O adolescentă cu dizabilități se numără printre ostaticii de la festivalul de muzică din sudul Israelului, răpiți de teroriștii Hamas
Incapabilă să meargă, să vorbească și dependentă în totalitate de familia ei care o hrănește prin intermediul unui tub, Rut Perez a călătorit la festivalul Supernova de lângă Așkelon (nu departe de Gaza) pentru a „comunica prin muzică”, relatează The Times.
Sâmbătă, la o săptămână de la atacul terorist al Hamas, ea a devenit una dintre cele mai vulnerabile victime dintre cei 150 de israelieni luați ostatici de către teroriști.
Fata de 17 ani, care suferă de distrofie musculară, a participat la evenimentul de muzică electronică împreună cu tatăl ei, Eric, și sora ei, Yamit, care a declarat pentru The Times: „A fost cea mai fericită pe care am văzut-o vreodată, dansând în scaunul ei cu rotile. Era atât de fericită”.
Yamit, în vârstă de 20 de ani, și mama ei, Elinor, care folosește, de asemenea, un scaun cu rotile, s-au adunat împreună cu sute de alte familii la Tel Aviv ieri pentru a fi informate de negociatorii de ostatici cu privire la eforturile de a-și aduce rudele acasă. Yamit a spus că a decis să plece mai devreme de la festival împreună cu prietenii ei. „Eu și sora ta vom rămâne și ne vom bucura”, i-a spus tatăl ei.
Ea nu știe dacă tatăl sau sora ei mai sunt în viață. „Îi rog pe Hamas să îl lase pe tatăl meu să aibă grijă de ea, el este singurul care știe de ce are nevoie”, a spus ea, legănându-se înainte și înapoi, cu genunchii strânși la piept.
Mama și fiica au privit cu disperare cum alte familii erau transportate în camere cu pereți de sticlă. Sunete de durere bruscă au răsunat în clădire când, una câte una, au auzit vestea că cei dragi lor au fost uciși.
La întâlnirea de vineri de la Tel Aviv, plină de emoție, s-a adresat Gal Hirsch, șeful negocierilor guvernamentale. El le-a spus familiilor: „Este foarte important pentru mine să vă întâlnesc și vă voi întâlni pe fiecare dintre voi, vă voi îmbrățișa pe fiecare dintre voi și voi avea grijă de fiecare dintre voi.”
Hirsch a declarat că voluntarii lucrează zi și noapte pentru a gestiona o bază de date cu persoanele dispărute și pentru a aduna cât mai multe informații cu privire la cei care mai sunt în viață. Guvernul israelian deschide un coridor umanitar pentru a trimite ajutoare copiilor răpiți în Gaza, a spus el, adăugând că statul Israel este responsabil pentru aducerea copiilor înapoi. „Cei mai buni oameni din serviciile de informații lucrează 24 de ore din 24 – eu sunt responsabil de asta”, a spus el.
Sala arhiplină era tăcută, unii purtând tricouri imprimate cu fotografii ale familiei lor dispărute. „Nu este un sprint, este o călătorie lungă. Câștigați războiul, returnați toți ostaticii și aveți grijă de voi”, a spus Hirsch. „Am pierdut cea mai bună dintre fiicele și copiii noștri”.
În afara ședinței, un alt părinte, Meirav Leshem Gonen, aștepta să afle dacă fiica sa de 23 de ani este încă în viață. Ea a povestit momentul în care telefonul ei a sunat sâmbăta trecută la ora 10.15 și a auzit vocea speriată a lui Romi. „Mami, am fost împușcați. Sângerez”, a șoptit fiica ei, în timp ce se ascundea în mașină de atacatorii ei.
„Nu-ți fie frică, încercăm să te scoatem de acolo”, i-a spus mama ei. Gonen a spus că a stat la telefon cu fiica ei timp de aproape o oră. „I-am spus că o voi duce la cafeneaua ei, vom merge în drumeții și vom face toate lucrurile care îi plac. Am vrut să îi ard în memorie că este iubită”.
Cu puțin înainte de ora 11.00, Gonen a auzit sunetul unor focuri de armă și vocea unui bărbat care vorbea în arabă deschizând ușa mașinii. Familia a urmărit telefonul lui Romi și a constatat că la ora 14:00 acesta se afla în Gaza.
În fiecare dimineață de la atac, Yamit Perez vizitează casa tatălui ei în speranța că îi va găsi acolo pe el și pe sora ei. Când părinții ei au divorțat, iar mama ei s-a confruntat cu probleme de sănătate mintală, pe Rut s-a bazat. „În tot ceea ce s-a întâmplat, eu și sora mea mai mică împreună am rămas puternice”, a spus ea. Deseori făceau împreună excursii la plajă, unul dintre locurile preferate ale surorii ei, pentru a scăpa de toate.
„Vreau să cred că există oameni buni în această lume și că ei ne vor ajuta să ne recuperăm familia”, a spus Yamit. „Vreau să le spun răpitorilor lor: vă rog, aveți grijă de ei și lăsați-i să se întoarcă acasă”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu