române şi Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, constituindu-se dosar penal la nivelul Secţiei Parchetelor Militare – PICCJ, dosar în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi purtare abuzivă”, a precizat atunci Parchetul general.
De atunci au fost chemați de către procurori, pentru audieri, mai mulți șefi din Jandarmerie, dar și prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, viceprimarul Aurelian Bădulescu și șeful DIPI, Mihai Cristian Mărculescu.
A fost audiat la Parchet viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu, care a susținut că avea date că la protestul din 10 august urmau să fie violențe și a apreciat că jandarmii au acționat corect pentru restabilirea ordinii de drept, precizând că nu a existat un centru de comandă, ci o încăpere unde el și prefectul a trebuit să ia măsuri (detalii aici).
De asemenea, a dat explicații la Parchetul general și colonelul Paraschiv, șeful Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei (BSIJ), celebrul “om în alb”, aşa cum a devenit cunoscut pe reţele de socializare. El a ieșit în jurul orei 15.15 de la Parchetul General, refuzând să răspundă întrebărilor. Întrebat cu insistență dacă a fost justificată violența jandarmilor, Paraschiv a răspuns: ”m-ați văzut pe mine agresiv?” (detalii aici).
Și Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, a fost audiată de procurori în legătură cu violențele din 10 august. Ea a declarat că nu a fost în Piața Victoriei în acea zi și că nu a văzut cu ochii ei ce se întâmplă acolo, cu toate că a semnat ordinul de evacuare a Pieței de către jandarmi (detalii aici).
https://www.g4media.ro/a-inceput-oficial-mare-meci-in-psd-pe-tema-violentelor-din-10-august.html
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii