G4Media.ro

O curte de apel din SUA menține legea care obligă compania chineză…

Sursa foto: Photo 196783047 © Boumenjapet | Dreamstime.com

O curte de apel din SUA menține legea care obligă compania chineză ByteDance să vândă TikTok

O curte federală de apel din SUA a menținut vineri o lege care obligă compania chineză ByteDance să vândă populara sa aplicație de videoclipuri scurte TikTok în Statele Unite până la începutul anului viitor sau să se confrunte cu o interdicție, scrie Reuters.

Hotărârea ar putea fi atacată la Curtea Supremă sau la un alt complet al Curții de Apel.

Judecătorii Sri Srinivasan, Neomi Rao și Douglas Ginsburg de la Curtea de Apel a Statelor Unite au analizat contestațiile legale formulate de TikTok și de utilizatori împotriva legii care dă ByteDance termen până la 19 ianuarie 2025 să vândă sau să cedeze activele TikTok din Statele Unite sau să se confrunte cu o interdicție.

Curtea de apel a declarat că legea „a fost punctul culminant al unei acțiuni ample, bipartizane, a Congresului și a președinților succesivi. A fost elaborată cu atenție pentru a se ocupa numai de controlul exercitat de un adversar străin și a făcut parte dintr-un efort mai amplu de contracarare a unei amenințări bine fundamentate la adresa securității naționale reprezentată de RPC (Republica Populară Chineză)”.

Președintele Joe Biden, care a semnat legea în aprilie, poate acorda o prelungire unică de până la 90 de zile, dar numai dacă ByteDance a făcut progrese semnificative în găsirea unui cumpărător.

Instanța a recunoscut că decizia sa ar duce la interzicerea TikTok pe 19 ianuarie, fără o prelungire din partea lui Biden.

„În consecință, milioanele de utilizatori ai TikTok vor trebui să găsească mijloace alternative de comunicare”, a declarat instanța, care a motivat că decizia a venit din cauza «amenințării comerciale hibride a Chinei la adresa securității naționale a SUA, nu a guvernului SUA, care s-a angajat cu TikTok printr-un proces multianual în efortul de a găsi o soluție alternativă».

Departamentul de Justiție afirmă că, sub proprietate chineză, TikTok reprezintă o amenințare gravă la adresa securității naționale din cauza accesului său la vaste date personale ale americanilor, afirmând că China poate manipula în secret informațiile pe care americanii le consumă prin intermediul TikTok.

TikTok și ByteDance susțin că legea este neconstituțională și încalcă dreptul la liberă exprimare al americanilor. Ei o numesc „o abatere radicală de la tradiția acestei țări de a susține un internet deschis”.

Președintele ales Donald Trump, care a încercat fără succes să interzică TikTok în timpul primului său mandat în 2020, a declarat înainte de alegerile din noiembrie că nu va permite interzicerea TikTok, care este utilizat de 170 de milioane de americani.

Legea interzice magazinelor de aplicații precum Apple să ofere TikTok și interzice serviciilor de găzduire pe internet să sprijine TikTok dacă ByteDance nu renunță la TikTok până la termenul limită.

Oficialii americani au avertizat conducerea TikTok că este dependentă de guvernul chinez, care ar putea obliga compania să partajeze datele utilizatorilor săi din SUA.

TikTok a negat că a împărtășit sau că va împărtăși vreodată datele utilizatorilor americani, acuzându-i pe legislatorii americani din proces că prezintă preocupări „speculative”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...