G4Media.ro

O componentă a unei rachete, găsită de studenți lângă Gura Portiței, pe…

Foto: Cititor G4Media

O componentă a unei rachete, găsită de studenți lângă Gura Portiței, pe litoralul românesc al Mării Negre / Forțele Navale: Provine de la o rachetă antiaeriană sol-aer de fabricație rusească. Este posibil ca astfel de componente să mai fie aduse de curenții marini

Update 16.44: Statul Major al Forțelor Navale Române precizează că elementul descoperit nu conține materiale pirotehnice sau periculoase și că acesta reprezintă un tub al unui motor de start de la o rachetă antiaeriană sol-aer de tipul 57E6, lansată de un sistem de rachete antiaeriene de tip Panțir S-1, produse în Federația Rusă, care, cel mai probabil, pe timpul desfășurării acțiunilor militare recente din zona de nord a Mării Negre, a căzut în mare și a fost adus de curenții marini în zona litoralului românesc.

Statul Major al Forțelor Navale menționează faptul că acest tip de element de muniție nu se află în dotarea Forțelor Navale Române, este specific forțelor implicate în războiului ruso-ucrainean.

„Având în vedere caracteristicile acestui tip de rachetă și frecvența utilizării în cadrul acțiunilor de luptă, este posibil ca, în perioada următoare, curenții marini să mai aducă astfel de elemente componente în proximitatea zonei costiere a României sau a altor țări riverane, fără ca acest lucru să reprezinte un pericol”, adaugă sursa citată.

Statul Major al Forțelor Navale recomandă cetățenilor care observă astfel de elemente de muniție ca, pentru siguranța lor, să nu se apropie de obiectele descoperite și să anunțe de urgență autoritățile competente.

Comunicatul Forțelor Navale:

Ca urmare a intervenției echipajului pirotehnic din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța, pentru ridicarea unui element presupus a fi muniție, scos la mal de valuri, în cursul zilei de duminică, 15 ianuarie, în zona Periboina – Săcele, Forțele Navale Române au fost solicitate pentru a oferi sprijin în procesul de cercetare a elementului depistat.

În urma analizei realizate la fața locului de către reprezentanții ISU „Dobrogea”, obiectul a fost identificat ca fiind un motor de start de la o rachetă. Specialiștii Forțelor Navale Române au preluat luni, 16 ianuarie, de la ISU „Dobrogea”, corpul de rachetă și l-au depozitat, în siguranță, la sediul unei structuri acreditate, pentru cercetarea acestuia.

În acest sens, Statul Major al Forțelor Navale precizează că elementul descoperit nu conține materiale pirotehnice sau periculoase și că acesta reprezintă un tub al unui motor de start de la o rachetă antiaeriană sol-aer de tipul 57E6, lansată de un sistem de rachete antiaeriene de tip Panțir S-1 (clasificare NATO SA-22 Greyhound), produse în Federația Rusă, care, cel mai probabil, pe timpul desfășurării acțiunilor militare recente din zona de nord a Mării Negre, a căzut în mare și a fost adus de curenții marini în zona litoralului românesc.

De asemenea, Statul Major al Forțelor Navale menționează faptul că acest tip de element de muniție nu se află în dotarea Forțelor Navale Române, este specific forțelor implicate în războiului ruso-ucrainean.

Având în vedere caracteristicile acestui tip de rachetă și frecvența utilizării în cadrul acțiunilor de luptă, este posibil ca, în perioada următoare, curenții marini să mai aducă astfel de elemente componente în proximitatea zonei costiere a României sau a altor țări riverane, fără ca acest lucru să reprezinte un pericol. Cu toate acestea, recomandăm cetățenilor care observă astfel de elemente de muniție ca, pentru siguranța lor, să nu se apropie de obiectele descoperite și să anunțe de urgență autoritățile competente.

Update 9.40: Obiectul nu prezintă niciun pericol, fiind vorba despre componenta care propulsează racheta, a anunţat ISU Dobrogea, citat de News.ro. La faţa locului, echipajul format din trei subofiţeri şi un ofiţer a identificat obiectul ca fiind booster de rachetă. Acesta a fost ridicat şi depozitat, iar, în cursul zilei de astăzi, va fi predat structurilor specializate din cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

Articol inițial: Un grup de studenti a anunțat luni că a găsit un tub de proiectil militar pe litoralul românesc al Mării Negre, între Gura Portitei și Periboina, au declarat surse oficiale pentru G4Media.

O echipă a Gărzii de Coastă Constanța s-a deplasat la fața locului pentru a asigura zona până când specialiștii vor interveni pentru neutralizarea sau ridicarea tubului.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Ministerul Apărării Naționale au fost alertate în urma descoperirii obiectului de tehnică militară.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. dar daca iti cade in cap nu este pericol ?