O criptă medievală din secolul al XII-lea și două morminte goale, descoperite de arheologi la catedrala Exeter din Anglia
Arheologii care explorează situl catedralei Exeter din Anglia au descoperit altarul din secolul XII al bisericii, o criptă medievală şi mormintele goale în care ar fi trebuit să fie îngropaţi doi episcopi, conform unui material publicat vineri de Live Science, citată de Agerpres.
Catedrala, construită în jurul anului 1400, a fost ridicată pe locul bisericii mai vechi din 1114, ce era construită în stil normand. În 1066 normanzii au invadat şi cucerit Anglia. Deşi cele două turnuri ale structurii originale sunt acum alăturate ca parte a zidurilor naosului aşa cum apar astăzi, restul bisericii a fost reconstruită între 1270 şi 1350 într-un stil gotic decorat, potrivit revistei Smithsonian.
Săpăturile s-au desfăşurat în cadrul unui proiect de construcţii pentru instalarea unui sistem de încălzire sub podeaua bisericii. În cadrul acestor săpături a fost identificată podeaua originară a bisericii de acum 900 de ani, conform BBC News.
În spatele altarului, către est, a fost descoperită ceea ce pare a fi o criptă normandă, conform lui John Allan, de la Universitatea din Exeter, arheologul care coordonează săpăturile din perimetrul catedralei. „Este cu siguranţă cea mai interesantă descoperire arheologică făcută vreodată la catedrala Exeter”, a declarat el pentru BBC News.
Cripta subterană, despre care nu se ştia că există, a fost astupată în jurul anului 1300. Excavarea criptei a dus la descoperirea a două morminte goale, care probabil că aparţineau episcopilor Robert Warelwast (nepotul lui William Warelwast, episcopul fondator care a murit în circa 1155) şi respectiv William Brewer (care a murit în 1244). Rămăşiţele celor doi episcopi au fost mutate în 1320.
Cu ocazia unor săpături arheologice derulate în luna martie, arheologii au mai descoperit urme ale unei străzi romane, rămăşiţe ale unor clădiri din lemn şi zidul unei case romane în grădina catedralei, conform BBC News.
Catedrala este în prezent folosită de credincioşii anglicani.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank