G4Media.ro

O criză de heroină se profilează în Europa după ce talibanii afgani…

Sursa Foto: Pexels.com

O criză de heroină se profilează în Europa după ce talibanii afgani au interzis cultivarea macului. Specialiștii se tem că piața europeană va fi invadată de droguri sintetice mult mai nocive, precum fentanilul

Consumatorii de droguri din Europa ar putea trece la opioide sintetice mai periculoase, pe măsură ce aprovizionarea cu heroină se reduce, arată o analiză Politico. Motivul? Aproape toată heroina consumată în Europa provine din Afganistan, unde talibanii au impus o interdicție privind cultivarea macului care va intra în vigoare în următoarele săptămâni.

Probabila penurie de mac ar putea face mai profitabilă pentru infractori fabricarea de opioide sintetice, cum ar fi fentanilul, pentru a fi vândute dependenților disperați cărora li se refuză doza de heroină.

Acest lucru reprezintă, la rândul său, un risc grav pentru sănătatea publică, deoarece opioidele sintetice tind să fie mult mai puternice decât heroina naturală – de 50 de ori mai puternice în cazul fentanilului. Acest lucru înseamnă că o supradoză de fentanil e mult mai probabilă decât una de heroină. De altfel, fentanilul face zeci de mii de victime în America în fiecare an.

Talibanii au interzis cultivarea macului în aprilie 2022, după ce au recăpătat controlul Afganistanului de la guvernul susținut de SUA în 2021. Recolta din 2022 a fost exceptată, ceea ce înseamnă că rezultatele vor începe să se vadă odată cu recolta din aprilie a acestui an. Este nevoie de un an până la 18 luni pentru ca recolta să ajungă pe piața europeană sub formă de heroină, ceea ce le oferă guvernelor timp până anul viitor înainte ca impactul să înceapă să fie resimțit.

„Dacă interzicerea talibanilor duce la o reducere drastică a heroinei produse din macul de opiu, ar putea crea posibilitatea să vedem mai multe opiacee sintetice”, a declarat Paul Griffiths, director științific al Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT), citat de Politico.

Istoria îi susține temerile. Talibanii au interzis anterior opiul în 2000, provocând o penurie de heroină în Europa. La scurt timp după aceea, fentanilul a apărut pentru prima dată pe continent.

„De la începutul anilor 2000 încoace, am avut o problemă cu fentanilul în țările baltice, în special în Estonia, unde a fost responsabil pentru un nivel destul de ridicat de decese legate de droguri și a fost o problemă dificil de rezolvat pe termen lung acolo”, a spus Griffiths.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...