NYT: Biden este pe punctul de a aproba utilizarea de către Ucraina a armelor occidentale cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei
Președintele Joe Biden pare pe punctul de a autoriza Ucraina să lanseze arme occidentale cu rază lungă de acțiune în interiorul teritoriului rus, cu condiția să nu folosească arme furnizate de Statele Unite, afirmă oficiali europeni, relatează New York Times.
Problema, care a fost dezbătută îndelung la Casa Albă, va ajunge la un punct culminant vineri, cu ocazia primei vizite la Washington a noului prim-ministru al Marii Britanii, Keir Starmer.
Marea Britanie a semnalat deja Statelor Unite că este dornică să permită Ucrainei să-și folosească rachetele cu rază lungă de acțiune „Storm Shadow” pentru a lovi ținte militare rusești departe de granița ucraineană. Dar dorește permisiunea explicită a lui Biden pentru a demonstra o strategie coordonată cu Statele Unite și Franța, care produce o rachetă similară. Oficialii americani spun că Biden nu a luat o decizie, dar că va primi vineri un răspuns de la Starmer.
În cazul în care președintele este de acord, mișcarea ar putea ajuta Ucraina să mențină linia după ce preia teritoriul rusesc, așa cum a făcut în timpul incursiunii sale surpriză în regiunea Kursk din Rusia. Dar Biden a ezitat să permită Ucrainei să folosească arme americane în același mod, în special după avertismentele agențiilor americane de informații că Rusia ar putea răspunde ajutând Iranul să țintească forțele americane din Orientul Mijlociu.
Joi, oficialii Casei Albe au insistat că nu există o decizie iminentă cu privire la utilizarea sistemelor de rachete tactice de suprafață ale armatei – cunoscute sub numele de ATACMS – fabricate de americani. Dar Biden însuși a semnalat că urmează o relaxare a restricțiilor. El a fost întrebat marți dacă este pregătit să dea curs cererilor tot mai insistente ale președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.
„Lucrăm la asta chiar acum”, a spus el.
Dacă Biden permite britanicilor și francezilor să meargă mai departe și dacă, în săptămânile următoare, va permite utilizarea ATACMS, aceasta ar putea fi ultima sa accelerare a ajutorului militar acordat Ucrainei.
Liderii republicani din Senat, în special Mitch McConnell, liderul minorității, au îndemnat la un răspuns agresiv – o despărțire bruscă de retorica fostului președinte Donald Trump, care a refuzat, în cadrul dezbaterii prezidențiale de marți seară, să declare că dorește victoria Ucrainei sau să spună că Rusia ar trebui să iasă din cele aproximativ 20 % din Ucraina pe care le-a ocupat de la începutul războiului.
Joi, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a emis un avertisment neobișnuit de specific la adresa Occidentului, menționând că ucrainenii nu pot opera singuri rachetele cu rază lungă de acțiune, deoarece acestea au nevoie de ajutor tehnic occidental și de ghidare prin satelit.
„Acest lucru va însemna că țările NATO – Statele Unite și țările europene – sunt în război cu Rusia”, a declarat Putin, potrivit unui raport al Kremlinului. „Și dacă acesta este cazul, atunci, ținând cont de schimbarea esenței conflictului, vom lua deciziile adecvate ca răspuns la amenințările care ne vor fi adresate”.
Pentru Statele Unite, a evalua cât de mult să îl creadă pe Putin a fost o sarcină dificilă. Pe parcursul a aproape 31 de luni de război, modelul a fost clar: în fiecare etapă, Biden a fost îngrijorat de faptul că furnizarea de noi arme Ucrainei sau permiterea armatei ucrainene să tragă în teritoriul rusesc ar depăși una dintre liniile roșii ale lui Putin.
În primele luni ale războiului, Biden a fost reticent în a furniza Ucrainei artilerie HIMARS, apoi tancuri M1 Abrams, avioane de luptă F-16 și ATACMS cu rază scurtă și apoi cu rază mai lungă de acțiune. Dar în fiecare caz, pe măsură ce administrația a descoperit că Putin părea mai puțin dornic să escaladeze războiul decât se credea inițial, a slăbit frâiele.
În primăvară, pentru prima dată, Biden a aprobat Ucrainei să tragă asupra artileriei rusești și a altor ținte chiar dincolo de granița rusă, pentru a evita să ofere forțelor lui Putin un refugiu pentru atacarea orașelor și localităților din jurul Harkovului. Această permisiune a fost extinsă ulterior. Dar lovirea zonelor de frontieră este în esență o operațiune defensivă. Oficiali de rang înalt de la Casa Albă spun că există în continuare îngrijorări cu privire la utilizarea ATACMS americane pentru a lovi mai mult de 96 de kilometri în Rusia.
În cadrul unor ședințe de informare secrete, oficiali americani din serviciile de informații și-au exprimat îngrijorări mai profunde cu privire la participarea americană directă și vizibilă la mișcarea Ucrainei de a cuceri și de a menține poziții în apropiere de Kursk. Aceștia au avertizat că există indicii că Rusia ar putea furniza ajutor tehnologic care ar permite Iranului și forțelor sale proxy să atace forțele americane din Orientul Mijlociu. Administrația a acuzat săptămâna aceasta Iranul că a trimis pentru prima dată rachete în Rusia pentru a fi utilizate în război, o acuzație pe care guvernul de la Teheran a negat-o.
Într-o serie de întâlniri cu înalți oficiali ai administrației în ultimele săptămâni, oficialii ucraineni au susținut că capturarea teritoriului lor în interiorul Rusiei demonstrează că temerile Statelor Unite privind depășirea liniilor roșii ruse au fost exagerate. Statele Unite, susțin acești oficiali ucraineni, ar trebui să permită Kievului să folosească arme americane pentru a lovi mai adânc în Rusia.
Ieșind miercuri de la una dintre aceste întâlniri de la Kiev, secretarul de stat Antony Blinken a declarat reporterilor că el și Zelenski, însoțiți de ministrul britanic de externe, David Lammy, „au discutat despre armele cu rază lungă de acțiune, dar și despre o serie de alte lucruri”.
„Vom transmite ceea ce am discutat președintelui Biden, în cazul meu, și prim-ministrului, în cazul lui David. Cei doi se vor întâlni peste doar câteva zile la Washington pentru a discuta despre modul în care țările noastre vor continua să sprijine Ucraina.”
Pentru un număr tot mai mare de analiști militari și foști oficiali americani, reticența administrației nu are sens, mai ales că, spun ei, incursiunea Ucrainei în Kursk nu a provocat încă un răspuns escaladant din partea Moscovei.
„Reducerea restricțiilor privind armele occidentale nu va determina Moscova să escaladeze”, au scris 17 foști ambasadori și generali într-o scrisoare adresată administrației în această săptămână. „Știm acest lucru deoarece Ucraina lovește deja teritoriul pe care Rusia îl consideră al său – inclusiv Crimeea și Kursk – cu aceste arme, iar răspunsul Moscovei rămâne neschimbat”.
În urmă cu două săptămâni, înalți oficiali ucraineni au fost la Pentagon pentru a prezenta un argument similar secretarului apărării Lloyd Austin III. Noul ministru ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a susținut că incursiunea de la Kursk a arătat că liniile roșii ale Rusiei au fost doar cacealmaua care a încetinit efortul occidental de a ajuta Ucraina.
Prin incursiunea de la Kursk, a susținut Umerov, Ucraina a demonstrat că poate invada și chiar ocupa teritoriul rusesc fără să declanșeze cel de-al Treilea Război Mondial, potrivit a doi oficiali.
Dar oficialii americani spun că este prea devreme pentru a ajunge la această concluzie, deoarece există multe modalități prin care dl Putin ar putea riposta. În timpul întâlnirii, Austin i-a adresat lui Umerov mai multe întrebări cu privire la locurile din Rusia pe care Ucraina le-ar viza, încercând să se asigure că Ucraina se va concentra asupra locurilor militare, cum ar fi aerodromurile, dar nu asupra centralelor electrice sau a altor infrastructuri civile. De asemenea, Austin l-a întrebat pe omologul său ucrainean ce obiectiv ar putea atinge o astfel de țintă.
Austin continuă să creadă că utilizarea armelor americane pentru lovituri cu rază lungă de acțiune în Rusia nu va schimba cursul războiului, în parte pentru că nu există suficiente ATACMS – sau rachete britanice și franceze – pentru a susține un atac.
La Ramstein, o bază aeriană americană din Germania, vinerea trecută, Austin a adăugat că slăbirea frâielor privind utilizarea ATACMS de către Ucraina nu va rezolva una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă orașele și trupele ucrainene – așa-numitele bombe glisante lansate de avioanele de atac rusești din interiorul Rusiei.
„Pe măsură ce ne uităm la câmpul de luptă în prezent, știm că rușii și-au mutat de fapt aeronavele care folosesc bombardierele dincolo de raza de acțiune a ATACMS”, a declarat Austin.
Statele Unite au furnizat deja Ucrainei zeci de ATACMS cu rază lungă de acțiune, dar stocurile lor sunt pe sfârșite. Oficialii americani sunt îngrijorați că nu ar putea furniza suficiente astfel de muniții pentru a afecta grav o gamă largă de ținte rusești.
Replica lui Umerov – făcută în timpul întâlnirii cu Pentagonul, au declarat oficialii – a fost că, chiar dacă ATACMS nu schimbă regulile jocului, acestea pot fi totuși folosite cu succes pentru a lovi locații rusești din interiorul Rusiei și pentru a perturba logistica rusă.
„Loviturile ar ajuta la degradarea capacităților militare rusești, iar Rusia folosește deja arme și componente iraniene, chineze și nord-coreene împotriva țintelor din Ucraina”, a declarat Seth G. Jones, un vicepreședinte senior al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale.
Între timp, generalul-maior Patrick S. Ryder, secretarul de presă al Pentagonului, a declarat marți reporterilor că noul transport de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune din Iran către Rusia a creat un precedent periculos care este posibil să conducă la mai multe transporturi.
„Trebuie să presupunem că, dacă Iranul furnizează Rusiei aceste tipuri de rachete, este foarte probabil să nu fie o afacere bună o singură dată”, a spus el. „Că aceasta ar fi o sursă de capacitate pe care Rusia ar căuta să o exploateze în viitor”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank