G4Media.ro

O companie americană intenţionează să amplaseze un centru de date pe Lună

sursa foto: Unsplash/ NASA

O companie americană intenţionează să amplaseze un centru de date pe Lună

Compania americană Lonestar Data Holdings îşi îndreaptă atenţia spre Lună în încercarea sa de a amplasa primul centru fizic de date pe scoarţa lunară, informează agenția de știri Reuters, citată de Agerpres.

Acest start-up spaţial va utiliza racheta Falcon 9 a companiei SpaceX pentru a lansa un centru de date complet asamblat, la sfârşitul lunii viitoare, prin integrarea acestuia cu Athena, modulul de asolizare pe Lună construit de Intuitive Machines, au declarat marţi reprezentanţii săi.

Lansările de rachete mai ieftine, energia solară abundentă şi sistemele de răcire rentabile au alimentat o cursă între start-upuri pentru a transforma spaţiul într-un hub masiv de date, capabil să satisfacă nevoile de calcul în creştere ale tehnologiilor, inclusiv ale sistemelor de inteligenţă artificială (AI).

Compania Lonestar Data Holdings depune toate eforturile pentru a se asigura că misiunea se va desfăşura fără probleme, a declarat pentru Reuters directorul său executiv, Chris Stott.

„Ideea este de a folosi cel mai mare satelit al Pământului ca punct de ancorare şi acesta este suficient de îndepărtat pentru a putea asigura securitatea (comunicaţiilor)”, a declarat Chris Stott, adăugând că accentul a fost pus pe recuperarea şi stocarea în caz de dezastru şi nu pe activităţile dependente de timpul de aşteptare.

Lonestar Data Holdings a înscris statul Florida, guvernul Insulei Man, firma de inteligenţă artificială Valkyrie şi trupa pop-rock Imagine Dragons pe lista de clienţi ai acestui centru de date, denumit Freedom, care va fi alimentat cu energie solară şi va utiliza unităţi de stocare SSD (solid-state drive) răcite natural.

Operaţiunile sale vor avea, de asemenea, un backup la sol de la centrul de date al companiei Flexential din Tampa, Florida.

Conceptul de centre de date spaţiale câştigă teren pe măsură ce necesarul de energie pentru a menţine astfel de operaţiuni pe Pământ creşte cu rapiditate.

Luna trecută, Lumen Orbit a strâns 11 milioane de dolari la o evaluare de 40 de milioane de dolari. Lonestar a strâns aproape 10 milioane de dolari cu o evaluare de mai puţin de 30 de milioane de dolari, arată datele Pitchbook.

Cu toate acestea, găzduirea centrelor de date în spaţiu este un concept care se confruntă cu propriile provocări, inclusiv cu o întreţinere greoaie, posibilităţi limitate de modernizare şi costuri ridicate de lansare a rachetelor. Există, de asemenea, riscul de eşec al lansării rachetelor.

„Atunci când lansezi un satelit în spaţiu, este o situaţie binară. Dacă lansarea eşuează, satelitul e mort. Nu există nicio modalitate de a-l recupera. Nu există nicio modalitate de a-l repara”, a declarat Chris Quilty, co-CEO al companiei de cercetare Quilty Space.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.