O curte de apel americană a respins cererea TikTok de a opri temporar interzicerea sa în SUA
TikTok trebuie să se mişte rapid cu o cerere adresată Curţii Supreme din Statele Unite de a bloca sau de a anula o lege care ar impune grupului părinte chinez, ByteDance, să vândă aplicaţia de video scurte până pe 19 ianuarie, după ce o instanţă de apel i-a respins vineri o cerere în acest sens, transmite Reuters, relatează News.ro.
TikTok şi ByteDance au depus luni moţiunea de urgenţă la Curtea de Apel a SUA pentru Districtul Columbia, cerând mai mult timp pentru a-şi depune cazul la Curtea Supremă a SUA.
Companiile au avertizat că, fără o acţiune în instanţă, legea ”va închide TikTok – una dintre cele mai populare platforme video din ţară – pentru cei peste 170 de milioane de utilizatori lunari interni”.
Dar instanţa a respins solicitarea, spunând că TikTok şi ByteDance nu au identificat un caz anterior ”în care o instanţă, după ce a respins o contestaţie constituţională a unei legi a Congresului, a interzis intrarea în vigoare a legii în timp ce se solicită revizuirea acesteia la Curtea Supremă.”, a spus ordinul judecătoresc decis în unanimitate vineri.
Un purtător de cuvânt al TikTok a declarat după hotărâre că compania intenţionează să-şi ducă cazul la Curtea Supremă, ”care are un istoric de protejare a dreptului americanilor la libertatea de exprimare”.
Conform legii, TikTok va fi interzisî cu excepţia cazului în care ByteDance va vinde platforma până pe 19 ianuarie.
Legea oferă, de asemenea, guvernului SUA puteri mari de a interzice alte aplicaţii deţinute de străini care ar putea ridica îngrijorări cu privire la colectarea datelor americanilor.
Departamentul de Justiţie al SUA susţine că ”controlul Chinei asupra aplicaţiei TikTok reprezintă o ameninţare continuă la adresa securităţii naţionale”.
TikTok spune că Departamentul de Justiţie a descris greşit legăturile aplicaţiei de socializare cu China, argumentând că motorul său de recomandare de conţinut şi datele utilizatorilor sunt stocate în SUA pe servere cloud operate de Oracle, în timp ce deciziile de moderare a conţinutului care îi afectează pe utilizatorii din SUA sunt luate în Statele Unite.
Decizia, cu excepţia cazului în care Curtea Supremă o anulează, pune soarta TikTok la dispoziţia preşedintelui democrat Joe Biden cu privire la acordarea unei prelungiri de 90 de zile a termenului limită de 19 ianuarie pentru a forţa vânzarea, iar apoi a preşedintelui ales republican Donald Trump, care preia mandatul pe 20 ianuarie.
Trump, care a încercat fără succes să interzică TikTok în timpul primului său mandat din 2020, a declarat înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie că nu va permite interzicerea TikTok.
Tot vineri, preşedintele şi principalul democrat dintr-un comisie a Camerei Reprezentanţilor a SUA pentru China le-a spus directorilor generali ai Alphabet, compania mamă a Google, şi Apple trebuie să fie gata să elimine TikTok din magazinele de aplicaţii din SUA pe 19 ianuarie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank