G4Media.ro

O cercetătoare rusă care lucrează la Harvard, specializată în genomul uman, reținută…

Sursa foto: Pixabay

O cercetătoare rusă care lucrează la Harvard, specializată în genomul uman, reținută de Serviciul american de imigrare și vamă pe aeroportul din Boston și închisă într-un centru de detenție / Autoritățile i-au revocat viza și i-au spus că urmează să fie deportată în Rusia

Un om de știință rus de la Harvard Medical School a fost reținut de Serviciul american de imigrare și vamă, potrivit prietenilor și colegilor săi, scrie The Guardian.

Miercuri, Cora Anderson, care lucrează cu omul de știință rus Kseniia Petrova, a împărtășit vestea reținerii lui Petrova pe Facebook, spunând că omul de știință rus a ajuns pe aeroportul internațional Logan din Boston la 16 februarie dintr-o călătorie în Franța, când a fost oprită de autoritățile americane.

Potrivit lui Anderson, autoritățile i-au revocat viza lui Petrova și i-au spus că urmează să fie deportată în Rusia. În replică, Petrova a spus că se teme de persecuții politice și, în schimb, a fost trimisă de autorități într-un centru de detenție, a declarat Anderson.

„Inițial, nu am avut nicio idee ce s-a întâmplat cu ea, deoarece nu a putut să trimită niciun mesaj sau să dea niciun telefon în momentul reținerii. La început a fost mutată într-un centru din Vermont și apoi în Louisiana, unde se află acum. Locul în care se află acum este o închisoare care are spațiu închiriat de ICE și este ținută într-o cameră cu peste 80 de alte femei deținute”, a scris Anderson în postarea sa de pe Facebook.

„În ciuda faptului că are avocați și a faptului că nu a făcut nimic ilegal în primul rând, ea este încă acolo și nu avem nicio idee când va fi eliberată condiționat (sau eliberată, deși eliberarea pur și simplu este puțin probabilă)”, a adăugat ea.

Șeful lui Petrova, Leon Peshkin, a declarat joi într-un interviu că cercetătoarea avea motive întemeiate să se teamă că va fi returnată în Rusia, deoarece a protestat public împotriva invaziei ruse în Ucraina în primele zile ale acesteia, a cerut destituirea lui Vladimir Putin, președintele rus, și a fost arestată.

Unul din cei mai buni cercetători de la Harvard, reținut ca un infractor

Ea a reușit să fugă, mai întâi în fosta republică sovietică Georgia și apoi în Statele Unite, pentru a-și continua cercetările asupra genomului.

Peshkin a declarat că Petrova era o cercetătoare foarte calificată – „este spectaculoasă, cea mai bună pe care am văzut-o vreodată în 20 de ani la Harvard” – și avea o viză care îi permitea să lucreze în SUA și să călătorească liber în străinătate.

Cu toate acestea, în februarie, când se afla în vacanță la Paris, șeful ei „a făcut o mare greșeală”. El i-a cerut să ridice o cutie cu mostre de embrioni de broască de la colegi din Franța și să le aducă în laboratorul de la Harvard.

Potrivit lui Peshkin, importul acestor eșantioane a fost legal, însă Petrova a făcut o greșeală administrativă în formularul de declarație vamală din SUA și a fost oprită de ofițerii vamali la întoarcerea la aeroportul Logan din Boston.

Deși sancțiunea legală pentru importul necorespunzător al acestui material de broască netoxic și nepericulos este o simplă amendă de până la 500 de dolari, a declarat Peshkin, ofițerii de imigrări au decis să îi refuze Petrovei reintroducerea în SUA.

Atunci când aceasta a informat autoritățile cu privire la teama sa foarte reală de a fi închisă pentru că protestează împotriva războiului lui Putin împotriva Ucrainei, în cazul în care ar fi returnată în Rusia, „a fost transferată la Ice, în detenție, pentru a aștepta o audiere pentru azil”, a declarat Peshkin.

Petrova ar trebui să fie eligibilă pentru eliberare condiționată în timp ce așteaptă această audiere, a adăugat Peshkin, „dar eliberările condiționate nu au loc acum”.

O pagină GoFundMe înființată de Anderson pentru Petrova a declarat că cercetătoarea a fost angajată să lucreze pentru Harvard Medical School și a intrat în SUA cu o viză de muncă. Anderson nu a precizat care era categoria vizei de muncă pentru Petrova.

Ea a declarat că Petrova este „sprijinită în solicitarea unei noi vize”, dar a adăugat că este vorba despre un „proces de mai multe luni în timpul căruia nu va putea lucra și, prin urmare, nu va putea încasa un cec”.

Unui om de știință francez i s-a refuzat intrarea în SUA pentru că îl criticase pe Trump

Rapoartele privind reținerea lui Petrova vin la doar câteva săptămâni după ce unui om de știință francez i s-a refuzat intrarea în SUA luna aceasta, după ce ofițerii de imigrare americani i-au percheziționat telefonul și au găsit mesaje critice la adresa lui Donald Trump.

Dar șeful lui Petrova a declarat pentru The Guardian că nu pare să i se fi revocat viza pentru niciun fel de activitate de protest în SUA. Ea nu a protestat niciodată împotriva lui Trump sau în sprijinul palestinienilor aflați sub asediu în Gaza, a declarat Peshkin.

Tot la începutul acestei luni, cetățeana canadiană Jasmine Mooney a fost reținută de autoritățile americane și a fost ținută de Ice timp de două săptămâni înainte de a fi eliberată. Într-un alt caz, o turistă germană, Jessica Brösche, în vârstă de 29 de ani, artist tatuator, a petrecut șase săptămâni în detenție, dintre care opt zile în izolare, după ce a fost arestată la frontiera cu Mexicul la 18 februarie.

În ultimele săptămâni, autoritățile federale au reținut mai mulți studenți și cercetători – inclusiv deținători de green card – care și-au exprimat solidaritatea cu palestinienii în contextul războiului Israelului împotriva Gazei.

La începutul acestei săptămâni, Rumeysa Ozturk, în vârstă de 30 de ani, o doctorandă turcă de la Universitatea Tufts, a fost reținută de funcționari federali mascați care au provocat indignare generală.

De asemenea, agenții de imigrare l-au reținut la începutul acestei luni pe activistul palestinian Mahmoud Khalil, absolvent al Universității Columbia și deținător de green card, în fața soției sale însărcinate, Noor, cetățean american.

Printre alți studenți reținuți de autoritățile de imigrare se numără Badar Khan Suri, un postdoctorand indian de la Universitatea Georgetown, după ce Departamentul pentru Securitate Internă l-a acuzat că are legături cu Hamas.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Fiecare fată de pe MEDISIE21 e gata să fie luată tare.