O aeronavă militară americană Osprey s-a prăbușit în Japonia, cel puțin un mort
Un avion de transport aerian Osprey al armatei americane s-a prăbușit miercuri, 29 noiembrie, în mare în sudul Japoniei, cu șase persoane la bord, iar până în prezent a fost confirmat un deces, în timp ce căutările pentru identificarea eventualilor supraviețuitori continuă, anunță Le Figaro.
Paza de coastă japoneză anunțase inițial că echipajul avionului era format din opt membri, înainte de a revizui această cifră în scădere.
Una dintre ele a fost găsită inconștientă pe mare și în stop cardiorespirator, iar decesul a fost confirmat după ce a fost transferată la un spital din Japonia, potrivit aceleiași surse. Forțele japoneze de autoapărare, paza de coastă și pescarii locali sunt implicați în operațiunile de căutare. Șeful unei asociații locale de pescari a declarat pentru AFP că pescarii au găsit trei persoane în mare, dar nu a putut da detalii despre starea de sănătate a acestora.
„Am primit un raport astăzi la ora 14:47 (05:47 GMT) potrivit căruia un Osprey al armatei americane s-a prăbușit în apropierea insulei Yakushima”, a declarat anterior pentru AFP o purtătoare de cuvânt a pazei de coastă. „Poliția a primit un raport potrivit căruia un Osprey arunca flăcări din motorul său stâng” și pierdea altitudine în apropiere de insula Yakushima, a declarat de asemenea pentru AFP un responsabil cu gestionarea situațiilor de urgență din prefectura Kagoshima, din care face parte Yakushima.
Premierul Fumio Kishida a lăsat să se înțeleagă că guvernul său nu va cere imediat armatei americane să își imobilizeze la sol avioanele Osprey și nici nu va lua în considerare posibilitatea de a face acest lucru pentru cele folosite de forțele de autoapărare terestre ale Japoniei, a relatat serviciul de presă Kyodo.
O aeronavă discutabilă
„Aceasta este o întrebare pe care va trebui să o analizăm după ce vom identifica ce s-a întâmplat cu adevărat”, a declarat premierul reporterilor, potrivit Kyodo. Potrivit postului public de televiziune japonez NHK, avionul plecase de la baza aeronavală americană de la Iwakuni, în apropiere de Hiroshima (vestul Japoniei), în drum spre o altă bază militară americană de la Okiwana, în extremitatea sud-vestică a arhipelagului japonez.
Potrivit NHK, aeronava era un Osprey CV-22 aparținând unei alte baze aeriene americane din Japonia, Yokota (lângă Tokyo). Rezultat al unei cooperări între constructorul american de avioane Boeing și specialistul în elicoptere Bell, Osprey are rotoare basculante care îi permit să decoleze și să aterizeze vertical ca un elicopter și să zboare ca un avion. Cu toate acestea, fiabilitatea acestui aparat hibrid a fost mult timp subiect de dezbatere, din cauza mai multor accidente mortale.
La sfârșitul lunii august, trei pușcași marini americani au fost uciși și cinci grav răniți în urma prăbușirii unui Osprey în nordul Australiei, în timp ce participau la manevre militare comune americano-australiene. În 2022, patru pușcași marini americani și-au pierdut, de asemenea, viața în Norvegia, când Osprey-ul lor s-a prăbușit în timpul unor exerciții NATO.
De asemenea, un avion militar american similar s-a prăbușit în mare în 2017, după ce a lovit pupa unei nave în timpul exercițiilor militare americano-australiene, provocând moartea a trei persoane. Iar în aprilie 2000, 19 pușcași marini au fost uciși când un Osprey s-a prăbușit în Arizona (sud-vestul SUA).
Armata americană are aproximativ 54.000 de soldați în Japonia, majoritatea fiind amplasați în sudul arhipelagului Okinawa. În trecut au avut loc incidente și accidente în care au fost implicate avioane ale armatei americane în Japonia, inclusiv aeronave Osprey, care, din cauza problemelor lor recurente de siguranță, sunt privite nefavorabil de către populația japoneză, în special în Okinawa. În 2016, amerizarea de urgență a unuia dintre aceste avioane în largul Okinawa, incident care nu a provocat victime, a obligat forțele americane să suspende pentru câteva zile zborurile acestui model în Japonia din cauza unor proteste locale puternice.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank