G4Media.ro

O companie britanică dezvoltă primul vaccin anti-Covid pe bază de celule T,…

sursa foto: News.ro

O companie britanică dezvoltă primul vaccin anti-Covid pe bază de celule T, sub forma unui plasture, care ar putea să ofere imunitate prelungită

O companie din Oxfordshire va începe în curând studiul clinic pentru un vaccin anti-Covid de a doua generaţie, administrat sub forma unui plasture, care foloseşte celule T pentru a ucide celulele infectate şi care ar putea să ofere imunitate pe o perioadă mai îndelungată decât serurile actuale, relatează The Guardian, citată de News.ro.

Emergex a fost înfiinţată în 2016, în Abingdon, pentru a dezvolta vaccinuri bazate pe celule T, creaţia profesorului Thomas Rademacher, directorul executiv al firmei şi profesor emerit de medicină moleculară la University College London.

Vaccinurile utilizează celule T pentru a înlătura celulele infectate din corp la scurt timp după contaminare, prevenind replicarea virală a acestora şi boala.

În timp ce anticorpii produşi de actualele vaccinuri anti-Covid se leagă de virus şi îl opresc din a infecta celulele, celulele T găsesc şi distrug celulele infectate. Şi vaccinurile dezvoltate deja de Pfizer/ BioNTech şi AstraZeneca/ Oxford University produc un răspuns de celule T, însă într-o măsură mai mică.

Emergex a primit undă verde din partea organismului elveţian de reglementare pentru a realiza un studiu clinic pe oameni în Lausanne, care va implica 26 de persoane care vor primi o doză mare şi una mică din vaccinul experimental, începând cu 3 ianuarie.

Primele rezultate ale studiului sunt aşteptate în luna iunie.

Robin Cohen, director comercial al companiei, a spus: „Este prima dată când un organism de reglementare a aprobat începerea unui studiu pentru un vaccin anti-Covid care are ca unic scop generarea de răspuns de celule T în absenţa unui răspuns prin anticorpi şi acele celule T caută celulele infectate şi le ucide”.

Comparând cu un asteroid care loveşte o planetă, el a continuat: „Virusul este asteroidul: loveşte planeta şi un cod viral, o semnătură a acelui virus, se manifestă rapid pe toată suprafaţa. Această semnătură este citită de celulele T ca străină, iar celulele T ucid celula înainte să poată produce noi virusuri vii”.

Vaccinurile anti-Covid actuale provoacă în principal un răspuns de anticorpi care dispare în timp, ceea ce înseamnă că oamenii au nevoie de doze suplimentare pentru a menţine protecţia faţă de virus.

Vaccinul Emergex va funcţiona diferit, ucigând rapid celulele infectate. Acest lucru înseamnă că poate oferi o imunitate pe termen mai lung – posibil decenii – şi ar putea funcţiona mai bine în lupta împotriva mutaţiilor virusului, a mai spus Cohen.

Un studiu publicat în revista Nature săptămâna trecută arată că unii oameni prezintă „infecţie nereuşită” – virusul intră în corp, dar este eliminat din start de celulele T din sistemul imunitar. Oamenii de ştiinţă au spus că descoperirea ar putea deschide calea pentru o nouă generaţie de vaccinuri care au ca scop răspunsul celulelor T, ce poate oferi o imunitate pe termen mai lung.

Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College London, a declarat că se îndoieşte că un vaccin bazat pe celule T „ar putea să funcţioneze de unul singur”, însă ar putea avea un rol complementar, într-o abordare mix-and-match în care diferite vaccinuri sunt administrate la prima, a doua şi a treia doză.

El a precizat că vaccinurile bazate pe ARN mesager, precum cel al Pfizer/ BioNTech, funcţionează bine pentru că produc un puternic răspuns imun de neutralizare.

Un vaccin bazat pe celule T ar putea fi folosit pentru a completa alte seruri, a mai spus el, deoarece acesta ar putea fi mai rezistent la mutaţiile virusului. „Anticorpii sunt foarte sensibili la mutaţii, în timp ce celulele T pot să vadă multe alte părţi ale virusului. Poate că acesta este punctul forte ale vaccinurilor bazate pe celule T”.

El a subliniat că ideea unor astfel de vaccinuri nu este nouă. De exemplu, profesorul Sarah Gilbert de la Universitatea Oxford, care a dezvoltat vaccinul pentru AstraZeneca, lucrează de mai mult de un deceniu la un astfel de ser împotriva gripei.

Cohen a mai afirmat că partea dificilă este elaborarea mecanismului de livrare a vaccinului Emergex sistemului imunitar. Rademacher şi echipa lui au ales mici particule învelite în peptide (fragmente de proteine) concepute pentru a genera răspunsul celulelor T în organism.

În final, vaccinul va fi administrat sub forma unui plasture de dimensiunea amprentei unui deget plin de micro ace care eliberează serul în câteva secunde. El ar putea rezista până la trei luni la temperatura încăperii, spre deosebire de celelalte vaccinuri care necesită depozitare specială în frigidere ori congelatoare.

Studiul va fi coordonat de profesorul Blaise Genton de la centrul pentru îngrijire primară şi sănătate publică de la Universitatea din Lausanne (Elveţia).

Vaccinul Emergex nu va fi disponibil până în 2025, cel mai devreme, acesta fiind în mod obişnuit intervalul de timp necesar pentru dezvoltarea unui vaccin.

Anul trecut, vaccinurile anti-Covid au fost dezvoltate în câteva luni, procesul de reglementare fiind grăbit, însă urgenţa a trecut, a adăugat Cohen.

Emergex testează, într-un studiu separat, tot în Elveţia, un alt vaccin pe bază de celule T pentru febra dengue la oameni, iar primele rezultate vor fi comunicate în luna ianuarie.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, jumătate din lume este supusă riscului febrei dengue, iar pentru această boală nu există un tratament specific sau un vaccin.

Compania vrea să realizeze vaccinuri pe bază de celule T împotriva gripei, a virusurilor Zeka şi Ebola şi a altor infecţii.

sursa foto: News.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Vrem și guma de mestecat.

    • Suntem analfabeți, needucați, ratați, ne in stare de nimic pe lumea asta, dar avem opinii foarte ferme despre vârful de lance al științei.
      Trist nu este că sunt oameni fără căpătâi in țara, peste tot sunt, dar trist este când aceștia conduc țara.

    • Pentru clientul pretentios poate sa fie in pasta de mici. Cu o bericioaica bonus.

    • Totul e in zadar și “viata e pustiu”. Deznădejdea te înconjoară și îți e tot mai greu sa respiri… termina odată șarada asta și baga niște supradoze. Pe tine te vor aștepta dincolo niște oameni de știință care te vor vaccina intru nemurirea sufletului. Jet, sociopatule

    • Daca plasturele nu se aplica pe frunte n-au facut nimic.

  2. Uite ca și ala are cod qr. Ce credeați ca scapati necipati?

    • Atata timp cat ai acceptat ca zeci de aplicatii sa iti acceseze agenda,locatia,camera si microfonul nu mai are nimeni nevoie sa cheltuie bani pentru tine mai importantule,esti cipat deja,s-au lamurit astia cat esti de important.

    • de acord, pentru codul acesta au montat g5 peste tot, asta in cel mai fericit caz.

  3. Vaccinul Oncogen Romanesc anticovid tot la celulele T face referire si trebuia sa-l avem de cel putin jumatate de an in productie
    DAR ,IN ROMANIA NU SE POATE CU TRADATORII ASTIA DE VOTURI.
    LE UMFLAM BUZUNARELE ALTORA CU BANI .

  4. Rezultate la primele teste prin iunie, deci mai mult de un an până iese pe piață. Păi o mai lungim cu pandemia până atunci? Când e ăsta gata, suntem deja vaccinați 200% cu Pfizer.
    În altă ordine de idei, dacă vaccinul e auto-administrat, cine îți mai dă certificatul verde?