O „brutărie-închisoare”, care folosea sclavi, descoperită la Pompei / Într-una dintre camerele brutăriei au fost găsite deja trei schelete în ultimele luni, ceea ce confirmă că era locuită
Arheologii au scos la iveală o „brutărie-închisoare” în oraşul antic Pompei distrus în anul 79 d.Hr. de erupţia Muntelui Vezuviu, relatează News.ro.
Săpăturile efectuate într-o casă au scos la iveală „o cameră îngustă, fără vedere spre exterior şi cu ferestre mici cu bare de fier pentru a lăsa să intre lumina”, au anunţat într-un comunicat de presă reprezentanţii sitului aflat în apropiere de Napoli, în sudul Italiei.
Arheologii au ajuns la concluzia că era o „brutărie-închisoare, unde sclavii şi măgarii erau închişi şi exploataţi pentru a măcina cerealele necesare pentru a face pâine”. Cercetările au dezvăluit, de asemenea, prezenţa unor „gravuri pe podea pentru a coordona mişcarea animalelor, care erau obligate să se întoarcă ore întregi, legate la ochi”.
Casa, care este în curs de renovare, a fost „împărţită – aşa cum se întâmplă adesea – într-o zonă rezidenţială împodobită cu fresce rafinate şi o zonă de producţie pentru fabricarea pâinii”, adaugă comunicatul de presă.
Într-una dintre camerele brutăriei au fost găsite deja trei schelete în ultimele luni, ceea ce confirmă că era locuită. „Trebuie să ne imaginăm prezenţa unor persoane cu statut servil al căror proprietar a simţit nevoia să le limiteze libertatea de mişcare”, a subliniat directorul sitului Pompei, Gabriel Zuchtriegel, într-un articol ştiinţific. „Acesta este aspectul cel mai şocant al sclaviei antice, una lipsită atât de relaţii de încredere, cât şi de promisiuni de emancipare, care se reducea la violenţă brutală, impresie confirmată în întregime de asigurarea ferestrelor cu gratii de fier”.
Cenuşa vulcanică emanată de Vezuviu acum 2.000 de ani s-a depus pe majoritatea caselor din Pompei, permiţându-le să fie aproape complet conservate, la fel ca şi multe dintre trupurile celor 3.000 de persoane care au murit în dezastru.
Pompei, un sit înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, este a doua cea mai vizitată destinaţie turistică din Italia, după Colosseumul din Roma.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii