O amuletă de argint descoperită în Germania ar putea rescrie istoria creștinismului în Europa
O mică amuletă de argint descoperită de arheologi în Germania ar putea transforma înțelegerea noastră asupra modului în care creștinismul s-a răspândit sub Imperiul Roman, au declarat experții, potrivit CNN.
Micul artefact, care măsoară aproximativ 3,6 centimetri lungime, a fost dezgropat într-un mormânt roman din secolul al III-lea, chiar lângă Frankfurt, în 2018.
Arheologii l-au descoperit pe scheletul unui bărbat îngropat într-un cimitir din orașul roman Nida, unul dintre cele mai mari și mai importante situri din landul Hesse din Germania centrală. Cu toate acestea, a fost nevoie de timp până acum pentru ca cercetătorii să poată examina o folie subțire de argint care a fost găsită în interiorul acestuia.
Alături de alte artefacte din mormânt, cum ar fi un arzător de tămâie și un ulcior din lut, amuleta a fost găsită sub bărbia scheletului. Cunoscută și sub numele de phylactery, amuleta era probabil purtată pe o panglică în jurul gâtului bărbatului pentru a-i oferi protecție spirituală.
Folia „subțire ca părul” din interiorul amuletei era atât de fragilă încât s-ar fi dezintegrat pur și simplu dacă cercetătorii ar fi încercat să o desfășoare. Cu toate acestea, examinările microscopice și razele X efectuate în 2019 au arătat că pe ea erau gravate cuvinte.
A fost nevoie de încă cinci ani înainte ca echipa de la Muzeul Arheologic din Frankfurt să găsească o modalitate de a descifra ce scria în ele.
Descoperirea a venit în luna mai a acestui an, când cercetătorii de la Centrul Leibniz pentru Arheologie din Mainz (LEIZA) au folosit scanere CT pentru a analiza folia.
Ivan Calandra, șeful laboratorului de imagistică de la LEIZA, a explicat procesul într-o declarație de presă.
„Provocarea analizei a fost că foaia de argint a fost rulată, dar după aproximativ 1.800 de ani a fost, desigur, și încrețită și presată. Folosind CT, am putut să o scanăm la o rezoluție foarte mare și să creăm un model 3D.”
Numai prin acest proces de derulare digitală a foii, întregul text a devenit vizibil și a putut fi apoi descifrat. Ceea ce au descoperit cercetătorii i-a uimit.
Cea mai veche dovadă a creștinismului
Pe foaie se aflau 18 rânduri de text latin care făceau referire în mod repetat la Iisus, precum și la Sfântul Titus, un discipol și confident al Sfântului Apostol Pavel.
Deoarece mormântul în care a fost găsită amuleta datează undeva între 230 și 270 d.Hr., amuleta a devenit cea mai veche dovadă a creștinismului în Europa de la nord de Alpi. Toate descoperirile anterioare datează de la cel puțin 50 de ani după aceasta, conform comunicatului.
La momentul înmormântării, creștinismul devenea o sectă din ce în ce mai populară, dar identificarea ca creștin era încă riscantă. În mod clar, bărbatul îngropat, care se crede că avea între 35 și 45 de ani, își simțea credința atât de puternic încât a luat-o cu el în mormânt.
Markus Scholz, arheolog și expert în inscripții latine, profesor la Universitatea Goethe din Frankfurt, a descifrat minuțios textul „inscripției de argint din Frankfurt”, așa cum este cunoscută.
Descriind procesul complicat în comunicat, el a spus: „Uneori mi-au trebuit săptămâni, chiar luni, pentru a veni cu următoarea idee. Am apelat la experți în istoria teologiei, printre alții, și puțin câte puțin am lucrat împreună pentru a ne apropia de text și, în cele din urmă, pentru a-l descifra.”
Faptul că scrierea era în întregime în latină a fost foarte neașteptat, a spus el.
„Acest lucru este neobișnuit pentru această perioadă. În mod normal, astfel de inscripții pe amulete erau scrise în greacă sau ebraică.”
Atunci când este tradus în limba engleză, textul spune:
- „(În numele?) Sfântului Titus.
- Sfânt, sfânt, sfânt!
- În numele lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu!
- Domnul lumii
- Rezistă (în măsura posibilităților sale?)
- Toate atacurile(?)/înfrângerile(?).
- Dumnezeul(?) acordă bunăstarea
- Acest mijloc de mântuire(?) protejează
- Ființa umană care
- Se predă voinței
- Domnului Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu,
- Deoarece înaintea lui Isus Hristos
- Toate (în) genunchi se pleacă în fața lui Iisus Hristos: cel ceresc
- Cel pământesc și
- Cele subterane și fiecare limbă
- Mărturisește (în fața lui Iisus Hristos)”.
Textul nu face referire la nicio altă credință în afară de creștinism, ceea ce ar fi fost, de asemenea, neobișnuit în această perioadă.
Potrivit muzeului de arheologie din Frankfurt, dovezi fiabile ale vieții creștine în regiunile alpine nordice ale Imperiului Roman datează doar din secolul al IV-lea d.Hr.
„Descoperire fantastică” făcută posibilă de tehnologia modernă
Wolfram Kinzig, istoric bisericesc și profesor la Universitatea din Bonn, l-a ajutat pe Scholz să descifreze inscripția.
„Inscripția de argint este una dintre cele mai vechi dovezi pe care le avem pentru răspândirea Noului Testament în Germania romană, deoarece citează Filipeni 2:10-11 în traducere latină”, a explicat Kinzig într-un interviu publicat pe site-ul Universității din Bonn.
„Este un exemplu frapant al modului în care citatele biblice erau folosite în magia menită să protejeze morții”, a spus Kinzig.
Peter Heather, profesor de istorie medievală la King’s College din Londra, cu un interes specializat în evoluția creștinismului, a descris descoperirea ca fiind „o descoperire fantastică”.
Heather, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat pentru CNN: „Capacitatea de a putea descifra scrisul de pe acea bucată de argint rulată este extraordinară. Este ceva ce este posibil doar acum, cu ajutorul tehnologiei moderne. Dacă ar fi găsit-o acum 100 de ani, nu ar fi știut ce este. Amuletele de argint conțin probabil un fel de pergament magic, dar nu știi ce – ar putea fi orice religie.”
El a adăugat: „Aveți dovezi ale comunităților creștine în părțile mai centrale ale imperiului, dar nu și într-un oraș de frontieră ca acesta din Germania romană, așa că este foarte neobișnuit, ei bine, este unic. Împingeți înapoi istoria creștinismului în acea regiune.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.