G4Media.ro

O asociație de procurori cere Parlamentului și Guvernului ”să iasă din pasivitate”…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

O asociație de procurori cere Parlamentului și Guvernului ”să iasă din pasivitate” și să corecteze de urgență aspectele sesizate de CCR privind întreruperea prescripției: ”Poate echivala cu amnistia”

O asociație de procurori cere Parlamentului și Guvernului ”să iasă din pasivitate” și să corecteze de urgență aspectele sesizate de Curtea Constituțională privind întreruperea prescripției. Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor avertizează că există pericolul să apară ”un vid legislativ cu efecte negative”.

AMASP consideră că în lipsa unei reacții a Legislativului decizia CCR poate echivala cu ”o adevărată amnistie”, iar o mare parte dintre inculpații trimiși în judecată sau cercetați penal ar putea scăpa de acuzații datorită prescripției.

  • ”Statul român prin puterea legiuitoare va trebui să decidă care este strategia de remediere a efectelor deciziei. În caz contrar, pasivitatea autorității legiuitoare poate transforma statul român într-un paradis pentru persoanele care își doresc impunitate”, mai arată procurorii.

Comunicatul integral AMASP

La data de 26 mai 2022 Curtea Constituțională a României a decis că dispozițiile art. 155 alin. (1) C. pen., dispoziții ce reglementau modul de întrerupere a prescripției răspunderii penale, sunt neconstituționale. Această decizie a venit după ce, în 2018, s-a decis că sintagma vizând categoria de acte care aveau efectul de a întrerupe prescripția este neconstituțională.

În acest context AMASP, asociație profesională a procurorilor, solicită puterii executive și puterii legislative să iasă din pasivitate și să legifereze, de urgență, aceste aspecte, pentru a evita apariția unui vid legislativ cu efecte negative în primul rând pentru cetățenii români.

Pasivitatea și culpa puterii legislative au fost invocate chiar în comunicatul Curții Constituționale a României constituind, se pare, motivul pentru care autoritatea constituțională a decis că dispozițiile amintite anterior nu sunt constituționale.

Soluția legislativă nu comportă nici dezbateri extensive și nici nu are un caracter inovator care să ducă la prelungirea procesului legislativ și să împiedice adoptarea rapidă a unui nou text de lege. Această soluție a fost aplicată de sistemul judiciar din 2018 și vizează întreruperea cursului prescripției prin orice act care trebuie comunicat suspectului/inculpatului.

Această situație are impact nu doar asupra cauzelor care sunt mediatizate sau care atrag interesul publicului larg ci asupra dosarelor în care există victime persoane fizice, asupra dosarelor care vizează infracțiuni cu impact în viața de zi cu zi a cetățenilor și care, în multe cazuri, au termene de prescripție mai scurte.

Un stat european care invocă apartenența la cultura drepturilor civile și statului de drept nu poate avea o justiție penală în care nu există mecanismele necesare tragerii la răspundere penală, în care stabilitatea normelor este o himeră și în care regulile aplicate se schimbă fără nicio posibilitate de prevedere.

Având în vedere că această decizie poate echivala cu o adevărată amnistie, iar o mare parte dintre inculpații trimiși în judecată sau aflați în instrucție penală ar putea scăpa de acuzații cu efect imediat, statul român prin puterea legiuitoare va trebui să decidă care este strategia de remediere a efectelor deciziei. În caz contrar, pasivitatea autorității legiuitoare poate transforma statul român într-un paradis pentru persoanele care își doresc impunitate.

Context

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol din Codul Penal care permite procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe. CCR a declarat neconstituțional a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.155 alin.(1) din Codul penal. Potrivit acestui articol, ”cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”.

Potrivit specialiștilor în drept penal consultați de G4Media.ro, decizia CCR i-ar putea ajuta pe toți inculpații în cazul cărora anchetele sau procesele au trenat ani de zile iar faptele riscă acum să se prescrie. Altfel spus, procesul se închide din cauza că a trecut o perioadă mult prea mare de timp în interiorul căreia justiția nu a reușit să pronunțe o soluție.

”Practic nu va mai fi operabilă prescripția specială. Practic, după decizia CCR, dacă procurorul nu obține o condamnare definitivă în interiorul termenului general de prescripție de 5, 8, 10 sau de 15 ani, procesele se închid prin prescripție”, au declarat pentru G4Media.ro un avocat specializat în drept penal.

Potrivit unor surse judiciare, pe lista potențialilor beneficiari ai deciziei CCR se numără Elena Udrea, Tudor Pendiuc (fostul primar al Piteștiului), Lucian Duță (fostul șef CNSAS), Sorin Blejnar (fostul șef al ANAF).

Potrivit surselor G4Media.ro, dosarele cu impact mediatic aflat pe rolul marilor instanțe sunt amenințate de o soluție de încetare a procesului penal pe motivul împlinirii termenului de prescripție generala, cum este cazul Hidroelectrica, în care sunt judecate Elena Udrea și Ioana Băsescu.

”Este o decizie care schimbă radical modul de abordare a cauzelor, și în principal a cauzelor mari și vechi”, au explicat pentru G4Media.ro specialiști în drept penal.

Dacă ministrul justiției promovează în următoarele zile o ordonanță de urgență care prevede cazurile de întrerupere a cursului prescripției, aceasta ar fi soluția salvatoare, a declarat un alt magistrat pentru G4Media.ro. Citește integral pe G4Media. 

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. CCR are dreptate in cazul asta, PSD si PNL au bagat in lege o portita care sa ajute procurorii in anumite dosare. Orice adauga un procuror la dosar..indiferent ca e relevant sau nu blocheaza prescriptia.

    Nu e corect, in lege trebuie spus clar ca prescriptia se intrerupe atunci cand apar PROBE NOI, nu orice vor procurorii pt ca procurorul poate pune in dosar o aberatie, doar ca sa te sicaneze

    • Pai CCR este PSD si colaboreaza intotdeauna. Vrei sa spui ca iar CCR n-a avut ce face si a trantit cu amnistia? Oare cat de prosti ne crezi?

    • @Ioane, vă vredem foarte proști, nu doar simpli proști.

    • PE MASURA CE SUNT SCAPATI LOTURI DE INFRACTORI DE PARTID juzii CER SI PRIMESC NOI SI NOI PRIVILEGII.

  2. Mai avem decât cualiția aflată la putere care împarte banii.
    Logica a părăsit Romania
    Constituția? O durere de cap.
    Hai, lasa ca merge si asa, am o vacanta in insule exotice care m-așteapta 🤑

    • Ce facea Dragnea pe fata, ticalosii astia fac pe la spate… Oameni buni, nu va anesteziati cu bere, circ si mancare, ca peste 2-3 luni va veti trezi ca doar anestezia mai e legala.

  3. Ceea ce tot zic de ieri! Hai mai USR-ule (ca de la ailalti….), da-on balarie de politica damboviteana si de preocupari minore si meschine, macar acu’ ia o initiativa, iesi si zi ca luni, in Parlament faci si dregi…sau ai inceput si tu sa ai „interese”? Chiar ca Ciolos are dreptate, pan’ la urma!

    • Ce să facă usr-ul doamnă?! Într-o țară în care majoritatea votează acceași hoți de 30 de ani, usr-ul, cu procentele pe care le are e complet irelevant în parlament. Au postat pe Facebook, cam asta se poate face când hoții au majoritate, și foarte important, au și toate televiziunile.
      V-am răspuns plecând de la ideea că e un comentariu de bună credință, deși după cât de repede ați ajuns la partea cu „interesele” am unele dubii…

  4. Băi NONOROCIȚILOR de IMBUIBAȚI acum ați aflat despre această decizie a CCR , ea este din 2018 , dar a fost bine că nu făceați nimic ținând dosarele la sertar .

  5. FACE PARTE DIN PROIECTUL „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CEA AM FURAT SI NE FACEM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI”, SINGURUL PROIECT EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE.

    • Pedeapsa ca pedeapsa , dar despre recuperarea banilor nimic , și bineînțeles tot nimic despre răspunderea magistraților .

  6. Exact asta dorim: AMNISTIA!

  7. Este o decizie corecta.
    Daca tu ca procuror nu ai inchis cazul dupa 5 ani atunci de ce esti platit?
    Apar probe noi? Se deschide un nou proces.
    Daca tu ca procuror nu obtii condamnarea de ce sa il.chinui pe omul ala cu dosar deschis ? Asta era un abuz al procurorilor de care faceau uz.

  8. Ciob de oală spartă cere ieșirea altora din pasivitate! Mori de râs nervos în țara asta!

  9. Eu nu înțeleg pasivitatea Guvernului și Parlamentului în altă speță:
    se dau cu curu de pământ și cu capu de pereți să facă rost de bani la buget, dar nici prin cap nu le trece să facă o simplă și rapidă modificare legislativă pentru ca pensiile magistraților să fie calculate din netul indemnizației și nu din brutul veniturilor totale!

    „Pensia lui Stoica” a fost însă modificată radical, în 2004, de ministrul PSD Rodica Stănoiu, membră a Guvernului Adrian Năstase.

    Stănoiu a schimbat formula de calcul a pensiei, din 80-100% din salariul net al ultimei luni de activitate, în 80-100% din veniturile brute!

    Venituri brute, adică salariu plus sporuri plus orice alt venit care ar fi aterizat, în acea ultimă lună de serviciu, pe fluturașul de plată al magistratului! ”

    Deci, de 18 ani contribuabilii români înghit această mizerie fără să facă ceva!
    Acceptăm nepăsători, ca proștii, pensiile nesimțite în valoare de 4000 – 5000 Euro pentru niște ticăloși care și-au bătut joc de Justiție atâția ani și mai și rămân în casoaiele primite moca de la stat sau pentru care achită o chirie de 300 de lei pe lună!
    Frumoasă țară!

  10. Simplu, asta înseamnă Ciuma Roșie. Nenorocitul ăla de Tudorel a scos peste 20 000 de pușcăriași, gunoaiele astea vor să-i depășească recordul.

    • NOI SI NOI PRIVILEGII PENTRU „justitie”, CA IN FIECARE AN DUBLAREA VENITURILOR,
      TRATAMENT MEDICAL IN STRAINATATE DOAR NU IN SPITALELE MORTII DIN romania
      IN romania SE TRATEAZA DOAR SCLAVII CARE TREBUIE SA LE UMPLE CONTURILE.

  11. 5,8,10,15 ani ca sa obtina o condamnare a unui inculpat? Adica atat cat este perioada de prescriptie ?!
    Atunci cum mai ramane cu celeritatea inscrisa in Constitutie ? Adica pe inculpat sa-l porti pe drumuri cu anii ca nu poti tu, procuror, sa finalizezi un dosar ; asta e OK dar sa scape inculpatul daca procurorul nu-l poate dovedi vinovat e bai mare, da? E amnistie, adica e crima. Romanii obisnuiti n-au voie sa faca ce vor, procurorii da

    • DEPINDE DE INCULPAT.
      SA VEDETI CUM E JUDECAT UN cetatean DE CATEGORIA NESPECIAL. CU GRABA, APROAPE CU NERVOZITATE.

  12. Pedeapsa ca pedeapsa , dar despre recuperarea banilor nimic , și bineînțeles tot nimic despre răspunderea magistraților .

  13. Pai de 4 ani sa înțelegem ca ,,asociațiile profesionale” ministerul injustitiei, guvernul, parlamentul, iccj au luat banii nemeritati sau nu au întrat în prioritățile lor respectarea Constituției?

  14. După ce o să fie scăpați de pedeapsă câțiva care „trebuie” să scape, probabil că guvernul și parlamentul se vor trezi din somn și vor corecta această inepție juridică

  15. Bă dar fraieri sunt procurorii și judecătorii ăștia. Își bat joc și îi critică niște gură cască care nu se ridica nici la unghia lor a mică că știința și nivel de educație. Luați i bă fraierilor și băgații repede la zdup si în special ăia care fac legea. E lungă și proastă că și voi.

  16. Parlamentul ar trebui să corecteze anomalia prin care procurorii au devenit magistrați. Procurorul ar trebui să fie pe aceeași treaptă profesională cu avocatul, nicidecum cu judecătorul.

  17. Predoiu vrea noi beneficii pentru magistrați. 50.000 de euro în caz de deces, tratament medical în străinătate