G4Media.ro

O boltă din cărămidă ridicată pe vremea fanarioților stă să se prăbușească…

Foto: G4Media

O boltă din cărămidă ridicată pe vremea fanarioților stă să se prăbușească în plin centrul Bucureștiului

În inima Capitalei, în apropiere de Palatul Parlamentului, se află ruinele resedintei boierilor Dudești din Mahalaua Sfinților Apostoli, una dintre cele mai importante curți boierești din Bucureștii secolului al XVIII-lea.

„Sunt ultimele fragmente ale unui București foarte vechi, secol XVIII, este un monument clasa B si orice relicvă are o valoare inestimabilă.”, a declarat pentru G4Media.ro, Emil Ivănescu, președintele Ordinului Arhitecților București, despre construcția de pe strada Vânători nr. 6-8.

Piesa de rezistență este o boltă din cărămidă țesută, apreciată de specialiști ca având o valoare arhitecturală foarte mare. Din păcate însă, aceasta se poate prăbuși în orice moment. Pe lângă cauzele naturale, este pândită de mai multe pericole: printre ruine își fac veacul oamenii străzii care de-a lungul anilor au depozitat aici tone de deșeuri și au afectat structura clădirii.

Mai nou, bolta părăsită a devenit ținta dezvoltatorilor imobiliari care au aflat de curând că terenul și ruinele aparțin statului român. Demolările și incendiile tot mai dese din ultima perioadă, ridică alte semne de întrebare.

Pentru a o salva, mai mulți specialiști în patrimoniu s-au unit pentru a o reda publicului. Soluțiile pentru a o pune în valoare nu sunt dintre cele mai complicate, iar fonduri s-ar putea găsi fie în colaborare cu Primăria Sectorului 5, fie prin proiecte private.

„În primul rând vrem să punem în siguranță această boltă, după care ea poate deveni foarte ușor un obiectiv turistic pentru că în fond, are valoarea ruinelor care sunt și la Curtea Veche. Un obiectiv foarte interesant în plin centru. Este specială prin vechime dar și pentru că este foarte frumoasă. Genul acesta de boltă din cărămidă țesută seamănă cu cuhnia de la Mogoșoaia. Este un spațiu foarte frumos în centru care are o poveste și o identitate specială. Trebuie pusă în siguranță, marcată, îngrădită și apoi integrată într-un traseu turistic.”, a declarat pentru G4Media.ro, Dorothee Hasnaș, coordonatoare grupului de lucru „112 Patrimoniu” din cadrul Ordinului Arhitecților București.

Potrivit memorieurbană.ro, reședința boierilor Dudești din mahalaua Sfinții Apostoli este una dintre cele mai importante curți boierești din Bucureștii secolului al XVIII-lea, atât după mărturiile contemporanilor cât și în conștiința istoriografiei moderne. Ansamblul a fost ridicat încă din prima jumătate a secolului al XVII-lea și a aparținut celei mai influente familii boierești din epocă, cea a Cantacuzinilor. Amplasamentul său era reprezentat de perimetrul de mai târziu al străzilor Antim, Cazărmii, Apolodor, Vânători și Sfinții Apostoli. A fost moștenit după moartea violentă a postelnicului Constantin Cantacuzino la 1663 de fiul său, cunoscutul cărturar Constantin Cantacuzino stolnicul, iar după moartea acestuia la 1716 de către urmașii acestuia pe linie feminină, boierii Dudești. A fost vizitat și descris de mai mulți călători străini ai veacului al XVIII-lea, precum celebra lady Craven, și este figurat explicit deja pe primele planuri ale Bucureștiului. Importanța sa este reliefată de exemplu de faptul că este una din doar trei reședințe private menționate pe planul Sulzer din 1781.

Foto: G4Media
Foto: G4Media
Foto: G4Media
Foto: G4Media

Dragoș Porojnicu este reporter Știrile TVR / Foto: G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Sa o dărâmăm!
    Fanarioți au făcut numai rău!
    Huo!

    Sa construim acolo niște zgârie nori de 50 de etaje! Investiții de melioane!
    PS. Dincolo de stereotipuri istorice legate de perioada fanariota unii dintre domnitorii fanarioti (constantin mavrocordat, Grigore iii Ghica) și-au dat viata pentru țară.

    • Exista o lege promulgată în România, legea nr. 422 din 2001, agreată Unesco,
      Foarte frumos apare pe hârtie, legea dar în realitatea cruda, e dezastruos ce vedem.

  2. Să salvaţi ceva în România? Nu se poate. Fără şpagă nu se face nimic.

  3. O salveaza uSECUricii precis, doar Fierea nu mai e la butoane !