G4Media.ro

O comună din județul Covasna ”stă pe o mare de apă minerală”…

O comună din județul Covasna ”stă pe o mare de apă minerală” dar nu are apă potabilă / Locuitorii sunt nevoiți să fiarbă apa care vine prin rețeaua publică

Administrația comunei Micfalău (Covasna) a aflat în urma mai multor foraje că e înconjurată de izvoare de apă minerală, însă în continuare nu poate furniza populației apă potabilă în rețeaua publică, informează Covasna Media.

O investiție care vizează sistemul de alimentare cu apă al comunei, ridicată la aproape 530.000 de lei, este soluția de compromis. Autoritățile vor să construiască încă un rezervor suprateran de înmagazinare, care să funcționeze pe lângă cele două vechi, deja existente.

Noul rezervor, de 320 de metri cubi, va fi foarte util pentru că, potrivit primarului Demeter Ferenc, va putea deservi populația în momentul în care celelalte două, de 220 de metri cubi împreună, vor fi închise pentru a fi curățate și dezinfectate. Acesta este un procedeu care trebuie aplicat măcar din trei în trei luni neapărat, pentru că apa provine din izvoare de suprafață și conține multe impurități. Asta înseamnă că fiecare astfel de curățare lasă comuna Micfalău fără apă câte trei zile.

Este compromis parțial, susține primarul, pentru că nici așa nu va ajunge la oameni apă potabilă.

Primarul Demeter Francisc susține că în comună nu există izvoare subterane de apă plată, ci doar minerală, iar la această concluzie s-a ajuns după mai bine de opt foraje.

„Suntem pe o mare de apă minerală. (…) Momentan avem în jur de opt izvoare care vin din munte, dar au cantitate foarte mică. Aproape s-a înjumătățit în ultimii 10 ani. Dar având canalizare, cerințele s-au triplat. A trebuit să găsim soluții și avem momentan niște izvoare, pârâiașe, pe care le-am adunat, trec prin filtrare, clorinare și aceasta este apa care ajunge la populație”, susține primarul.

Ca să aibă apă de băut, locuitorii comunei Micfalău sunt nevoiți fie să fiarbă apa care vine prin rețeaua publică, fie să cumpere apă îmbuteliată, fie să profite de izvoarele de apă minerală pe care stă comuna sau să își aducă apă de la izvoarele din jur.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. mda , cele mai multe comune din Romania nici nu au apa curenta .

  2. Nu înțeleg știrea asta.
    Ce relevanță are faptul că e apă de suprafață? De ce n-ar fi potabilă? Eu am făcut apă 100% potabilă din ‘nșpe surse de suprafață. Sunt firme de îmbuteliere care folosesc surse de suprafață.
    Păi nu e potabilă dacă nu e filtrată și tratată ca lumea. Problema este sistemul de filtrare și tratare. Din moment ce apa e CLORINATĂ, de ce trebuie fiartă? E o prostie ce se spune aici.
    Și dacă au atâta apă minerală în subteran, de ce nu o exploatează?
    Băi fraților, puneți-vă un primar cu cap.

  3. Ia vedeți cine e „prințul apelor minerale” ca sa înțelegeți de ce nu au aia apa.

  4. Sunt si saraki si proski. Iti faci put si la revedere dar ei in schimb dau banii pe masini si tatuaje si pe urma tipa ca nu le-a pus primarul teava de apa!…Tipic.

  5. Daca intrebati pe cineva care lucreaza la tratarea apei, va confirma ca apa din orasele-resedinta de judet e potabila(dar nu bagati mana in foc), dar restul comunelor, oraselor cu apa curenta nu au apa in parametri legali. Apoi mai sunt fantanile publice, pe care nici DSP nu pun o tablita, ca apa e ok, dar oamenii merg pe incredere, ca altceva n-au…

  6. Mda, efectele centralismului. Degeaba stă comuna pe ditai rezerva de apă minerală (destul de bună, am băut de multe ori din ea), dar nu o poate exploata. Fiindcă, ghici unde se dau licențele?! Exact! La București.
    Ținutul Secuiesc e ceea mai bogată regiune din Europa în ape minerale și 98% din licențele de exlpoatare sunt în mâna unor persoane fizice și companii din București. Localnicii nu au acces la acele licențe.