G4Media.ro

O cafenea altfel, pentru o comunitate atipică. Pacienții cu boli incurabile sunt…

O cafenea altfel, pentru o comunitate atipică. Pacienții cu boli incurabile sunt îngrijiți gratuit cu banii obținuți din vânzarea de cafea și cărți

O cafenea atipică din Alba Iulia, adună în jurul ei o comunitate la fel de atipică: pacienții cu boli incurabile și familiile lor. Acolo au loc seri de lectură, expoziții, lansări de carte și întâlniri ale persoanelor cu probleme mari de sănătate. 

Cafeneaua se numește ”Flori de Mac” și în spatele ei stă o organizație neguvernamentală care oferă gratuit servicii  de îngrijire la domiciliu pentru copiii și adulții cu boli incurabile. Asociația își finanțează activitatea prin intermediul unui magazin caritabil, un concept relativ nou în Alba Iulia, dar și prin intermediul cafenelei respective.

La ”Flori de Mac”, clienții pot dona cărți, pot cumpăra, pot juca board-games sau pot pur și simplu bea o cafea acolo. Veniturile obținute sunt folosite pentru a menține activitatea asociației Hospice Eliana, înființată de medicul Ariana Roșiu.

Pe rafturile bibliotecilor din cafenea sunt aproximativ 10.000 de cărți, primite ca donație de la familiile celor care au intrat în contact cu asociația sau de la cei care doresc să o susțină (inclusiv elevii unor școli din Alba Iulia sau din țară).

  • ”Hospice Eliana din Alba Iulia, este un ONG a cărui activitate se adresează pacienților adulți și copii cu boli incurabile din județul Alba, iar în momentul de față oferă îngrijire paliativă la domiciliul pacienților prin echipa multidisciplinară de care dispune. Toate serviciile Hospice sunt gratuite pentru pacienți și familii și sunt finanțate exclusiv din activități caritabile” – vicepreședintele organizației, Adi Roșiu.

”Îngrijirea paliativă presupune abordarea nevoilor unui pacient din toate cele patru domenii mari – domeniul medical-fizic (medic, asistent medical, kinetoterapeut, ergoterapeut, etc), social (asistent social), psihologic (psiholog) şi chiar spiritual (preot, pastor etc)  şi alcătuirea unui plan de îngrijire care să vină în ajutorul pacientului şi familiei, prevenind şi ameliorând suferinţa şi oferind o calitate cât mai bună vieţii acestora”, spun reprezentanții asociației. Multe dintre aceste domenii se bazează pe activitatea voluntarilor.

  • ”Am intrat în contact cu ei, după ce bunica mea s-a îmbolnăvit grav. Am dus-o acasă din spital și nu știam ce trebuie să facem, nu ne-au dat nicio informație utilă, doar o foaie de externare. Cei de la Eliana au venit zile la rând la noi și ne-au ajutat… nici nu vă puteți da seama ce înseamnă acest lucru. Acelea sunt zilele în care ești cel mai vulnerabil și nu știi ce să faci. Am rămas cu sufletul alături de ei și după ce bunica s-a stins. Ceea ce reușesc ei este mai mult decât poate în acest moment sistemul medical românesc: să aducă alinare și îngrijire potrivită în ultima perioadă din viața cuiva” – Diana Adam.

De asemenea, cafeneaua-bibliotecă găzduiește ocazional evenimente de binefacere și strângere de fonduri. Cel mai recent a fost un eveniment caritabil pentru a strânge restul de bani necesari cumpărării unui aparat de drenaj limfatic în valoare de 5.000 de euro.

Asociația mai deține și un magazin de caritate care funcționează după același principiu: ceea ce donează oamenii este vândut, iar banii sunt folosiți pentru a continua serviciile pe care le oferă gratuit.

Astfel, ”Flori de Mac” adună în jurul ei o mică comunitate, care încearcă să găsească resurse pentru a merge mai departe. Nu doar financiare, ci și emoționale.

  • ”Este foarte greu să afli un diagnostic de cancer. Lumea se prăbușește, nici prin cap nu îți trece că ai putea supraviețui sau că se mai poate întâmpla ceva, orice, după ce afli. Am trecut pragul acestei comunități într-un asemenea moment… Vă pot spune că am avut noroc să trec peste… dar și că asta m-a schimbat foarte mult” – L.S. (a preferat să nu își facă numele public).

Ce face Hospice Eliana. Echipa a avut mii de intervenţii de când există: vizite punctuale la domiciliu, preluarea în îngrijire pe termen lung și sprijin pe perioada bolii incurabile și chiar după deces, prin suport oferit familiei în perioada de doliu.

Reprezentanții Asociației spun că diagnosticul de boală incurabilă, oncologică sau neoncologică, este întotdeauna cauzator al unei ”furtuni emoţionale şi sociale” și că noua situaţie impune reorganizarea totală a dinamicii familiei, care adesea se concentrează în jurul celui suferind. De cele mai multe ori, pacienţii şi familiile lor nu ştiu ce au de făcut, care este parcursul, au dileme la care nimeni nu pare să aibă un răspuns competent.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Mult succes! Acum stiu cine merita sa primeasca carti, chiar daca le voi transporta sute de km.