O barcă britanică de pescuit a explodat după ce a tras cu plasele o bombă rămasă pe fundul mării din Al Doilea Război Mondial / Marinarii au supraviețuit exploziei
Şapte pescari au necesitat spitalizare după ce ambarcaţiunea în care se aflau a explodat în largul coastelor comitatului britanic Norfolk din cauza unei bombe din Al Doilea Război Mondial, informează Agerpres, care citează DPA/PA Media.
Pescarii de la bordul navei Galwad-Y-Mor trăgeau de pe fundul mării un şir de 100 de plase cu crabi când au observat „multă tensiune” pe linia principală, potrivit raportului realizat de Serviciul de Investigare a Accidentelor Maritime (MAIB) asupra incidentului care a avut loc pe 15 decembrie.
Comandantul a accelerat motorul în încercarea de a elibera linia, însă trei bubuituri puternice au răsunat pe puntea principală. Manevra a declanşat o bombă rămasă neexplodată cu o greutate de 250 de kilograme din timpul războiului, conform concluziilor anchetei.
„Deşi rănile fizice suferite au fost semnificative în cazul a cinci dintre cei şapte membri ai echipajului, ei au avut norocul să supravieţuiască”, a indicat MAIB.
Potrivit raportului MAIB, a fost vorba despre un exploziv de fabricaţie germană, probabil o bombă SC250, utilizată pe scară largă şi de temut în timpul Blitz-ului – atacul aerian german susţinut împotriva Regatului Unit.
În urma exploziei, ambarcaţiunea a suferit o pană de curent, apa a început să inunde puntea, timoneria a fost distrusă, carena a fost avariată, iar motorul, cutia de viteze şi tabloul de distribuţie au fost smulse din suporturile lor. Căpitanul a trimis un apel de urgenţă către Paza de Coastă.
La locul incidentului a fost trimis un elicopter de căutare şi salvare.
Căpitanul unei alte nave din apropiere, Esvagt Njord, a auzit apelul de urgenţă şi a trimis o barcă de salvare pentru a ajuta la salvarea echipajului.
Pescarii au fost urcaţi la bordul Esvagt Njord şi au primit ajutor, inclusiv de la un paramedic. Doi dintre ei au fost transportaţi pe calea aerului la spital, în timp ce restul au fost duşi la spital ulterior.
Potrivit raportului, bombele rămase neexplodate constituie un pericol chiar şi după ce au stat mulţi ani sub apă.
„Scopul acestui raport este de a evidenţia pericolele care încă există în legătură cu muniţia neexplodată în mările din Marea Britanie şi măsurile care trebuie luate în cazul în care pescarii întâlnesc această muniţie”, a indicat MAIB, precizând că „în acest caz, comandantul şi echipajul nu ar fi putut prevedea explozia, iar nivelul lor de pregătire pentru a face faţă unei astfel de urgenţe a salvat vieţi”.
Sursa foto: pixabay.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank