G4Media.ro

O asistentă de laborator din Târgu Mureș care a donat până acum…

Sursa foto: Facebook Camelia Săbădean

O asistentă de laborator din Târgu Mureș care a donat până acum 60 de litri de sânge a devenit cetăţean de onoare al orașului. Este cunoscută de când chipul ei a fost proiectat pe clădirile din Times Square

Consiliul Local Târgu Mureş a votat, joi, acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului pentru opt personalităţi locale, între acestea regăsindu-se şi Camelia Vasilica Săbădean, asistenta de laborator care a donat până acum 60 de litri de sânge, în 134 de donări.

Camelia Vasilica Săbădean este asistent principal de laborator la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş şi a devenit cunoscută în ţară după ce chipul ei a fost proiectat pe clădirile comerciale din Times Square din New York, în semn de recunoştinţă pentru numărul mare de vieţi salvate, relatează Agerpres.

Asistenta a donat sânge pentru prima oară în luna octombrie 1988, la vârsta de 18 ani, fiind angajata Centrului de Transfuzii din Târgu Mureş, iar de atunci nu a încetat nicio clipă să doneze.

„Prima oară am donat sânge la 18 ani şi jumătate, eram deja angajată a Centrului de Transfuzii Târgu Mureş şi am donat sânge pentru a-mi învinge teama de ace, care era una considerabilă. Lucrând la Centrul de Transfuzii, doream să ştiu şi ce simte donatorul în momentul în care donează sânge şi de ce are el nevoie pentru ca acea experienţă să fie una plăcută, ca el să poată să se reîntoarcă. Atunci am donat sânge, a fost o experienţă incredibilă, cu toate că teama a fost foarte mare, dar am beneficiat de suportul emoţional, suportul afectiv al colegilor. Efectiv au stat pe lângă mine şi totul s-a finalizat cu bine. Astfel, eu lucrând acolo, la centrul de transfuzii, eram tot timpul în mijlocul evenimentelor care aveau un anumit caracter tragic. Adică evenimente care mobilizau aparţinătorii unor victime ale accidentelor rutiere sau ale unor intervenţii chirurgicale majore. Şi atunci la mine s-a conştientizat permanent nevoia de donare de sânge”, a declarat Camelia Săbădean pentru Agerpres în luna martie.

„Eu am fost campioană, să spun aşa. Deci nu sunt eroină, sunt campioană, dar sunt sigură că sunt şi oameni pe care nu-i cunoaştem şi care au foarte, foarte multe donări în trecut. (…) Îmi amintesc că aşteptam cu nerăbdare să se facă termenul respectiv ca eu să pot dona, la 42 de zile, iar apoi când a crescut cantitatea de sânge donat, la 450 ml, s-a ajuns la un termen de două luni, intervalul între două donări. Bărbaţii pot dona de cinci ori pe an şi femeile doar de patru ori. Deci cu siguranţă sunt un campion, că nu vreau să spun eroină, un pic este mult prea mult spus. Cu siguranţă că, dacă este cineva care m-a depăşit, cred că este un bărbat. Înainte se puteau face şase donări pe an. Doar dacă am suferit intervenţii chirurgicale sau au fost nişte perioade în care n-am putut să donez doar ceva cu siguranţă important m-a ţinut departe de activitatea asta”, mai declara ea.

Camelia Săbădean a făcut un apel la toţi oamenii sănătoşi să meargă să doneze periodic sânge pentru a salva vieţile celor aflaţi în pericol, fiindcă „donarea de sânge nu doare, nu aduce prejudicii organismului, în schimb îi aduce beneficii”.

„În plus, acum se face pachetul acela de teste. (…) Pe lângă aceste teste, se produce o regenerare a sângelui. Este o terapie extraordinară pe care niciun alt tratament nu ţi-l poate oferi. Creşte imunitatea organismului, creşte rezistenţa la boli cardiovasculare, creşte capacitatea organismului de a se adapta la şocuri hemoragice. (…) Este o terapie extraordinară care nu poate fi înlocuită cu nimic. O recomand din toată inima! Este foarte importantă grija pentru donatorul care vine pentru prima dată, fiindcă trebuie să îl convingem să se fidelizeze. De prima experienţă depinde totul, un donator mulţumit care vede că a fost o experienţă bună, chiar plăcută, acela revine de fiecare dată, nu numai în cazul în care se întâmplă evenimente nefericite în familia lui sau în familia prietenilor. Trebuie să depăşim caracterul acesta sporadic al donării. (…) Aş vrea să se treacă la conştientizarea acestei terapii unice”, a afirmat Camelia Săbădean.

Ea crede că fidelizarea donatorilor este foarte importantă, fiindcă, deşi rudele unui om care suferă un accident se mobilizează să doneze sânge într-o zi, tot donatorul anonim îi salvează viaţa acelui pacient, deoarece sângele proaspăt donat trebuie testat şi durează 48 de ore.

„Cine te salvează? Te salvează donatorul care s-a fidelizat în timp şi a venit şi a donat voluntar, anonim şi nu l-a interesat unde merge sângele lui. Nu te salvează nici fratele, nici sora, te salvează anonimul şi atunci haideţi să devenim donatori anonimi, să sărbătorim viaţa. Haideţi să fim anonimi! E nevoie de campanii şi campanii şi cred că nici nu mai contează motivaţia dacă partidul nu ştiu care a adunat membrii, au donat şi au chemat televiziunea sau oricare altă categorie profesională. Contează că s-au dus, dar contează şi mai mult să se fidelizeze şi să se transforme în nişte anonimi”, a conchis Camelia Săbădean.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...