El Pais: O bătrână din România a folosit o bucată de chihlimbar evaluată la un milion de euro ca opritor de ușă
Una dintre cele mai mari pepite de chihlimbar din lume cunoscute până în prezent, evaluată la un milion de euro, s-a aflat timp de zeci de ani în casa unei bătrâne din România, care credea că este o piatră oarecare. Femeia, care a găsit piatra de 3,5 kilograme în albia unui pârâu în Colți, un sat situat în sud-estul țării, a folosit-o ca simplu opritor de ușă, fără ca nimeni să-și dea seama de valoarea ei, nici măcar hoții de bijuterii care au intrat în casă. Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău, unde se află în prezent obiectul, a confirmat informația pentru EL PAÍS, potrivit Rador Radio România.
Rășina fosilă a atras atenția unei rude a femeii care murise în 1991. Moștenind ceea ce el considera o rocă, a examinat mai atent bucata de chihlimbar și a dedus că ar putea fi o piatră semiprețioasă de mare valoare. Și nu a greșit. A vândut obiectul unic statului român, care a catalogat rapid piesa drept tezaur național.
Autoritățile române au lăsat pepita în mâinile specialiștilor de la Muzeul de Istorie din Cracovia (Polonia), care are o secțiune dedicată studiului pietrelor semiprețioase. Experții polonezi au confirmat imediat autenticitatea chihlimbarului și au estimat că ar putea avea o vechime între 38,5 și 70 de milioane de ani.
„Descoperirea obiectului reprezintă o mare importanță atât la nivel științific, cât și la nivel muzeal”, explică Costache, care consideră că valoarea pietrei nu este cuantificabilă. Expertul asigură că este una dintre cele mai mari piese din lume și cea mai mare din categoria sa.
Membrii familiei proprietarei au povestit că bătrâna a fost în trecut victima unui jaf, în care au fost furate doar niște bijuterii din aur de mică valoare și că hoții au ignorat complet bucata de chihlimbar. „În căutarea frenetică de obiecte de valoare, ei nu au băgat în seamă adevărata comoară din casă, care se afla chiar sub ochii lor”, au spus ei.
România se numără printre țările din lume care dețin importante zăcăminte de chihlimbar, județul Buzău fiind una dintre zonele în care această piatră semiprețioasă se găsește din abundență.
Datorită particularităţilor zăcămintelor din ţară, geologul Oscar Helm le-a numit „Rumanite”, cunoscute în mod obişnuit drept „chihlimbar de Buzău”, notează World Record Academy, cea mai importantă organizaţie mondială care certifică recordurile.
În regiune există o rezervație naturală unde au fost descoperite diverse pepite de chihlimbar de o valoare considerabilă atât din punct de vedere calitativ, cât și pentru cele peste 160 de nuanțe, de la roșu la negru. Unele dintre ele au un conținut bogat de resturi fosile de arahnide, gândaci, diptere, crustacee, reptile, pene de păsări și păr de animale, printre altele. Mai mult, în teritoriul protejat se află vechea mină de chihlimbar Strâmba, cunoscută drept una dintre cele mai productive din prima jumătate a secolului XX, dar pe care regimul comunist a închis-o pentru că era considerată neprofitabilă.
Sursa: EL PAIS / Rador Radio România
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii