Republica Moldova, pregătită să pompeze gaz în regiunea separatistă Transnistria, în plină criză umanitară / Liderii transnistreni, favorabili Moscovei, au indicat că ar accepta transporturi de gaz de pe piața europeană
O criză energetică care a lăsat sute de mii de oameni fără încălzire și apă caldă în regiunea separatistă Transnistria ar putea lua sfârșit în curând, au declarat luni oficialii din Moldova. Oficialii moldoveni au raportat că liderii Transnistriei, favorabili Moscovei, au indicat că ar accepta transporturi de gaz de pe piața europeană pentru a înlocui livrările rusești pierdute, informează Politico. Măsura inversează o politică de decenii a enclavei de a se baza pe Kremlin – și creează o oportunitate pentru autoritățile moldovenești de a consolida controlul asupra Transnistriei.
Oleg Serebrian, viceprim-ministru al Moldovei și șef al reintegrării teritoriale, a declarat că ar trebui convenită o soluție „pentru a rezolva criza energetică și socială” din Transnistria. Compania energetică rusă de stat Gazprom anunțase anterior că va înceta exporturile către această enclavă, la începutul anului, invocând datorii neplătite contestate de guvernul moldovean.
De atunci, industria s-a oprit în regiune, care este guvernată autonom de la căderea Uniunii Sovietice și care găzduiește peste o mie de soldați ruși pe teritoriul său. Până în prezent, Transnistria a primit combustibil gratuit de la Moscova, finanțându-și bugetul din vânzările de electricitate către Moldova.
Serebrian a declarat că liderii din capitala de facto a Transnistriei, Tiraspol, au confirmat că vor accepta livrările de gaze naturale de la Moldovagaz, din Moldova, o ofertă pe care documentele scurse au arătat că au refuzat-o anterior, guvernul separatist plătind Moldovei pentru livrări. Mai devreme luni, Vadim Krasnoselsky, liderul statului separatist nerecunoscut, a declarat că administrația sa va accepta livrările prin Moldova.
„Instanțele competente din Republica Moldova analizează această cerere, inclusiv conformitatea procedurii juridice”, a declarat Serebrian.
Un oficial moldovean de rang înalt a declarat pentru Politico, sub protecția anonimatului, că se va urmări ca Moscova să nu se folosească de acest acord pentru a continua să-și consolideze influența asupra Moldovei, după ce anterior a folosit fluxul de combustibili fosili ca armă pentru a declanșa crize economice în regiune. „Este esențial să ne asigurăm că nu există înțelegeri pe ușa din dos și că furnizarea de gaze către regiunea transnistreană respectă reglementările UE în domeniul energiei la care Moldova s-a angajatr”, a declarat oficialul.
UE, care a acordat Moldovei statutul de țară candidată în pofida conflictului teritorial, a solicitat anterior transnistrenilor să accepte livrările de combustibil din partea guvernului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.