G4Media.ro

O baterie gigant de 13 tone, produsă de Tesla, a explodat în…

O baterie gigant de 13 tone, produsă de Tesla, a explodat în Australia. Fumul toxic s-a răspândit în zonă după lichidarea incendiului

Explozia unei baterii gigant produse de Tesla a zguduit statul Victoria din Australia, în această dimineață, relatează CNBC. Deși incendiul a fost stins rapid și situația a reintrat sub control, fumul toxic degajate de incident au îngrijorat localnicii.

Bateria litiu-ion de 13 tone, realizată de firma lui Elon Musk era cunoscută sub numele ”Marea baterie victoriană” și avea o capacitate de 300 de megawatt (450MWh), fiind una din cele mai mari construite vreodată de companie.

Scopul său era pentru a compensa închiderea centralelor electrice pe cărbune din regiune. Lansată în noiembrie anul trecut, bateria ar fi permis autorităților locale să producă energie regenerabilă în proporție de 50% până în 2030.

ViCEmergency, serviciul de urgență al statului Victoria, a cerut locuitorilor să se protejeze din cauza fumului toxic emis în urma incendiului. Organizația a lansat și o alertă cu privire la calitatea aerului, iar locuitorii din împrejurimi au fost rugați să se refugieze în casele lor, să oprească sistemele de aer condiționat și să închidă ușile și ferestrele. În prezent, nu se știe cauza care a produs explozia.

Grupul francez Neoen este responsabil pentru funcționarea și întreținerea bateriei. Pentru moment, niciuna dintre cele două companii, Tesla și Neoen nu au comentat acest subiect, relatează și media franceză.

Sursa foto: drive.com.au

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

36 comentarii

  1. 300 de MW sau 300 de MWh? E o mare diferență stimabile între cele două unități de măsură!

    Avem *puterea* care poate fi _livrată_ și *energia* care poate stocată.
    300 MW poate însemna o pocnitoare, in ciufâs mai cu peronalitate, pe când 300 *MWh*, în România înseamnă, în medie, să alimentezi cu energie electrică 100.000 de case având cam toate electrocasnicele în funcțiune.

    • 300 MW = 450 MWh pocnitoarea esti chiar tu. Mai bine te abtineai de la comentarii…

    • Trebuie sa fie MWh. Adica poate furniza un echivalent egal cu 300 MW timp de o ora.
      ,,,,Marea baterie victoriană” și putea produce 300 de megawatt ” – e o expresie gresita . Bateriile nu produc energie ci doar o stocheaza.

    • @ ăla de la școala ajutoare

      Zi, să moară coana Bărbulea de ciudă, că e ok să pui xMW=yMWh! Hai bagă!!!
      Dracu’ știe cum ai trecut tu la fizica de liceu, de a zecea! :)))))

      Duma ta e din ciclul „prostul parcă nu-i prost destul dacă nu e și fudul“ :)))))

    • Bai Clasa a Zecea, pe bune ca MW e totuna cu MWh? Rad si curcile de tine, vezi ca aici nu esti la stiripesurse :)))

    • Daca spun 300 MW si in paranteza (450MWh) – poate vor sa spuna ca output este 300 MW, dar bateria produce numai 40 minute – posibil sa incarce in timpul celorlalte 20 minute.

      Si da, bateria poate „produce” energie, cu conditia ca aceasta energie sa fi foost produsa initial de altceva ( sursa regenerabila) si stocata pentru mai tarziu.
      De exemplu stocam energie solara pentru consum noaptea.

    • @Sandu, esti pe aproape, dar daca energia e 450MWh si puterea e 300MW inseamna ca poate livra o putere de 300MW timp de o ora si 30 de minute. (300 MW x 1.5 ore = 450 MW x 1 ora = 450 MWh).

    • Din imagini se poate observa ca a „explodat” un singur megapack, afectand inca un altul. La locatie am impresia ca sunt aproximativ 212. Capacitatea e per total.

    • bre, #kondensatorilor, nu ati auzit de zicala

      „NU PUNE NICIODATA TOATE OUALE IN ACELASI COS !”

      o sa va aduceti aminte de asta peste 20 de ani, cand o sa fiti toti bransati doar la energie helectrica (sic)

  2. Cand citesti asa ceva nu poti sa nubte gandesti la Cloud Atlas… 🙄

    • Ce tare esti! Chiar aseara l-am vazut! Desi daca ne luam dupa Cloud Atlas, as zice de Cernobil mai degraba.

  3. Iar nouă vor să ne mărească impozitele la Dacia aia prăpădită cu care ne ducem la muncă!

  4. Bine că nu era diesel să polueze

    Asa a ars curat, aproape fără co2

  5. Bateria de obicei stochează, nu produce energie….

    • Bateria-produce energie electrica in urma unei reactii chimice
      Acumulatorul inmagazineaza chimic energia electrica pentru a o elibera ulterior.
      Deci cred ca faceti confuzie intre acumulator si baterie….😉

  6. Nu se spune ca era primele teste de functionare dupa instalare.
    Daia se fac teste.

  7. Energie verde!

  8. Câte megatone de cărbune au fost arse pentru a încărca bateria cu 300MW de ‘energie verde’?

  9. Poate inventeaza un motor cu combustie interna pe baza de litiu, cu catalizator dpf si toate alea .

    E usor de pornit, greu de oprit si nu.a bun pt umplut musk de bani.

  10. Salut !
    Exista , in popor, cum rezulta si de mai sus, o distincte insuficienta intre baterii reincarcabile si baterii nereincarcabile.
    O baterie litiu pt un gadget, se epuizeaza lent si nu mai poate fi incarcata.
    o baterie reincarcabila, cu Plumb , clasica, 48 V, 750Ah, are ca
    m 1200 kg si costa actual, in jur de 3500 euro.
    Daca este exploatata corect, poate depasi si 10 ani de utilizare.
    Din ce stiu, o baterie cu aceleasi litiu -ion, cu performante electrice similare, costa in jur de 18000 euro. Exista un trend de utilizare s bateriilor Li-ion in logistica unde sunt norme extrem de stricte.
    MEGABATERIA de 450 MWh, daca, prin absurd, ar fi realizata pe tehnologia Pb, ar af necesare un numar imens de baterii, ca cea descrisa de mine mai sus,
    adica 750 Ah, 48 V.
    Faptul ca a explodat, are in sine si invatatura sa.
    As fi interesat de comentarii critica la opiniile mele

  11. Un articol scris de un salahor probabil.

  12. In Australia electricitatea este scumpa, ajung la facturi de 250usd/luna.
    Musk a vazut oportunitatea si a oferit o solutie.
    Unii nu reusesc sa scape de mentalitatea de saraci si pun intrebari idioate cu cati bani a facut Musk din business. Pe multi ii sperie tehnologia, iar Musk vine cu solutii care bulverseaza mentalitati si afaceri pe tot globul. Multi vor ramane la aragaz, benzina, altii isi vor cumpara plita cu inductie, electrice.

    Aia care plang de poluarea unei baterii care a luat foc, sa isi aduca aminte de oceanul care luase foc acum 2 saptamani.

    O baterie 18650 are greutate de 70g si contine 0.6-0.9g de „lithium”.

    Medicul iti poate prescrie daca ai deficiente de „lithium”:
    „but most people are prescribed between 900 milligrams (mg) to 1,200 mg per day, in divided doses. Some people take more than 1,200 mg per day, especially during acute episodes.”

    • Musk nu facea sute de milioane cu solutia eolianelor din Dobrogea.

    • Energia australiana „scumpa” avand cval.de 250 $/luna este o gluma, nu? Consumul lunar mediu de energie din gospodariile romanesti din mediul rural este de cca 1.200 lei/luna, ceea ce inseamna cca 300 $/luna. Consum inseamna: asigurarea sursei de apa (hidrofor etc.), asigurarea sursei de incalzire (nu stiu daca stii, dar centrala termica trebuie alimentata cu energie electrica pentru ca sa arda combustibilul pe care il transforma in energie termica), apa calda, aer conditionat (la nevoie), electrocasnice, iluminat interior si exterior etc.

      Te rog sa te informezi inainte sa faci pe-a desteptul pe-aici. Fa o plimbare in mediul rural in cartierele nou construite si cere o factura de energie electrica. In comparatie cu romanii, australienii platesc foarte ieftin o unitate (Kw) de energie electrica, atat in valoare absoluta (250 $/luna vs.300 $/luna), cat si relativ (procent din venitul mediu al unui australian vs. cel al unui roman).

  13. Din cate am mai citit in ultimul timp Australia pune accent pe producerea energiei electrice din surse regenerabile. Se stie ca aceste surse (probabil eoliene si fotovoltaice in cazul Australiei) produc energie atata timp cat exista conditiile naturale (vant si lumina in cazul nostru). Degeaba ai capacitate mare de producere a energiei (in mod sigur mai mare decat consumul instantaneu) daca nu o poti stoca.
    Elon Musk le-a oferit australienilor (intr-o anumita regiune din cate stiu) posibilitatea de a stoca surplusul de energie regenerabila produsa pentru a-l folosi in perioadele cu mai putin vant (sau deloc) si cu mai putina lumina (sau deloc).
    Cred ca e simplu de inteles.

  14. Elon Musk a plantat padure de baterii care asigurau alimentarea cu energie pentru consumatorii casnici timp de 30 minute a 1 000 000 de case. Profitul este maxim cata vreme nu are concurenta iar combustibilul producerii energiei electrice (vantul) e gratuit.

  15. Bateriile LFP au patente care expira in 2022, daca sunt folosite pe teritoriul Chinei nu se plateste nimic. Dupa 2022 vom avea LFP in restul lumii.
    Alea nu explodeaza pentru aia panicati ca iau foc si sunt la jumatate de pret.

  16. Capacitatea unui acumulator, se măsoară în Ah( amperi-ora).Similitudinea in Mwh ar fi ok,dar la ce tensiune??? Se pare că intră în calcul, daca folosim MWh….Adică: tensiune, intensitate, TIMP .1.- cred că știrea are cv fake- news.13 t, la 300MWh e o greutate mica.Mare atenție, jurnaliștii lui peste, din presa liberă! Înainte de a vomita o știre că asta, controlați SURSA și RATIUNEA. A face rating pe o știre incertă, aduce in timp evitarea publicației chiar dacă e online.Sunt in pensie de 14 ani, de la Mina Rodna, și SBP, constat cu tristețe, că presa liberă cu profesioniști, vorbitori de Romgleza,e mai puțin documentată decât „SCÎNTEIA” lui Ceaușescu.

    • Vezi in presa straina. Toata statia are 300MW. Erau testele initiale si a luat foc o unitate din cele cateva zeci. Unitatea are 13 tone, dar nu are 300MW; n-am numarat cate sunt in total, dar probabil una are vreo 10MW. Au dat avertizare de fum toxic doar ca precautie, dar masuratorile nu au aratat riscuri pentru populatie.
      Este a doua statie, dupa succesul avut cu una de vreo 120MW.