
O arestare și mai multe rețineri, în dosarul în care compania chineză Huawei este suspectată de practici de lobby corupte / Europarlamentarii implicați ar fi primit cadouri scumpe / În anchetă apar și numele a trei eurodeputați români
Mai multe persoane au fost reținute pentru a fi audiate în Belgia şi Portugalia, iar în Franţa a fost arestată o persoană, în dosarul în care gigantul chinez Huawei este suspectat că ar fi beneficiat de presupuse practici corupte de lobby ce vizau Parlamentul European.
Corespondentul BBC transmite că procurorii belgieni sunt de părere că a fost dată mită în scopul obţinerii unui sprijin politic, iar persoanele vizate de acţiunile de lobby au primit daruri scumpe ori bilete la meciuri de fotbal.
Anchetatorii nu au dezvăluit numele vreunui suspect, însă au declarat că judecătorii au solicitat ca birourile a doi asistenţi ai unor parlamentari europeni să fie sigilate, fiind nevoie de mandate speciale pentru percheziţie.
Huawei nu a comentat, deocamdată.
Context:
O investigație a presei belgiene despre lobby-ul Huawei, preluată de g4media, arată că în anchetă apar și numele a trei foști europarlamentari români. E vorba despre Cristian Bușoi (PNL), Daniel Buda (PNL) și Tudor Ciuhodaru (AUR). Ei ar fi semnat în 2021 o scrisoare de susținere pentru compania chineză, potrivit publicației Follow the Money.
Într-o scrisoare, opt europarlamentari, inclusiv cei trei români, cereau Comisiei Europene să modifice legislația extrem de restrictivă care îngreuna accesul Huawei la rețelele de telecomunicații 5G din UE.
În ianuarie 2020, UE a făcut un anunț care amenința viitorul Huawei în Europa. Vicepreședinta Comisiei Europene, Margrethe Vestager, și comisarul pentru piața internă Thierry Breton au declarat atunci că statele membre au convenit să ia măsuri pentru a exclude furnizorii „cu risc ridicat” din rețelele lor 5G. Vestager, un politician danez responsabil cu politica digitală și de concurență, a subliniat că acest lucru nu „vizează nicio țară sau companie specifică”.
Câteva luni mai târziu, în iulie 2020, Franța a luat măsuri pentru a elimina treptat rolul companiilor chineze în rețelele sale 5G – ceea ce echivalează cu o interdicție de facto până în 2028. În octombrie 2020, Suedia a interzis în totalitate Huawei și alți furnizori chinezi să își extindă rețelele mobile și a declarat că echipamentele deja instalate de aceștia trebuie eliminate până în 2025. Și Marea Britanie, care a părăsit oficial UE la două zile după anunț, a urmat la scurt timp – stabilind un termen limită de 2027 pentru ca echipamentele Huawei să fie eliminate din rețeaua 5G.
O scrisoare semnată de 41 de membri ai Parlamentului a solicitat Comisiei să excludă complet Huawei și concurentul său chinez ZTE din rețelele 5G din Europa. Scrisoarea a insistat să interzică orice finanțare UE pentru utilizarea tehnologiei de la furnizorii cu risc ridicat din China.
Cei opt europarlamentari au scris însă o contracartă în care au avertizat cu privire la „rasismul tehnologic”, afirmând că excluderea furnizorilor pe baza locului de unde provin este discriminatorie. Printre semnatari s-au numărat Cristian Bușoi, care la acea vreme prezida influenta comisie pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului, Daniel Buda și Tudor Ciuhodaru. Iată mai jos lista completă a semnatarilor, așa cum a fost prezentată de publicația belgiană:
Fulvio Martusciello EPP ITALY
Giuseppe Milazzo EPP ITALY
Herbert Dorfman EPP ITALY
Aldo Patriciello EPP ITALY
Cristian-Silviu Busoi EPP ROMANIA
Daniel Buda EPP ROMANIA
Ciuhodaru Tudor SD ROMANIA
Giuseppe Ferrandino SD ITALY
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank