G4Media.ro

O casă pe plajă veche de 2.000 de ani, descoperită în timpul…

Sursa foto: Pixabay

O casă pe plajă veche de 2.000 de ani, descoperită în timpul unor lucrări de construcție / Ruinele vor deveni un muzeu în aer liber

Un proiect de trei ani pentru construirea unui loc de joacă pentru copii și a unei zone de recreere la sud de orașul italian Napoli a scos la iveală ruinele unei case de pe plajă, veche de 2.000 de ani, situată pe o stâncă, transmite CNN.

Construit în secolul I, conacul panoramic – care are vedere spre insulele Ischia și Procida – este acum parțial inundat de mare. Experții cred că ar fi putut fi cândva reședința opulentă a lui Plinius cel Bătrân, legendarul autor, naturalist și comandant al flotei marinei romane staționate acolo.

Descoperirea, făcută săptămâna trecută în orașul de coastă Bacoli, a scos la iveală pereții groși de piatră perimetrală a zece camere mari, cu podele, pereți de gresie și un labirint de terase exterioare panoramice intacte.

În secolul I, conacul ar fi fost situat în portul roman Misenum, unde timp de patru secole o flotă de 70 de nave a controlat Marea Tireniană, a cărei securitate era esențială pentru menținerea flancului vestic al Imperiului Roman.

„Este probabil ca vila maiestuoasă să fi avut o vedere de 360 de grade asupra golfului Napoli, în scopuri militare strategice”, a declarat Simona Formola, arheolog principal la patrimoniul de artă din Napoli, într-un interviu pentru CNN. „Credem că (excavarea unor straturi mai adânci) ar putea dezvălui mai multe încăperi și chiar fresce – potențial, de asemenea, descoperiri prețioase.”

Autoritățile au fost surprinse de stilul elaborat al zidurilor, care au fost construite cu blocuri de tuf (calcar) în formă de diamant, așezate în formă de plasă ornamentală la aproximativ 70 de centimetri sub pământ.

Vila coboară până la un mic doc de piatră fărâmițat, situat acum la aproximativ patru metri sub nivelul mării. Faptul că aceasta – și alte părți ale vilei dezgropate – se află acum sub apă se datorează fenomenului de „bradizeism negativ”, un termen folosit pentru a descrie coborârea treptată a suprafeței Pământului în mare în zonele expuse la o activitate vulcanică frecventă. (Zona se învecinează cu o „caldera” în formă de lună sau cu un crater vulcanic stins).

Săpăturile vor continua în lunile următoare, autoritățile sperând să facă mai multă lumină nu doar asupra formei vilei de pe plajă, ci și asupra vieții și structurii mai largi din Misenum, una dintre cele mai importante colonii din Imperiul Roman.

„Descoperirea este cu atât mai excepțională cu cât știm foarte puțin (despre) portul Misenum”, a declarat Formola.

Pe lângă faptul că servea ca punct de observație, vila de pe plajă a lui Plinius ar fi fost probabil folosită și pentru agrement. Docul privat era locul unde își întâmpina oaspeții de rang înalt care soseau pe mare pentru petreceri fastuoase. Mulți romani antici obișnuiau să se adune la Bacoli și în zona înconjurătoare, pentru a se bucura de casele lor de vacanță și de băile termale și spa-urile din regiune.

Bacoli este situat în așa-numitele „Câmpii Flegree” (sau „Câmpiile de foc”), care sunt presărate cu gheizere naturale și mici cratere active, unde încă se mai produc frecvent cutremure. Din cauza flăcărilor și a vaporilor sulfuroși, anticii credeau că este intrarea în lumea de dincolo și o supranumiseră „Gura Iadului”. Într-adevăr, este posibil ca Plinius cel Bătrân să fi asistat de la vilă la erupția Muntelui Vezuviu din anul 79 d.Hr. Se știe că a murit încercând să-i salveze pe cei care fugeau de calamitate.

În timp ce arheologii au fost surprinși de descoperire, tradiția locală speculase de mult timp cu privire la existența unei comori subterane în acest loc. Pe plaja vecină cu zidurile vilei nou-descoperite, o ruină mare de cărămidă fusese supranumită „zidul vorbitor” de către locuitorii din zonă, deoarece, în opinia lor, dovedea existența de odinioară a unei reședințe mari.

Situl va deveni acum un muzeu în aer liber, urmând să fie deschis în următoarele săptămâni. „Ruinele vilei romane vor fi curățate și delimitate cu garduri de lemn”, a declarat primarul din Bacoli, Josi Gerardo Della Ragione. „Ele vor fi nucleul acestui spațiu frumos pe care… cetățenii și vizitatorii noștri vor putea să-l admire”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează