Numărul punctelor de trecere a frontierei dintre România și Ungaria ar putea fi mărit
Guvernul ungar și român s-au angajat să îmbunătățească cooperarea bilaterală, de care ambele părți pot beneficia foarte mult, și există planuri de a crește în continuare numărul punctelor de trecere a frontierei pentru a elimina incertitudinile cauzate de timpii lungi de așteptare – a declarat ministrul ungar al afacerilor externe și al comerțului exterior, la București, potrivit Rador Radio România.
În urma întâlnirilor cu mai mulți membri ai noului Guvern, ministrul ungar a declarat că dezvoltarea infrastructurii care traversează frontiera dintre cele două țări este de o importanță strategică. În acest context, șeful diplomației ungare a amintit, de asemenea, că România a devenit membră a spațiului Schengen în timpul președinției ungare a UE, ceea ce a dus la încetarea definitivă a controalelor la frontiera dintre cele două țări, eliminând astfel incertitudinea cauzată de timpii lungi de așteptare.
Oficialul ungar a salutat faptul că numărul punctelor de trecere a crescut de la doisprezece la douăzeci și doi, diminuând distanța medie dintre punctele de trecere de la treizeci și șapte la douăzeci de kilometri.
„În multe locuri, am reușit să eliminăm condițiile nedemne în care puteai vedea satul de dincolo de graniță, dar ca să vizitezi rudele, prietenii, era nevoie să mergi 10 kilometri”, a declarat ministrul ungar de externe.
În același timp, Péter Szijjártó a subliniat că lucrările nu sunt încheiate, deoarece numărul punctelor de trecere a frontierei va crește în continuare, iar în acest sens a fost pregătit acordul necesar, respectiv a fost semnat contractul pentru reconstrucția podului Sfântul Gellért din Magyarcsárd, județul Csongrád, și pentru planificarea liniei de cale ferată care leagă Seghedin de Timișoara.
„Scopul nostru este să putem trece granița dintre Ungaria și România în cât mai multe puncte posibil, cât mai repede și cât mai simplu”, a subliniat oficialul ungar, care a adăugat: România este un partener economic foarte important pentru Ungaria, fiind a treia cea mai mare piață de export, iar exporturile către țara vecină au atins un nou record anul trecut. Șeful diplomației ungare a menționat că mai multe companii naționale au devenit lideri de piață în România, amintind ca exemple Mol, Wizz Air, Richter și Hell.
Péter Szijjártó a abordat, de asemenea, cooperarea energetică, despre care a afirmat că aduce o contribuție majoră la securitatea aprovizionării ambelor țări, și a precizat că și-au reafirmat angajamentul de a consolida în continuare relația. Anul trecut, 1,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale au fost livrate Ungariei prin interconectorul ungaro-român, iar în România sunt deja în curs de desfășurare pregătirile pentru exploatarea unui nou zăcământ de gaze offshore, care ar putea furniza Europei Centrale noi resurse până în 2027, dacă totul merge bine, a subliniat ministrul ungar.
„Suntem interesați de extinderea cooperării noastre în comerțul cu gaze în această nouă situație. Negocierile în acest sens au început deja între companiile noastre”, a adăugat oficialul ungar.
Péter Szijjártó a menționat, de asemenea, proiectul prin care Ungaria intenționează să importe energie verde din regiunea Caucazului, în cooperare cu România, Azerbaidjan și Georgia, adăugând că societatea mixtă care pregătește acest proiect este în curs de înregistrare la București, iar directorul general a fost deja numit.
Ministrul ungar a subliniat că experiența arată că atunci când Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) face parte din coaliția de la București, lucrurile merg mult mai bine în cooperarea dintre cele două țări. „Acest lucru este foarte important pentru că atât Ungaria, cât și România, atât maghiarii, cât și românii, au mult de câștigat dintr-o bună cooperare româno-ungară”, a precizat oficialul ungar.
Șeful diplomației ungare a afirmat că este mai bine să ai o relație bună decât una nefericită, iar perspectivele sunt pozitive în acest moment, deoarece și Guvernul român este angajat să dezvolte cooperarea bilaterală, iar una dintre garanțiile esențiale pentru aceasta este participarea UDMR. În acest context, Péter Szijjártó a subliniat că partidul a primit conducerea a două ministere importante, Ministerul Dezvoltării și Ministerul Finanțelor.
„În România, în elita politică românească, nu există nicio îndoială că politicienii din UDMR pot fi de încredere, deoarece reprezintă o valoare adăugată semnificativă pentru performanța Guvernului”, a declarat ministrul ungar de externe.
În final, referitor la discuțiile cu noul său omolog român, a precizat că împreună cu Emil Hurezeanu se vor concentra asupra cooperării practice, și au fost de acord că Europa Centrală are nevoie de pace, dezvoltare și stabilitate.
Sursa: INFOSTART.HU / Rador Radio România /.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.