Numire controversată: John Ratcliffe, un susținător fidel al președintelui Trump, este noul șef al spionilor americani
Senatul de la Washington l-a confirmat, joi, pe congresmanul John Ratcliffe la șefia Agenției Naționale de Informații din Statele Unite, o mișcare care duce la instalarea ca Director of Național Intelligence (DNI) a unui suporter devotat al președintelui Donald Trump.
Votul de ieri din Camera superioară a Congresului american pune capăt celor nouă luni în care poziția de director al comunității de spionaj din Statele Unite a rămas neocupată, cea mai lungă perioadă în care s-a întâmplat asta în cei 15 ani de la crearea DNI. Analiștii se așteaptă ca Ratcliffe să continue remanierea serviciilor de informații, începută sub interimatul lui Richard Grenell, ambasadorul american la Berlin, un alt susținător înfocat al actualului lider de la Casa Albă.
Ratcliffe a primit 49 de voturi „pentru” și 44 „împotrivă,” în contextul în care democrații s-au opus cu înverșunare nominalizării sale. Congresmanul republican din Texas a devenit astfel cel de-l șaselea director al informațiilor naționale de la înfiintarea acestei poziții, în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001.
Votul de joi, dat strict pe linie de partid, a contrastat puternic cu cel din 2017, care l-a confirmat în funcție pe predecesorul lui Ratcliffe, fostul senator republican de Indiana, Dan Coats, cu 85 de voturi „pentru” și doar 12 „împotrivă” (prin comparație, Senatul l-a confirmat în unanimitate, în 2010, pe James Clapper, un veteran al comunității de informații, pentru a ocupa această funcție sub președintele Barack Obama).
Cu doar două zile îninte, membrii Senate Intelligence Committee aprobaseră nominalizarea lui Ratcliffe, cu 8 voturi favorabile și 7 „împotrivă,” fără nicio susținere din partea democraților.
Ratcliffe, un fost procuror și apoi primar al orașului Heath (Texas), a fost ales în Camera Reprezentanților în 2015, iar nominalizarea sa ca DNI a fost înconjurată de la început de controverse. În vârstă de 54 de ani, republicanul a fost cel mai nou membru al Comitetului de Informații din Camera Reprezentanților – cu doar șase luni de activitate – când Trump a anunțat, la 28 iulie 2019, că dorește că acesta să fie directorul comunității de informații din Statele Unite, deși nu activase deloc în acest domeniu. (Statutul care stabilește DNI prevede că liderul său trebuie să aibă „experiență vastă de securitate națională și experiență de management”).
Trump a abandonat însă brusc acest plan după doar cinci zile, după ce mai mulți congresmeni s-au declarat îngrijorați că Ratcliffe era lipsit de experiență și mult prea devotat liderului de la Casa Albă. În plus, republicanul a fost suspectat că și-a modificat CV-ul, exagerand rolul său în urmărirea cauzelor de terorism.
Trump l-a numit din nou pe Ratcliffe pe 28 februarie, după ce, din luna august a anului trecut, SUA nu au mai avut un Director of Național Intelligence, cea mai lungă perioadă fără un director activ.
Funcția de DNI a fost creată în urma atacurilor din 11 septembrie 2001, în efortul de a uni comunitatea de informații și a proteja mai bine America. Pe lânga faptul că servește ca șef al comunității de informații din Statele Unite (alcătuită din 17 agenții și departamente), DNI conduce și supraveghează Național Intelligence Program, putând totodată îndeplini funcția de consilier al președintelui american în chestiuni legate de securitatea națională.
O numire controversată
Analiștii cred că numirea în funcția de DNI a lui Ratcliffe vine pe fondul unor dispute tot mai accentuate între Trump și democrați cu privire la utilizarea politică a informației, precum și a rolului agențiilor americane de spionaj în investigarea amestecului Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.
De altfel, Trump l-a ales inițial pe Ratcliffe pentru această poziție în vara trecută, după ce republicanul din Texas l-a chestionat într-o manieră agresivă pe procurorul special Robert Mueller, însărcinat cu anchetarea posibilelor ingerințe ale Moscovei în scrutinul pentru Casa Albă din urmă cu patru ani.
Ratcliffe a fost nominalizat a doua oară de Trump în acest an după ce a făcut parte din echipa care l-a apărat cu succes pe președinte în timpul procedurii de demitere inițiate de democrații din Congres. De altfel, politicianul din Texas este cunoscut drept unul dintre cei mai fideli și vocali susținători ai lui Trump din Congres și arhitect al unora dintre cele mai agresive anchete desfășurate de republicanii din Camera Reprezentanților cu privire la presupuse infracțiuni în cadrul comunității de informații, acțiuni văzute de critici ca fiind profund partizane.
Analiștii se așteaptă ca Ratcliffe să continue remanierea serviciilor de informații americane, începută sub interimatul lui Richard Grenell, reprezentantul diplomatic al SUA la Berlin, un alt susținător înfocat al actualului lider de la Casa Albă. Acesta și-a folosit numirea temporară în funcția de DNI (din februarie 2020) pentru a realiza modificări organizaționale în aparatul american de securitate națională.
Cel mai recent, Grenell a furnizat Congresului documente declasificate legate de urmărirea penală a fostului consilier de securitate națională, Michael Flynn, și a anchetei FBI legată de amestecul Rusiei în alegerile americane. Democrații susțin că Partidul Republican politizează aceste documente pentru a-l ataca pe fostul președinte Obama și pe fostul vicepreședinte Joe Biden. De altfel, Trump a vorbit în câteva rânduri despre ceea ce el numește „Obamagate,” respectiv încercarea fostului lider democrat de la Casa Albă de a sabota echipa de campanie a republicanului.
În cadrul audierilor sale din Senat, Ratcliffe a promis însă că va fi independent și că îi va furniza lui Trump evaluări obiective ale riscurilor de securitate și de informații, chiar dacă acestea ar putea să îi pericliteze funcția. Pentru a obține suportul democraților, Ratcliffe a încercat să se delimiteze cumva de președinte, spunând inclusiv că el crede că Rusia a intervenit în alegerile prezidențiale din 2016, concluzie pe care Trump a respins-o în mod constant.
Analiștii afirmă că noul DNI va avea o misiune dificilă să rămână independent, având în vedere înclinațiile președintelui de a politiza serviciile de informații și de a le folosi în interesul sau. Trump a respins în mod deschis evaluările comunității de informații, care erau în contradicție cu propriile sale opinii, inclusiv cu privire la imixtiunea rusă în alegeri.
După votul de joi din Senat, senatorul Mark Warner (Virginia), cel mai important democrat din Comitetul pentru Informații, a declarat că „nimic nu ar fi mai bun decât să mi se dovedească faptul că am greșit” în privința temerilor cu privire la independența și istoria partizană a lui Ratcliffe. „Dar timpul ne va spune asta. Cu Coats, am făcut acest salt, iar el a sfârșit prin a fi independent. Sper să văd la fel și în cazul domnului Ratcliffe,” a afirmat Warner pentru Politico.
Într-o declarație, senatorul republican Marco Rubio (Florida), care a fost desemnat la începutul acestei săptămâni pentru a ocupa funcția de președinte interimar al Comitetului de Informații, a declarat că „este esențial să existe un DNI confirmat de Senat care să se asigure că o gamă largă de agenții fac schimb de informații, își coordonează capacitățile și continuă promovarea obiectivelor de securitate națională ale SUA.
„Directorul Ratcliffe înțelege această responsabilitate și sunt încrezător că va îndeplini cu integritate toate rolurile atribuite DNI,” a adăugat Rubio.
Ratcliffe este un „om de caracter care va aduce forță și responsabilitate în rolul de DNI,” a scris într-un mesaj tweet liderul minorității din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, în timp ce Richard Grenell a afirmat si el: „Felicitări, @RepRatcliffe! Vei fi cel mai bun DNI! #USA”.
Surse: Politico, Reuters, Washington Post, New York Times, Twitter
Foto: John Ratcliffe, director al Agenției Naționale de Informații din Statele Unite / Sursa: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii