
O criză sanitară fără precedent ameninţă milioane de persoane din Africa (raport)
Africa se confruntă cu o „criză financiară fără precedent” care ar putea cauza două până la patru milioane de decese suplimentare pe an, a avertizat joi agenţia sanitară a Uniunii Africane (Africa CDC), relatează AFP, citată de Agerpres.
Membrii Uniunii Africane s-au angajat în 2001 să aloce cel puţin 15% din bugetele lor naţionale pentru sănătate, dar numai trei ţări – Rwanda, Botswana şi Capul Verde – au atins sau depăşit acest obiectiv, a indicat Africa CDC într-un raport.
Continentul se confruntă cu o criză cu mai multe aspecte, numeroase ţări au datorii colosale şi sunt reduceri semnificative de ajutor din partea Statelor Unite şi a altor ţări occidentale.
Această situaţie survine pe măsură ce urgenţele de sănătate publică sunt în creştere, cu apariţia unor epidemii de variolă, Ebola, holeră şi alte boli.
„Fără acţiuni decisive, Africa CDC estimează că pe continentul african s-ar putea pierde două decenii de progrese în domeniul sănătăţii, sunt 2 până la 4 milioane de decese care ar putea fi evitate în fiecare an şi un risc crescut de apariţie a unei pandemii interne”, se arată în raport.
„Încă 39 de milioane de africani ar putea ajunge în sărăcie până în 2030 din cauza şocurilor sanitare şi economice interdependente”, potrivit documentului intitulat „Finanţarea sănătăţii în Africa: o nouă eră”.
Raportul subliniază dependenţa puternică a Africii de sprijinul extern: peste 90% dintre vaccinuri, diagnostice, medicamente şi produse de sănătate esenţiale utilizate pe continent sunt importate, ceea ce face ca ţările africane să fie vulnerabile la şocurile lanţurilor de aprovizionare globale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.