G4Media.ro

O cortină de teatru de peste 250 de ani, păstrată la Muzeul…

Sursa foto: Turnul Sfatului

O cortină de teatru de peste 250 de ani, păstrată la Muzeul de Istorie din Sibiu / Sub ea s-a jucat Shakespeare și s-a produs primul mare scandal dintr-o sală de teatru din oraș / În Regulamentul școlar local din 1573 era obligatorie montarea de către elevi a două spectacole de teatru

O bucată de pânză din cânepă de 6 metri lungime și aproape 3 metri înălțime este unul din cele mai vechi obiecte ce amintesc de începuturile teatrului sibian, care se mai păstrează în muzeele din oraș, relatează Turnul Sfatului.

Cortina uneia din primele săli de spectacole din oraș, se găsește în colecția Muzeului de Istorie și nu este încă disponibilă publicului, aflându-se într-un depozit.

Ea se află în colecția muzeului din anul 1908, însă a fost clasată ca piesă, la Ministerul Culturii, în anul 2022, potrivit istoricului Claudia Urduzia, curator la Muzeul Național Brukenthal.

Cortina de la Brukenthal e asociată cu teatrul înființat de Gertrude Bodenburg, în 1765, la primul etaj al Halei Măcelarilor, clădirea din Piața Mică ce se numește acum Casa Artelor.

Piesa aflată în depozitul Muzeului de Istorie a fost martorul tăcut al primului scandal important care a pornit dintr-o sală de teatru în Sibiul acelor timpuri.

”Primul scandal din teatru l-a provocat în 1771 dansatoarea Barbara Bodenburg, în timpul reprezentației baletului Der Postzug (Trenul poștal), când s-a răzbunat pe ofițerii din sală care urlau ca scoși din minți. ”… și-a pierdut cumpătul salutându-i prin întoarcerea dosului și ridicarea tivului rochiței”, scrie în raportul oficial trimis Curții de justiție din Viena”, se precizează în volumul ”Sibiu – Oameni și fapte”.

Faptul că Sibiul avea o trupă de teatru și o clădire în care se juca Voltaire în 1765 nu ar trebui să ne mire.

Honterus (n.r. un învățat umanist sas, reformator religios al sașilor din Transilvania, fondatorul gimnaziului săsesc din Brașov, din curtea Bisericii Negre, actualul Liceu Johannes Honterus) a inclus în Regulamentul școlar din 1573 obligativitatea includerii în programa școlară a două spectacole de teatru ale elevilor.

”O primă reprezentație cu o comedie jucată de elevi este documentată la 1573 (n.r. cu aproape 200 de ani înainte de trupa Bodenburg). A fost bine primită de public, deoarece, la scurt timp, breasla pantofarilor răsplătește elevii artiști cu bani”, se precizează în carte.

Detalii despre începuturile teatrului sibian puteți citi în articolul din Turnul Sfatului.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează