G4Media.ro

O Comisie Europeană ridicolă și necredibilă. Compromisurile majore ale Ursulei von der…

O Comisie Europeană ridicolă și necredibilă. Compromisurile majore ale Ursulei von der Leyen față de statul de drept și valorile europene

Propunerile de comisari și portofoliile lor prezentate de Ursula von der Leyen arată un dispreț neașteptat față de marile valori europene ale statului de drept și independenței justiției. Cedarea totală a președintelui ales al Comisiei Europene în fața șantajului politic al grupului Visegrad, propunerea multor comisari cu probleme majore de integritate, populismul ridicol care răzbate chiar din denumirea unor portofolii – toate indică un rateu politic la vârful construcției europene.

  • Atenție: această abdicare de la principiile fundamentale ale UE vine la capătul unor alegeri europarlamentare cu participare – record, în care zeci de milioane de cetățeni europeni au refuzat populismul și au votat masiv pentru a mai da o șansă Uniunii. O șansă care, odată irosită, va alimenta discursul eurosceptic cu argumente livrate chiar de Bruxelles de această dată.

Marile probleme de integritate din Comisia Ursula

Pentru o Comisie Europeană care pretinde că a auzit vocea cetățenilor la alegerile europarlamentare din luna mai, numărul comisarilor cu probleme de integritate e uriaș. Și nu doar numărul lor, ci și portofoliile asumate.

1. Janusz Wojciechowski (Polonia). Comisarul propus pentru Agricultură e cercetat chiar de OLAF, oficiul anti-fraudă al UE, pentru ”nereguli privind cheltuirea banilor din bugetul european pentru acoperirea unor costuri de călătorie”. Wojciechowski, membru în partidul de guvernământ cu accente dure anti-UE, a avut mai multe mandate de europarlamentar, fiind chiar membru al Comisiei pentru Agricultură, iar acum este membru al Curții Europene de Conturi.

2. Sylvie Goulard (Franța). Propusă comisar european pentru Piaţa Internă, ea a fost audiată chiar marți, când Ursula von der Leyen își anunța comisia, într-un dosar privind angajări fictive. Ca europarlamentar din partea partidului de centru Modem în perioada 2009-2017, ea e acuzată de Poliția Judiciară franceză că a angajat fictiv oameni de la partid în cabinetul de europarlamentar. Ca urmare a scandalului, în 2017, ea a demisionat după numai trei luni din funcţia de ministru al apărării în guvernul francez condus de premierul Edouard Philippe.

3. Rovana Plumb (România). Propusă comisar pentru Transporturi, Plumb a fost acuzată de DNA de complicitate la abuz în serviciu în dosarul Belina, dar a scăpat de anchetă după ce colegii ei din Camera Deputaţilor au respins cererea DNA de avizare a urmăririi penale. Ea le-a mulțumit deputaţilor că au apărat „principiile statului de drept”.

4. Laszlo Trocsanyi (Ungaria). Propus comisar pentru Vecinătate și Extindere, fostul ministru al Justiției în guvernul Viktor Orban e acuzat că a luat măsuri care au afectat independența justiției, au lovit direct în ONG-uri și au dus Ungaria în situația ca Parlamentul European să declanșeze Articolul 7 (opțiunea nucleară) pentru încălcarea principiilor fundamentale ale statului de drept.

5. Vera Jourova (Cehia). Propusă vicepreședinte, cu portofoliul ”Valori și Transparență”, Jourova este o aliată apropiată a premierului ceh Andrej Babis, renumit pentru atacurile sale la adresa UE. Jourova însăși a fost protagonista unui scandal judiciar, fiind acuzată în 2006 că a luat mită pentru a facilita un contract din fonduri UE. A petrecut o lună în arest preventiv, dar în cele din urmă procurorii și-au retras acuzațiile în 2008 și a fost exonerată complet de acuzații.

Cedări politice dureroase

Ursula von der Leyen a cedat complet în fața șantajului politic al premierului maghiar, Viktor Orban, de ale cărui voturi în Parlamentul European a depins chiar validarea noului președinte – ales al Comisiei Europene. Ca urmare, von der Leyen a atribuit Ungariei exact portofoliul pe care și-l dorea Orban, cel pentru Vecinătate și Extindere.

Este un post esențial în planurile premierului Orban, care vrea să-și proiecteze în vecinătate politica iliberală și anti-europeană. Este scandalos că acest portofoliu este acordat unui guvern care a ridicat garduri de sârmă ghimpată la granițe, care de ani buni calcă în picioare valorile europene.

Cum va promova valorile europene, statul de drept, independența justiției, un om care, ca ministru al Justiției, a acționat exact împotriva acestor principii fundamentale? Cum va vorbi despre buna vecinătate un reprezentant al guvernului care sădește constant discordia cu vecinii săi, exacerbează problemele minore dintre vecini și pune piedici Ucrainei în NATO sau României în OCDE?

Nu doar în fața guvernului maghiar a cedat Ursula von der Leyen. Tot grupul de la Visegrad, care și-a negociat extrem de dur voturile la învestire, a primit portofoliile cerute și funcții de conducere, în ciuda contestării frecvente a valorilor UE în cele patru țări din V4.

Din același registru face parte și acceptarea Rovanei Plumb pentru portofoliul Transporturi, deși candidata României nu are nici o legătură cu domeniul. Dar a contat faptul că PSD, un grup mare în interiorul S&D, a anunțat rapid susținerea la vot pentru Ursula von der Leyen.

Le fel de greu de înțeles e desemnarea olandezului Frans Timmermans ca șef peste portofoliul ”verde”, în condițiile în care Olanda e printre statele membre care nu își vor atinge țintele de decarbonizare prevăzute pentru 2020.

Populism fără precedent

Portofoliile în sine au ajuns subiect de ironii amare pe culoarele din Bruxelles și în capitalele europene. Denumiri precum ”European Green Deal” ori ”Protecting our European Way of Life” stârnesc ironii continue de 24 de ore. Încercând să arate că e apropiată de cetățeni, Ursula von der Leyen a inventat portofolii cu denumiri populiste.

”Protecting our European Way of Life” înseamnă să luptăm cu arma-n mână pentru dreptul de a bea frappe pe plajele grecești?, se întreabă un internaut pe Twitter, în timp ce apelul obsesiv la ecologie și protecția mediului e privită cu îngrijorare din cauza impactului tot mai puternic asupra competitivității industriei europene.

Cum se explică aceste cedări? Ursula von der Leyen a avut cea mai grea negociere posibilă din cauză că actualul Parlament European este cel mai fragmentat legislativ european. Ca să-și asigure majoritatea la votul din vară, von der Leyen a trebuit să împace patru mari familii politice, apoi să asigure balansul pe diferite axe: Nord vs Sud, Est vs Vest, femei / bărbați. La acestea se adaugă interesele uriașe ale Franței și Germaniei – motoarele UE, presiunile din partea diferitelor industrii, dar și cererile ONG-urilor verzi.

Pentru Ursula von der Leyen urmează partea cea mai grea: audierile din comisiile Parlamentului European și votul din plen. Aici se va vedea dacă toate compromisurile făcute, unele mai urât mirositoare decât altele, au meritat. Până atunci însă rămânem cu gustul amar al unui președinte de comisie care a acceptat cele mai joase standarde de profesionalism și integritate.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

50 comentarii

  1. Sa ne luam la revedere de la planeta?

  2. In clipa in care pui egalitatea de gen inaintea competentei, cred ca totul se duce de rapa de la sine.

    • Cu o mica precizare: daca i-am trimite acolo pentru reproducere, as fi de acord totusi! 😆 😈

    • :)))
      Nici macar asa. Un mascul si 20 de femele era ok. Ca la gaini.

  3. 1) Birocratia europeana este (ca orice birocratie), lipsita de principii si departe de o meritocratie. Din pacate, chiar asa schioapa cum e, cea europeana este cu mult mai corecta decat cea de la Bucuresti. Cum altceva n-avem, trebuie sa ne multumim cu ea si sa speram sa nu ajunga si mai rau (ca da semne!).

    2) Cat despre Ursula von der Leyen, stiti vorba aia, dupa o serie de trei compromisuri nu vine un al patrulea, ci inca o serie de trei …
    Poate se trezesc europarlamentarii, isi dau seama ca proiectul european e deja in vrie si nu valideaza asediatorii statului de drept (din orice tara ar fi ei).

    • Poate..! Dar eu nu mi-aș pune speranțe în asta, cum nu mi-aș pune speranțe nici în corectarea traseului pe care este acum România.

      Ipocriții de la Bruxelles nu au înțeles votul din mai, este clar ca lumina zilei. În loc sa reformeze profund Uniunea și să consolideze, ei îi sapă groapa în care cel mai probabil vor ajunge. Kgbistii nici măcar nu trebuie sa se mai agite, ca aia sunt atât de proști încât le simplifică treaba.

  4. Haios articolul domnule Pantazi… colegul dumneavoastra vorbea de construirea increderii ieri… Nu ati citit articolul?
    Dati exemplu cazul Vera Jourova, pe care o incadrati in aceeasi tabara cu restul pe motiv ca a fost incarcerata preventiv o luna si ca ulterior procurorii au retras acuzatiile. Pai acesta este abuz domnule Pantazi, stiinta dreptului nu este ceea ce credeti ca stiti, aveti vreun studiu despre drept/ drepturile omului? Va recomanda ceva sa vorbiti despre asta, pentru ca uitandu-ma la acest exemplu ajung la concluzia ca sunteti departe de tot de subiect. Poate stiti jurnalism, dar drept cu siguranta nu.
    Din ce in ce mai multe articole slabute pe acest site…..

    • Dute ba de aici cu stiinta dreptului tau. Stiinta este ingineria medicina .. Tot faceti pe voi cu stiinta voastra. Am si eu exemple din generatia mea cine a dat la drept? Toti netotii la mate fizica chimie buni doar ca ii revomanda familia si buni la toceala unor texte.

    • Conform stiintei dreptului, Al Capone n-a fost mafiot, n-a ordonat crime si nici n-a corupt pe nimeni. Aici suntem, cu totii, de acord! 😉

      Confunzi lucrurile pentru ca nu faci o distinctie: una este sa prezinti controverse legate de o persoana, alta este sa prezinti probe ca este vinovata. Nu exista o prezumtie de incredere, la fel cum exista una de nevinovatie!

      Cat despre doamna Vera Jurova, stiinta dreptului nu ne spune nimic: nici ca e vinovata, nici ca e nevinovata. Nu s-a pronuntat nicio instanta. Poate ca e nevinovata, poate ca nu este. Adevarul este doar unul, dar nu-l stim. Dumneavoastra sunteti deranjat ca unii le dau credit procurorilor (inainte sa-si retraga acuzatiile), altii Dnei Jurova. Niciunii nu o declara vinovata, dar unii n-au incredere in ea. Ce ne zice stiinta dreptului, ar trebui sa avem incredere in ea sau nu? 💡

    • nu, nu articolele sunt din ce in ce mai proaste, trollii care mananca kkt sunt din ce in ce mai multi. cum de ai reusit tu fractura de logica care ti-a dat ca rezultat ca daca unul nu a mai fost trimit in judecata e abuz, e ceva de noaptea mintii. varianta in care s-au facut presiuni de sus de tot nu ti-a dat prin cap, nu? tu te-ai nascut ieri probabil. desi asta ridica alte intrebari in ceea ce te priveste. \te mai si intitulezi „corect”. cred ca voiai sa zici CORECT MURDAR!

    • Corect, sunt de acord cu tine ca alipirea Verei Jourova cu celelalte personaje negative a fost o idee nepotrivita si chiar nefericita a lui Pantazi, dar mai renunta si tu la atata lipsa de modestie ca-ti atragi numai dusmani!

    • Nu am sa raspund la toate insinuarile deoarece cred ca nivelul e prea scazut.
      Cat despre fractura de logica Andrei…. raspunsul e legat de faptul ca a fost arestata preventiv o luna si ulterior chiar procurorii au renuntat la acuzatii…daca nu intelegi asta… mai are sens sa continuam?
      Pe tine daca te incarcereaza o luna si ulterior renunta la acuzatii… e ok?… uneori e nevoie sa explici fix ca la prescolari…

    • Bai postac corect, ai facut tu ce-ai facut, si-ai convins comentatori ai sitului G4 sa-ti raspunda, insa ei nu stiau ca tu esti postac. Gata acuma, mastile au cazut, asadar cara-te de-aici pe siturile prietene, de exemplu sputnik, dcnews, a3 etc, ia uite ce oferta bogata!

    • Gabriela, ia-ți pastilele înainte să verifici mesajele pe g4m. În multe cazuri bați câmpii cu propaganda ta, când nu ești de acord cu o opinie.

      Un fel de scuză universală, cam patetica ptr un anonim cu apucături de stăpân pe plantație (g4m), ce combate autorul, nu opinia. Adică, fix ce fac postacii tăi rusnaci, trolii virtuali, în general.

  5. Poate nu va trece!
    Când se fac audierile, când se votează?
    Ce se întâmplă dacă nu trece de vot?

    • Ursula trebuie sa vina cu alta propunere, dar nu te uita la persoana, uită-te la majoritati, unde in continuare PPE si Social democratii europeni fac jocurile. Daca e propusa de astia probabil vor trece, la fel cum va trece cea propusa de Renew Europe din Franta.

  6. Simplul fapt că a acceptat asemenea compromisuri o descalifica pe Ursula von der Leyen.
    UE pierde tocmai la capitolul moralitate ceea ce e un semnal foarte prost inclusiv pentru România. Practic ce motive avem sa respectam recomandările comisiei europene când știm din ce personaje e alcătuită.

  7. rezultatul era previzibil, atita timp cit bagi femei doar ca sa le iasa numarul.

    • Prostia cu feminismul e bagata pe gat de socialisti, si a ajuns de a contaminat anapoda politica UE. Nimic de spus, nu inseamna sa nu existe femei la conducere, dar sa alegi conduceri dupa gen si nu dupa competenta, este o tampenie cat casa!

  8. Inteleg ca ati pus reflectorul pe aspectele problematice, dar in the bigger picture – la scara care de fapt, conteaza, posturi importante au fost alocate unor oameni de top. exemplu: numirea lui big Phil, Phil Hogan ca EU trade commissioner. Ce i s-a dat rovanei plumb e o sinecura. ar fi util sa faceti un material mai elaborat, indicand si elemente precum bugetul fiecarui minister/comisariat in parte.

    • Cereti cam mult din partea G4Media… Daca urmariti in general cam cum si din ce surse scriu ei despre UE nu e de mirare ca dl. Pantazi a citit si el Politico de dimineata si a trantit o „analiza” de spargator de seminte care comenteaza pe banca, in fata blocului. Puteau ramane linistiti la traduceri preluate de pe Rador. E nevoie de analiza critica a institutiilor europene, e datoria noastra de cetateni sa le criticam, problema este ca trebuie sa ne mai si pricepem la ce se intampla pe la Bruxelles, cu bune si rele, in context.

      Din pacate, in presa din Romania nu prea are cine. Domnul Pantazi descopera in 2019 ca statele membre ale UE nominalizeaza pentru functia de Comisari persoane implicate in tot felul de afaceri dubioase, mai mult sau mai putin grave. Vera Jourova a castigat dreptul la reabilitare la fel cum l-a castigat si Kovesi in urma unor proceduri judiciare la fel de suspecte, iar acum e la al doilea mandat. Sylvie Goulard si-a dat singura demisia la pachet cu Bayrou si MoDem (nu mai vorbim de competenta si experienta + amploarea si importanta portofoliului).

      Uita sa ne spuna in agitatia dumnealui de precupeata scandalizata cam care ar fi nu doar mecanismul legal ci si optica respingerii directe de catre Ursula Von der Leyen a propunerii unui guvern national. Mai ales in cazul patrihotilor degraba plangaciosi din Est care striga in gura mare ca sunt discriminati si tratati ca state de rangul doi si acuzati pe nedrept de coruptie si apoi ii trimit acolo pe alde Rovana si pe groparul justitiei din Ungaria.

      Jurnalisti cu mai multa experienta dar pe care dl. Pantazi probabil ca nu-i urmareste pe Twitter au remarcat deja ca Parlamentul European abia asteapta cate un mielut de sacrificiu la fiecare audiere, VdL stie ca nu trebuie sa respinga ea pe cei dincolo de limita inacceptabilului. In 2014 au fost Alenka Bratušek (care a ratat un portofoliu important) si Tibor Navracsics (caruia i s-au redus atributiile). Anul acesta Rovana Plumb s-ar putea sa aiba noroc daca PPE-ul nu face din nou scut in jurul lui Viktor Orban, candidatul ideal pentru respingere in 2019 e Tudorel Toader varianta maghiara. Desi avand in vedere cat de servil e Manfred Weber cu Orban, nu e nimic garantat.

      Fiindca tot am ajuns aici, dl. Pantazi fiind de dreapta in acceptiunea romaneasca, nu vede criticile aduse limbajului de lemn traditional la Bruxelles pentru sintagma „our European way of life” din cel mai important unghi, nu din cel al bascaliei: Schinas e Comissioner for Keeping It White. Asta e o idee marca Manfred Weber cu care a plecat in glorioasa campanie in urma careia isi linge inca ranile (idei pentru care fusese criticat la vremea respectiva). E o preluare si prelucrare in cheie corporatista a limbajului extremei drepte cu care CSU, PPE, Manfred Weber si colega lui Ursula Von der Leyen se pupa pe botic in schimbul votului de investitura. „In Brussels no one can hear you scream”, ca sa o citez pe Margrethe Vestager in varianta Netflix.

      Cat despre Green New Deal, e timpul sa va diversificati nitel Twitter feed, dl. Pantazi, va asigur ca in lumea din afara, neinconjurata de Cringani platiti de companii petroliere, initiativa e privita cat se poate de serios. Probabil stiti ca preocuparea pentru mediu si schimbarile climatice a crescut vertiginos in randul europenilor, mai ales al tinerilor. Vedeti si un alt proiect care avanseaza rapid: transformarea Bancii Europene de Investitii in Banque Européenne du Climat (o idee vazuta ca fantezista atunci cand un tanar ministru francez–ghiciti cine…–o propunea in 2015.) Asteptam si implementarea, e un proiect enorm si complicat, nu numele e problema.

      Vedeti, nu va cere nimeni sa cantati osanale UE dar nimic din subtirelul articol de mai sus nu ma face sa cred ca sunteti in masura sa vorbiti despre credibilitate si simtul ridicolului, ca de funie in casa spanzuratului.

    • PS: Imi cer scuze pentru greseli de redactare, azi nu e ziua mea pentru apozitii de pe tastatura mobilului.

    • De curiozitate să menționăm că sintagma lui Weber de culoare brună : ”keep it white”, armonizează în aceeași tentă de cafeniu cu titlul manifestului politic al lui Orban din 2010, tradus mot a mot ”a păstra calitatea ungară a existenței”.

  9. Moralitatea si UE sunt precum doua drepte paralele care merg spre infinit. Insa atunci cand romanului i se repeta intr-una ca UE este perfecta, integra, morala, ca respecta statul de drept, imaculata precum o fecioara in costum Armani, oamenii incep sa creada toate astea. UE- modul de viata european, superioritatea europeanului fata de cine? Toleranta tampa, spalarea creierelor privind „maaarile valori europene”, corectitudinea politica, etica prost inteleasa, toate astea sunt vorbe care alcatuiesc un limbaj de lemn european fals! Iar acum ne miram ca curca-n lemne ca noua Comisie arata cum arata, in ciuda faptului ca un continent intreg a votat impotriva acestor ideologii cretine.
    Ati uitat sa mentionati ca Timmermans a facut parte din serviciul secret al armatei olandeze. Acum se ocupa de politicile „verzi”, ce dracu’ o mai fi insemnand si chestia asta…

  10. Draga Alina,

    Madam a deviat total de la valorile europene. Ea este un manager foarte slab, din pacate pt EU. Este intoarsa cu cheia si asta nu o poate contesta nimeni.

    Avand in vedere perioada grea prin care trece EU consider ca aceasta alegere este total nepotrivita.

  11. Articol anti-european, pro-rus!

    • Clar si vadit anti-mâna-care-i-a-hranit…Iuropa. Pana mai ieri erau citati non-stop intru ingrijorari si atentionari dure…acum responsabilii ioropeni sunt ridicoli…vai…vai. Blasfemie! Da’ cui îi pasa despre ce crede dl Pantazi si ai lui! Se vede treaba ca nimanui.

  12. Nu vă stresați prea tare,pesediştii sunt şmecheri doar în Romanica,la Bruxelles votează exact ce şi cum li se spune…..

  13. SUA sunt conduse de Trump.
    CE va fi condusă de Ur Sullă & co de comisari vai mama lor.
    Coreea de Nord e condusă de..
    Iran …
    Rusia…
    Acesti nebuni care conduc lumea.
    Nu am zis nimic de B.Jonson si altii.
    Si noi votantii vrem justitie, dreptate, luptă impotriva schimbărilor climatice, securitate, bla, bla..
    Si cate altele.
    Si ne-am dus la vot pe 26 mai.
    Ca sa legitimam niste bandiți!
    Teapa pe bazä democratică!

  14. Se futu discursu’ cu statu de drept si cu presiunea lui Timmermans ? hahaha #Schadenfreude

  15. cred ca de Jurova e numai degeaba, ea chiar si-a facut treaba ca si comisar european

  16. Propunerile de comisari s-au facut la nivelul guvernelor nationale. Ursula nu avea cum sa faca alte alegeri. Pana in prezent si-a respectat promisiunile: paritate femei/barbati si echilibru E-V, N-S. Comisarii vor trece prin PE, unde parlamentarii pe care noi i-am votat, sper sa-si faca treaba si sa-i respinga pe cei cu probleme. Dar deja aud in Romania voci din opozitie care spun c-ar trebui votata Rovana Plumb, atunci de ce sa-i criticam pe altii? PS tot ce sper eu este ca UE sa aiba destule mijloace de control, care sa impiedice ca un comisar sa-si puna amprenta pe activitatea comisiei. El este pus acolo sa coordoneze proiecte, nicidecum sa implementeze politici. Totusi, sa ajunga persoane cu probleme penale este inacceptabil.

  17. Absolut de acord cu acest articol.

  18. Poate declinul moral al UE va impulsiona poporul roman sa faca ceva ca sa-si curete tara de corupti.

    Sau poate ca nu, poate romanilor le place sa fie sclavii PSD-ului.

  19. Link-ul!

  20. Observ ca nu v-ati sesizat dnule pantazi cu privire la faptul ca viitorul posibil procuror european , cel ce ar veghea la respectarea cheltuirii in mod legal a banilor europeni, are la randu-i probleme de integritate in tara , fiind bineinteles inculpata intr-un dosar de coruptie. Dar ce bine e sa scriem doar despre ce ne convine..

  21. Articol superficial, pe care l-as gasi intr-o publicatie de mana a doua si caruia nu ii pot gasi o alta explicatie decat emotionala – faptul ca a acceptat-o pe Plumb. Lasand la o parte activitatea lui Jurova, ce legatura are Timmermans (in PE de ceva vreme) cu indeplinirea tintelor de mediu de catre Olanda? E acelasi lucru cu a-l acuza pe Ciolos de bugetul lui Teodorovici. in plus, sa spunem ca sunt 5 comisari cu probleme. ce portofolii au si cat reprezinta asta din total (lasand la o parte faptul ca au ajuns in stadiul de propuneri pt ca oamenii au mers sau nu la vot si avem cu totii guvernele pe care le meritam). nu sunt impotriva criticilor la adresa COM, dar ma asteptam ca acsstea sa depaseasca nivelul A3.

    • Multumesc, Emilia. Am citit de trei ori fraza cu Timmermans, am crezut ca nu vad bine.

      @Cristian Pantazi: Rusinica sa nu stie un editorialist cu experienta matale ca o data numiti in functie, Comisarii nu reprezinta interesele guvernelor care ii numesc, ci pe ale Comisiei Europene. Explica-ne tu, din inaltimile cu aer rarefiat in care ai mestecat acest editorial, ce treaba are Frans Timmermans, politician de opozitie in Olanda, cu politica de mediu a guvernului condus de liberarul Mark Rutte? Ce treaba avea Margrethe Vestager cu politicile guvernului danez reprezentat de un partid cu care ea s-a luptat in toata cariera ei?

      Daca nu o accepta pe Rovana pentru a o trimite la audieri, cu ce e mai putin corupta Ramona Manescu, prietena Veoricai pe care le-a prezentat-o drept alternativa Ursulei? etc.

      Asa, ca sa stie si publicul roman care da pe aici si nu sta toata ziua cu ochii in stiri despre UE si poate nici nu vorbeste limbi straine ca sa se informeze din surse credibile.

  22. Vai și ce serioasă și competentă era comisia altădată! Fiți serioși, tot gioarse au fost și înainte.

    • Unii da, pe astia ii trimit guvernele nationale, cu astia defilam. Sunt de obicei parcati in functii de invartitori de hartii si li se redistribuie atributiile incat sa strice ploile cat mai putin, metoda cordon sanitaire.

      Uite niste nume de functionari europeni din actuala (in curand fosta) Comisie Europeana cu care un postac anonim ca tine nu prea are ce sa discute ca nu sunt la nivelul tau de mahalagiu cu soriciul gros:

      – Margrethe Vestager
      – Cecilia Malmström
      – Carlos Moedas
      – Phil Hogan
      – Frans Timmermans

    • Daca eu sint anonim banuiesc ca pe tine chiar te cheama Jormania.
      In alta ordine de idei cum m-as putea eu ridica la nivelul acestor ilustrii necunoscuti (cu exceptia lui Timmermans pe care-l stiu chiar si eu) pe care ni-i viri sub ochi? N-am cum. Bineinteles ca in curind fiecare dintre ei o sa primeasca Nobelul pentru ceva.
      Altfel sint sigur ca tu esti un om fin, din centru si ai soriciul subtire, intretinut cu creme frantuzesti.

  23. Ursula in sine e o „penala”. Nu ii mai spalati fundul.

  24. Numirea acestei Doamne genereaza neincredere sis dezamagire. Nu are forta demnittii pentru a se impune in fata europenilor. Oricat de mica suspiciune la adresa acestei , vulnerabilizeaza Comisia europeana. Acceptarea de a nominaliza persoane suspicionate de acte ilegale,genereaza un val extrem de mare de nemultumire si neincredere.

  25. Chiar ca nu pricepuți nimic. Sunt in acest moment doar niste propuneri. In comisii se aproba și se votează.Vprbim și ne dam cu parerea după.

  26. Pentru oamenii informați , nu mai este un secret că UE – implicit Comisia Europeană – seamănă al dracului de mult cu acel Comintern bolșevic, care dicta politici de forță, eludând voința țărilor satelit. O noutate a acestei structuri metastatale este negocierea la gura canalizării, care a luat locul democrației ateniene.