O companie din Marea Britanie spune că a atins o „etapă majoră” în încercarea de a proiecta o centrală capabilă să producă energie din fuziune nucleară
O companie spune că a atins o „etapă majoră” în încercarea de a proiecta o centrală electrică capabilă să producă energie din fuziune nucleară, relatează BBC.
First Light Fusion, din Yarnton, Oxfordshire, a mărit de peste zece ori distanța la care un proiectil este tras în combustibil.
Compania spune că această dezvoltare este crucială pentru proiectarea unei centrale electrice comerciale.
Mila Fitzgerald, om de știință în cadrul companiei, a declarat că este un „pas interesant”.
Fuziunea nucleară funcționează prin încălzirea și forțarea particulelor mici să se unească pentru a crea o particulă mai grea care eliberează energie utilă.
First Light urmărește o nouă formă de fuziune prin comprimarea unei ținte care conține combustibil de fuziune, folosind un proiectil care se deplasează cu viteză mare.
Provocarea constă în a putea lansa un proiectil cu precizie, păstrându-l în același timp în stare solidă atunci când lovește combustibilul de fuziune, ceea ce reprezintă o parte crucială a proiectării centralei electrice a Fusion Light.
În cadrul programului său experimental, luna aceasta, First Light a reușit să mărească distanța de lansare a proiectilului de la 10 mm la 10 cm.
Dr. Nick Hawker, fondator și director executiv al First Light Fusion, a declarat: „Pe măsură ce ne îndreptăm spre era comercializării energiei de fuziune, rezolvarea principalelor provocări inginerești într-o centrală electrică reprezintă un obiectiv central pentru echipa First Light.”
„Pentru a ajunge la o energie de fuziune comercială, rentabilă și scalabilă, ca parte a viitorului nostru mix energetic, trebuie să rezolvăm problema fundamentală a centralei electrice, într-un mod care să se potrivească cu fizica”.
Fitzgerald, care a condus proiectul „standoff”, a declarat: „Acesta este un moment de referință pentru First Light și este rezultatul unei cantități uriașe de efort, timp și perseverență din partea întregii echipe”.
First Light are planuri pentru o nouă bază, mai mare, în Culham – care a găzduit anterior instalația Joint European Torus (JET), înainte ca experimentele să se încheie acolo în decembrie.
Instalația, care a fost administrată de Agenția pentru Energie Atomică din Marea Britanie, a produs o cantitate record de energie pentru un reactor de fuziune în cadrul testului său final.
Guvernul britanic speră să construiască prima centrală electrică de fuziune din lume în Nottinghamshire, iar operațiunile să înceapă în anii 2040.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu