G4Media.ro

O ciupercă nou descoperită transformă păianjenii care trăiesc în peșteri în „zombi”

Foto: ImsoGabriel Stock/ Pixabay

O ciupercă nou descoperită transformă păianjenii care trăiesc în peșteri în „zombi”

Oamenii de știință din Europa au identificat o specie de ciupercă necunoscută până acum care transformă păianjenii de peșteră în „zombi”. Ciuperca îi atrage afară din pânzele lor înainte de a le provoca o moarte prematură și apoi folosește cadavrele păianjenilor pentru a-și răspândi sporii, relatează CNN.

Specia nou descoperită, denumită Gibellula attenboroughii, acționează într-un mod similar cu ciuperca furnicii zombie, aparent manipulându-și prada pentru a se muta într-un loc mai potrivit pentru răspândirea ciupercii, potrivit unui studiu publicat pe 24 ianuarie în revista Fungal Systematics and Evolution.

Dar modul în care ciuperca afectează creierul arahnidei este încă un mister și rămân o multitudine de întrebări cu privire la calea evolutivă și impactul ecologic al ciupercii.

„Cunoaștem foarte bine furnicile, viespile și foarte puține alte exemple. Iar acum aceasta este într-o familie diferită, deci este o nouă origine a manipulării comportamentului”, a declarat coautorul studiului, Dr. João Araújo, micolog la Muzeul de Istorie Naturală din Danemarca și profesor asistent la Universitatea din Copenhaga. „Este ceva foarte interesant care nu este super comun în lumea paraziților.”

Descoperirea deschide noi oportunități de cercetare pentru a înțelege mai bine ciuperca care controlează animalele și luminează diversitatea ciupercilor care încă nu au fost descoperite, au declarat cercetătorii.

Omulga atrage păianjenii într-o zonă mai potrivită pentru răspândirea sporilor săi, presupun autorii studiului. Un păianjen este infectat cu G. attenboroughii în stadiul de producere a sporilor.

Autorii studiului presupun că ciuperca atrage păianjenii către o zonă mai potrivită pentru răspândirea sporilor săi. Un păianjen este infectat cu G. attenboroughii în faza de producere a sporilor. Tim Fogg
Descoperirea ciupercii păianjen zombie

Specia nou descoperită face parte dintr-o ramură mai mare de ciuperci care infectează exclusiv păianjenii.

Cercetătorii au observat o specie diferită de Gibellula (G. aurea găsită în Brazilia) care posibil manipula păianjenii să se mute pe partea inferioară a frunzelor înainte de moarte, așa cum a fost descris într-un studiu din noiembrie 2022 coautor de Araújo. Cu toate acestea, manevra nu a fost la fel de evidentă ca atunci când G. attenboroughii vizează păianjenii de peșteră, a spus Araújo.

Până în prezent, oamenii de știință au observat doar G. attenboroughii infectând păianjenii Metellina merianae și Meta menardi, ambele păianjeni orbitali care trăiesc în peșteri și se găsesc în Europa.

O lucrătoare a speciei de furnici Apterostigma collare, cultivatoare de ciuperci, colectată la Stațiunea Biologică La Selva din Costa Rica în 2015, în grădina sa de ciuperci.

Prima apariție a ciupercii ciudate are un trecut colorat: În 2021, o echipă de televiziune a observat pentru prima dată ciuperca pe un păianjen țesător orb în timp ce filma o emisiune într-o magazie abandonată de praf de pușcă la Castle Espie Wetland Centre din comitatul Down din Irlanda de Nord.

Echipa a observat că păianjenul s-a plasat într-o poziție expusă înainte de moarte, departe de pânza sa, ceea ce sugerează că ciuperca a provocat o schimbare comportamentală.

Observațiile ulterioare au scos la iveală mai mulți păianjeni infectați în peșterile din Irlanda de Nord și Irlanda, toți poziționându-se în zone expuse ale acoperișului sau pereților camerelor, potrivit studiului.

Cercetătorii au observat mai mulți păianjeni infectați pe acoperișul și pereții peșterii Whitefathers’ Caves din Irlanda. Ciuperca a fost descoperită și în sistemele de peșteri din Irlanda de Nord.

Cercetătorii au observat mai mulți păianjeni infectați pe acoperișul și pereții peșterii Whitefathers’ Caves din Irlanda. Ciuperca a fost găsită și în sistemele de peșteri din Irlanda de Nord. Tim Fogg

„Majoritatea păianjenilor care construiesc pânze le place foarte mult să rămână pe pânza lor. Sunt construiți pentru a fi buni în interiorul pânzei, dar apoi sunt destul de răi la mersul pe jos”, a declarat Dr. Jay Stafstrom, expert în ecologia senzorială a arahnidelor și cercetător postdoctoral la Universitatea Cornell din Ithaca, New York.

„Faptul că o ciupercă poate infecta ceva și apoi să modifice comportamentul acelui animal, astfel încât acesta să ajute la răspândirea ciupercii, cred că este foarte intrigant”, a spus Stafstrom, care nu a participat la studiu.

Cercetătorii au declarat că nu sunt siguri de mecanismul exact și de funcționarea internă a ciupercii. Dar echipa presupune că ciuperca atrage păianjenii din bârlogurile lor, unde sunt expuși curenților de aer care circulă, ceea ce ajută la răspândirea sporilor săi, a spus Araújo, care este, de asemenea, cercetător asociat onorific la Royal Botanic Gardens, Kew, în Regatul Unit.

Autorii nu au identificat încă ce metaboliți – compuși produși de ciupercă care pot interacționa cu alte organisme – eliberează G. attenboroughii în creierul gazdei. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a cunoaște impactul ecologic al ciupercii, dar Araújo a declarat că nu crede că există motive de îngrijorare cu privire la speciile de păianjeni afectate.

Păianjenul forțează licuricii masculi să clipească ca femelele pentru a întinde o capcană letală, spun oamenii de știință

„Ciupercile au evoluat cu multe milioane de ani în urmă, cu peste 100 de milioane de ani în urmă, și au coexistat cu acești păianjeni și alte specii de ciuperci și alte insecte”, a spus Araújo.

„De fapt, putem emite ipoteza că ele mențin pădurea în echilibru”, a adăugat el, menționând cazul ciupercilor furnici zombie. Oamenii de știință au documentat parazitul letal care reglează populația de insecte, a spus Araújo.

Mai multe de descoperit despre ciuperci

Aproximativ 150.000 de specii de ciuperci au fost documentate oficial, dar se estimează că acest număr reprezintă doar aproximativ 5% din diversitatea ciupercilor care urmează să fie descoperite, a declarat Dr. Matthew Nelsen, biolog evoluționist și cercetător științific la Muzeul Field de Istorie Naturală din Chicago, care nu a participat la noul studiu. „Acest studiu atrage atenția asupra acestei provocări și va inspira în continuare comunitatea să lucreze pentru a elimina acest decalaj”, a adăugat Nelsen într-un e-mail.

Autorii au remarcat, de asemenea, prezența micoparazitelor observate mâncând ciuperca păianjenului zombie, „demonstrând că acești păianjeni sunt surse importante de hrană pentru ciuperci, care la rândul lor susțin alte ciuperci. Împreună, acest lucru servește pentru a pune în lumină lumea complexă și diversă din jurul nostru”, a spus Nelsen.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a cunoaște impactul ecologic al ciupercii, dar autorii studiului nu cred că există motive de îngrijorare pentru speciile de păianjeni. Un păianjen de peșteră infectat este văzut deasupra unui cuib de ouă.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a cunoaște impactul ecologic al ciupercii, dar autorii studiului nu cred că există motive de îngrijorare pentru specia de păianjen. Un păianjen de peșteră infectat este văzut deasupra unui cuib de ouă. Tim Fogg

Premisa ciupercii zombie se poate transforma rapid într-o poveste de groază atunci când este reimaginată ca o creatură sci-fi care infectează oamenii, cum ar fi în serialul HBO „The Last of Us”, despre care se spune că a fost inspirat de ciuperca furnicii zombie. (HBO împarte compania mamă Warner Bros. Discovery cu CNN.) Deoarece această ciupercă nou descoperită afectează doar păianjenii, oamenii nu trebuie să-și facă griji cu privire la Gibellula attenboroughii, a spus Nelsen.

„În timp ce există absolut unele ciuperci care trăiesc în peșteri care sunt problematice pentru oameni, aceasta face parte dintr-un grup de ciuperci care infectează doar păianjenii. Pentru a ajunge la oameni, ar trebui să evolueze toleranța la temperatura caldă a corpului nostru și să ocolească sistemul nostru imunitar, ambele servind ca apărare puternică împotriva majorității ciupercilor”, a adăugat el.

Araújo a declarat că el și echipa sa intenționează să continue să studieze grupul de ciuperci care infectează păianjenii pentru a înțelege cum sunt înrudite aceste specii, originea lor, cum au evoluat și multe altele. O mai bună înțelegere a acestor ciuperci ar putea duce în cele din urmă la o potențială aplicare în protecția culturilor sau chiar în medicina umană.

„Imaginați-vă, (cu) o ciupercă care poate controla comportamentul unui păianjen, ce metaboliți eliberează în creierul acestui păianjen”, a spus Araújo. „Acest lucru ar putea fi ceva cu adevărat revoluționar pentru Alzheimer și bolile degenerative și cele care afectează creierul. Deci, poate că există speranță.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.