O afacere de tip mafiot. Cazul sutelor de hectare expropriate lângă Mogoșoaia, un test pentru funcționarea DNA
Doi consilieri locali de la PNL și PMP au amenințat o consilieră USR din Mogoșoaia că o vor ”băga în scaunul cu rotile” din cauză că a furnizat presei informații despre o afacere imobiliară suspectă estimată la 1 miliard de euro.
Acțiunea lor, de tip mafiot, nu face decât să atragă atenția încă o dată asupra intereselor și mizelor uriașe din jurul așa numitului ”Sector Zero”.
Este vorba despre un nou oraș, cu peste 80 de mii de locuitori, pe care administrația locală din Mogoșoaia, condusă de PNL, vrea să-l construiască chiar de la zero la marginea Capitalei, pe o suprafață de peste 1300 de hectare.
Pentru a începe construcția, Primăria trebuie să devină mai întâi proprietarul acelor terenuri. În consecință, a pregătit încă din decembrie 2020 terenul exproprierii celor câteva sute de proprietari din zonă. După un an, în decembrie 2021, primarul liberal Mihai Nicu Precup a trimis primele notificări, proprietarii în cauză având obligația să predea terenul până în august 2022.
Numeroși proprietari s-au scandalizat însă din cauza condițiilor propuse de primăria Mogoșoaia: fie cedează 39% din terenul arabil către administrația locală, urmând ca pentru restul de 61% să primească o compensație în altă parte, fie vor încasa despăgubiri de 1, 70 euro/mp. Prețul este considerat mult sub piață, în realitate ar fi de cel puțin zece ori mai mare.
În mod cel puțin suspect, alți proprietari, întâmplător colegi de partid ai primarului PNL, numele grele de la centru, între care Alina Gorghiu, Daniel Dăianu, Ionel Scrioșteanu și fiul primarului dețin și ei suprafețe de teren în zonă. Cu toții au fost însă de acord cu exproprierea în condiții aparent dezavantajoase pentru ei. (Detalii aici)
Din capul locului trebuie spus însă că mega-proiectul imobiliar al primarului liberal din Mogoșoaia are o mare problemă: baza legală pentru exproprieri.
Exproprierile se pot face, potrivit legii, pentru așa numita ”cauză de utilitate publică”, care poate fi de interes local, județean sau național. Cum justifică primăria că ia cu japca proprietățile oamenilor? Construiește cumva o autostradă, vreun mare spital județean, vreun parc de agrement pentru locuitorii din Mogoșoaia? Are nevoie presantă de acele terenuri pentru construcția vreunui aeroport sau ridicarea unor locuințe sociale?
Nimic din toate astea. Primăria Mogoșoaia vrea pur și simplu să se transforme într-un dezvoltator imobiliar, să facă o afacere construind un nou oraș cu zeci de mii de locuitori. Nici măcar asta n-ar fi o problemă dacă administrația locală ar cumpăra terenurile la prețul pieței de la proprietari și ar reuși ulterior să facă parteneriate profitabile cu firme private care să ridice acolo Sectorul Zero.
Numai că dacă ar proceda așa, primăria Mogoșoaia ar intra direct în faliment. Ar trebui să scoată de la buget zeci dacă nu sute de milioane de euro ca să cumpere acele trenuri, bani de care în mod evident nu dispune. În consecintă, primarul liberal a început o veritabilă naționalizare, ca în anii 40, forțând toate legile în vigoare.
Pe rolul instanțelor, există în prezent cel puțin 40 de procese care atacă HCL-urile care stau la baza actelor de expropriere.
Parcă proprietatea privată era un moft pentru Ion Iliescu și PSD-ul anilor 90, nu pentru liberali. PNL-ul a făcut mereu un titlu de glorie din lupta pentru cauza proprietarilor mari și mici, nu împotriva lor.
De aici încolo apar însă marile semne de întrebare din jurul acestei afaceri de partid. Cine a cumpărat terenurile adiacente Sectorului Zero, a căror valoare vor crește înzecit dacă proiectul va fi dus la bun sfârșit?
Sunt interpuși ai decidenților din Mogoșoaia, ai primarului sau ai celor care amenință adversarii proiectului că-i vor ”băga în scaunul cu rotile”? Sunt politicieni influenți de la vârful PNL implicați în afacere? Au fost cooptați judecători și procurori pentru a asigura liniștea în jurul afacerii Sectorul Zero? Nu cumva avem de-a face cu un caz clasic de conflict de interese?
Ce vedem la Mogoșoaia este a doua mare afacere imobiliară după Romexpo. Construirea unui oraș de la zero, cu peste 80 de mii de locuitori, va fi în primul rând un business major pentru firmele de construcții care se vor asocia cu primăria, dar mai ales pentru cei care au cumpărat deja terenurile din imediata vecinătate a suprafețelor vizate de expropriere.
Acolo se va construi infrastructura viitorului Sector Zero. Valoarea de piața a acelor terenuri urmează să crească exponențial. Pe aceste terenuri adiacente vor apărea centre comerciale, magazine, benzinării, școli, grădinițe. Cine și când s-a împroprietărit pe terenurile din proximitatea proiectului?
La toate întrebările de mai sus poate răspunde DNA. Avem indicii rezonabile că ne aflăm în fața unei afaceri de corupție. Instituția se poate autosesiza oricând, numai pe baza materialelor publicate deja de câteva publicații independente, între care Buletin de București, Recorder.ro și G4Media.ro.
Interesele uriașe din jurul afacerii de la Mogoșoaia, estimată repet la cel puțin 1 miliard de euro, explică încă o dată dorința liberalilor de a controla justiția și de a se asigura că nu se vor trezi cu procurorii la ușă după un tun imobiliar gen Romexpo sau Sectorul Zero.
Acesta este doar unul din exemplele, la vedere, din care putem înțelege mai bine de ce liberalii vor să păstreze totuși secția specială, sub altă formă, pe post de buzdugan politic utilizat împotriva magistraților incomozi.
DNA va trebuie să se uite la un moment dat și la aceste mari afaceri de partid, altfel se va scufunda încet în irelevantă. Deocamdată nu o face, ocupată cu cauze minore.
Comportamentul de tip mafiot al liberalilor din Mogoșoaia, care au trecut la amenințări, este însă și un efect al slăbirii instituțiilor anti-corupție. Când procurorii bat în retragere, mafioții prind curaj. Așa se întâmplă când puterea transmite pe toate căile activului de partid că s-a dat liber la furat, că i-a asigurat impunitatea și că a pus justiția cu botul pe labe.
Când se ajunge aici, la anihilarea cvasi-totală a justiției, nici măcar sfânta proprietate privată nu mai este garantată.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
83 comentarii