UPDATE: O asociație a jurnaliștilor din Radio România reclamă risipa banilor și incompetența, la aniversarea a 91 de ani de la înființarea radioului public
UPDATE: Asociația Kompatibil a revenit asupra comunicatului inițial și a rectificat calculele. Vedeți mai jos versiunea corectă a comunicatului.
Asociația Kompatibil, fondată de jurnaliști din radioul public, atrage atenția, într-un comunicat de presă la aniversarea a 91 de ani a Radio România, asupra situației instituției, care în ultimii ani a înregistrat constant scăderi ale audienței și reclamații ale derapajelor editoriale.
Asociația reclamă „risipă, dezmăț și incompetență pe banul public”. De asemenea, atrage atenție asociația, un șef din trei își ocupă funcția fără a fi dat concurs.
Asociația Kompatibil propune o serie de măsuri, între care scoaterea de urgență la concurs, în condiții transparente și cu comisii formate în proporție de cel puțin 50% din specialiști independenți din afara instituției, a tuturor posturilor ocupate în regim interimar; reducerea numărului posturilor de conducere și reducerea discrepanțelor salariale.
Comunicatul integral al Asociației Kompatibil:
Asociația Kompatibil constată, cu regret, cu ocazia aniversării a 91 de ani de la fondarea Radioului Public, situația gravă în care a ajuns această instituție. În ultimii ani s-au înregistrat constant scăderi ale audienței și au fost reclamate cu regularitate derapaje editoriale; pe de altă parte, instituția a devenit irelevantă din punct de vedere al obiectului de activitate – jurnalismul. Radio România a încetat să dea tonul dezbaterilor sau, măcar, știrea ori subiectul zilei; investigațiile și anchetele jurnalistice sunt, mai degrabă, accidente decât obișnuință; personalul redacțional este în bună măsură îmbătrânit întrucât nu există o politică de atragere a jurnaliștilor din generații mai tinere; o parte semnificativă din formate sunt depășite și amintesc, în cel mai bun caz, de radioul anilor ’90 decât de abordările moderne care se practică, în prezent, la cele mai importante radiouri din lume. S-a ajuns chiar și la situații – de un amatorism inimaginabil în urmă cu doar câțiva ani – în care s-au experimentat, în direct, la Radio România Actualități, diferite formule pentru emisiuni pentru a se vedea care dintre acestea “sună mai bine”.
Asociația Kompatibil consideră că actuala stare de lucruri este cauzată, în primul rând, de faptul că nimeni din SRR nu a răspuns pentru vreuna din problemele mai sus menționate, iar firavele reacții din afara instituției au vizat, în general, Președintele Director General al SRR, nu și persoanele care, de ani de zile, se ocupă de administrarea, coordonarea și conducerea zilnică a instituției. În SRR a luat, astfel, naștere o adevărată cultură a inamovibilității persoanelor aflate în funcții de conducere, iar singura preocupare vizibilă pare a fi aceea de “a nu deranja” – totul sub pretextul respectării legii 41/1994. Inamovibilitatea este dublată și de un statut financiar privilegiat, care depășește cu mult veniturile medii ale angajaților din SRR și nu este justificat de performanțe. Asociația Kompatibil i-a cerut SRR, în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, să prezinte numărul persoanelor aflate în funcții de conducere (director general, director, secretar general, manager, redactor-șef, redactor-șef adjunct, administrator șef, contabil șef, inginer șef, șef serviciu), totalul cheltuielilor SRR cu veniturile acestora, precum și totalul cheltuielilor SRR cu veniturile salariaților. Iată numerele risipei:
SRR are, în prezent, 2038 de salariați și 245 de colaboratori externi. În instituție există 123 de funcții de conducere, din care sunt ocupate 101. Cuantumul total al cheltuielilor SRR pentru veniturile angajaților și colaboratorilor (salarii, prime, bonusuri) în perioada 1 ianuarie 2017 – 30 septembrie 2019 a fost 480973461,1 de lei. Cuantumul total al cheltuielilor SRR pentru salarizarea persoanelor care ocupă funcții de conducere și coordonare a fost, tot în perioada 1 ianuarie 2017 – 30 septembrie 2019, de 50.017.471 de lei. Trebuie notat că în primele luni ale anului 2019 s-au cheltuit deja pentru veniturile managerilor 14,5 milioane de lei, în condițiile în care de curând se estima că, în ultimele două luni ale anului, instituția va înregistra un deficit de aproximativ 10 milioane de lei.
Ce relevă aceste numere? În intervalul menționat, media cheltuielilor/persoană aflată în funcție de conducere a fost de aproape o jumătate de milion de lei, față de aproximativ 210 676 de mii de lei media unui angajat. Cum din documentul prezentat de SRR se poate deduce că bugetul total al cheltuielilor de salarizare include și cheltuielile cu salarizarea persoanelor aflate în funcții de conducere, rezultă că venitul mediu al unui șef este de 2,5 ori mai mare decât venitul mediu al unui angajat.
Din documentele SRR rezultă că 10,3% din cheltuielile cu salariile sunt pentru 4% dintre angajați – cei care ocupă funcții de conducere.
1 angajat din 22,6 este șef.
Mai mult de un șef din trei își ocupă funcția fără a fi dat concurs. Acest lucru înseamnă că mandatul persoanelor respective trebuie prelungit cu regularitate de angajator, ceea ce le face vulnerabile la presiuni. Situația este valabilă inclusiv pentru anumite funcții de conducere editorială de la principalul canal al SRR, Radio România Actualități.
Asociația Kompatibil atrage, totodată, atenția că există numeroase situații în care funcții de conducere din cadrul SRR – unele obținute prin concurs, altele prin numiri interimare – sunt ocupate pentru perioade îndelungate care depășesc (în unele cazuri cu mult) durata unui mandat de Președinte Director General în SRR, sau pe cea a mandatelor parlamentarilor ori a președintelui României.
Asociația Kompatibil consideră că se impun următoarele măsuri:
- Scoaterea de urgență la concurs, în condiții transparente și cu comisii formate în proporție de cel puțin 50% din specialiști independenți din afara instituției, a tuturor posturilor ocupate în regim interimar;
- Scoaterea la concurs, în termen de maxim un an și în condiții transparente, cu comisii formate în proporție de cel puțin 50% din specialiști independenți din afara instituției, a tuturor posturilor de conducere ocupate de mai mult de patru ani;
- Stabilirea unor mandate clare, de patru ani, pentru fiecare funcție de conducere, cu evaluări anuale în urma cărora, în cazul unor derapaje, mandatele respective să poată fi întrerupte;
- Limitarea numărului de mandate într-o funcție de conducere la două.
- Reducerea discrepanțelor dintre veniturile persoanelor care ocupă funcții de conducere și cele ale angajaților SRR.
- Reducerea numărului de funcții de conducere pentru asigurarea unui management suplu, eficient și mai puțin costisitor.
Precizăm că Asociaţia Kompatibil a fost înfiinţată de jurnalişti şi profesionişti din Radioul Public și are ca scop promovarea și respectarea criteriilor de integritate și profesionale, în special în radio, dar și în mass-media în general.
Sursa Foto: Radio Romania
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu