O companie germană din industria aerospațială dezvoltă un nou sistem de ventilație, mai eficient decât ferestrele deschise
Compania OHB a proiectat un sistem de ventilație pentru cinematografe și săli de clasă. Testele arată că sistemul este mai eficient decât ferestrele deschise.
Ventilați, ventilați, ventilați! În birouri și săli de clasă, ferestrele de pe laturile opuse sunt deschise atunci când este posibil, deoarece tirajul este cea mai eficientă metodă pentru schimbul de aer. Această metodă este privită cu ochi critici de experții în ventilație, precizează Axel Müller de la OHB System AG din Bremen, pentru că aerosolii sunt redistribuiți în cameră și diluați numai prin furnizarea temporară de aer proaspăt.
Într-un consorțiu cu alți parteneri, compania din industria aerospațială a proiectat un sistem de filtrare și flux de aer ce a fost examinat de Institutul pentru Aerodinamică și Tehnologia Fluxului de la Centrul German Aerospațial (DLR) din Göttingen, care se bazează pe experiența avută în călătoriile spațiale. „Principiul de bază este schimbul vertical al aerului. Aerul filtrat este introdus în cameră prin partea de jos, extras și filtrat din nou în partea de sus”, explică un specialist din partea companiei OHB. În călătoriile în spațiul cosmic, se aplică aerului care circulă în cabină standarde ridicate de puritate pentru a evita efectele perturbatoare ale căldurii și ale contaminării cu particule, cu substanțe chimice sau cu microorganisme asupra componentelor sensibile ale satelitului.
Căldura corpului și aerul respirat se ridică spre tavan de unde sunt aspirate
Conceptul funcționează cu un flux de aer cu impuls redus. La viteză redusă, aerul filtrat este adus ușor în cameră prin partea de jos și aerul potențial contaminat cu viruși este împins în sus. În același fel, aerul cald, expirat de corp, călătorește în sus. „Aceste trei efecte sunt intensificate și stau la baza reducerii eficiente și rapide a densității virusului din cameră. Se creează un flux de aer cu turbulență scăzută între cap, ca sursă de aerosoli, și dispozitivul de aspirare de pe tavan”, explică Müller. Astfel, are loc un fel de partiție a aerului.
Primele teste de comparare cu ventilația realizată prin intermediul ferestrelor și al ventilatoarelor de cameră au avut succes. Modele umane încălzite – până la 15 manechine negre înfășurate cu un fir de încălzire pentru a simula emisia de căldură a unei persoane așezate – au fost utilizate pentru scenarii într-o sală de clasă, o sală de așteptare la medic, și într-una de cinematograf, unde fluxul de aer, răspândirea aerosolilor și emisiile de CO2 au putut fi măsurate. În plus, unul dintre manechine a fost echipat cu un simulator de respirație.
„În calitate de cercetători ai fluxului de aer, credem că acest concept are un potențial mare și credem că este mai bun decât ventilația printr-o fereastră”, declară Andreas Westhoff de la DLR. Cu ajutorul prototipului testat, „se poate realiza un flux continuu de la oameni direct la supapa de aspirație” și, astfel, este redusă răspândirea necontrolată a aerosolilor din aerul respirat, aer care va fi mai apoi filtrat.
OHB planifică acum primele teste practice urmate de lansarea, în timp util, a sistemului pentru școli, birouri, restaurante, cabinete și cinematografe. Pentru aceasta nu ar trebui să fie necesare modificări structurale majore.
Sursa: Der Tagesspiegel / Articol de Peter Hanuschke / Traducerea: Vera Ștefan (Rador)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii