G4Media.ro

O delegație de baschetbaliști din NBA implicați în lupta împotriva rasismului, primită…

sursa foto: Facebook\ Creighton Men`s Basketball

O delegație de baschetbaliști din NBA implicați în lupta împotriva rasismului, primită de Papa Francisc la Vatican

Papa Francisc a primit luni, la Vatican, un grup de jucători din liga profesionistă nord-americană de baschet (NBA) implicaţi în lupta împotriva rasismului şi a injustiţiilor sociale, care i-au oferit cu această ocazie suveranului pontif o minge şi tricouri, informează AFP, citată de Agerpres.

La întrevederea care a avut loc în biblioteca Palatului Apostolic au participat baschetbaliştii Anthony Tolliver (Memphis Grizzlies), Jonathan Isaac, Marco Belinelli (San Antonio Spurs), Sterling Brown şi Kyle Korver, ultimii doi componenţi ai echipei Milwaukee Bucks.

„Suntem extrem de onoraţi că am avut ocazia să venim la Vatican şi să împărtăşim experienţa noastră cu Papa Francisc”, a afirmat Kyle Korver într-un comunicat difuzat de asociaţia jucătorilor din liga nord-americană (NBPA).

Echipa acestuia, Milwaukee Bucks, o franciză din Wisconsin, a boicotat duelul din play-off-ul NBA împotriva formaţiei Orlando Magic, din luna august, pentru a-şi exprima susţinerea faţă de Jacob Blake, un afroamerican de 29 ani grav rănit de poliţia din Kenosha, localitate aflată în statul respectiv, cu ocazia reţinerii sale.

„Un ‘dream team’ a traversat oceanul pentru a spune, împreună cu Papa Francisc, ‘nu rasismului'”, precizează agenţia Vatican News, care a calificat evenimentul de luni drept o „întâlnire neobişnuită între universuri foarte diferite”. Conform agenţiei oficiale a Sfântului Scaun, întâlnirea a fost organizată la solicitarea jucătorilor.

Papa Francisc, de origine argentiniană, nu a încetat el însuşi să atace discriminarea şi rasismul în discursurile sale, în cărţile sale precum şi în audienţele sale publice.

În cartea „Un timp pentru schimbare”, care va fi lansată pe 2 decembrie, Papa salută „indignarea sănătoasă” a milioanelor de manifestanţi care au protestat în primăvara acestui an împotriva morţii lui George Floyd, un afroamerican care şi-a pierdut viaţa în timp ce era reţinut de poliţie, la finele lunii mai.

Pe de altă parte, suveranul pontif regretă înlăturarea statuilor personalităţilor asociate adesea cu sclavia sau alte forme de opresiune, din dorinţa de a „purifica istoria”.

„Ruşinea trecutului nostru, în alţi termeni, face parte din ceea ce suntem. Reamintesc această istorie nu pentru a face elogiul opresorilor din trecut, ci pentru a onora mărturia şi măreţia sufletească a celor care au fost oprimaţi”, a precizat Papa Francisc în cartea sa.

sursa foto: Facebook\ Creighton Men`s Basketball

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Ăștia luptă împotriva rasismului din NBA, adică pentru drepturile albilor?

    • Nu confunda jucatorii cu patronii. Jucatorii sunt in majoritate negri, dar patronii sunt albi.

    • @CosminG,
      Si c e intelegi de aici? Ca numai negrii stiu a joace baschet sau ca numai albii au creier sa gestioneze un club de succes?

  2. Auzi acolo „dream team”, niste ratati in pragul retragerii. Singurul care a mai realizat ceva in cariera e Korver.
    Situatia din NBA poate deveni potential periculoasa. In playoff cand s-a jucat la Orlando singurul mesaj scris permanent pe teren era Black lives matter (si sigla NBA desigur, restul siglelor erau adaugate ulterior in studio). Nu comentez ce s-a intamplat cu Floyd si altii asemenea, in schimb de la un moment dat mi se pare sloganul BLM ca jignitor pentru ceilalti. Adica albii/asiaticii si alte culori nu mai conteaza deloc? Se creeaza impresia ca doar negrii sunt discriminati si ca doar vietile lor conteaza. Era mai corect sa scrie All lives matter.

  3. Halal lupta impotriva discriminarii…Pe baschetbalistii cu ciocu’ mic i-au primit la Vatican dar pe copiii abuzati sexual si nenorociti de inaltii prelati i-au refuzat.

  4. Șarlatanul catolic mai bine și ar cere scuze pentru cruciade

  5. Discriminarea pozitivă e o forma de rasism îndreptată împotriva albilor. De ce nu sunt probleme în SUA cu cei de rasa galbena sau cu latino americanii care majoritatea sunt metiși?Nu se întreabă niciodată cei de rasa neagra de ce nu i suporta atâția oameni? Povestea cu culoarea pielii nu tine dar cea cu comportarea și caracterul da. Daca vor sa fie acceptați și apreciați cei de rasa neagra sa și facă ordine și curățenie în propria casă înainte de a arunca permanent cu acuzații de rasism în stânga și n dreapta cum fac de vreo 70 de ani încoace.Ei sa și vadă de treabă cum fac cei din alte rase și atunci nimeni nu va mai avea treabă cu ei.Nimeni nu e obligat sa i placa pe cei de alta rasa sau alta nație ci numai sa se comporte civilizat cu ei.Reciproca e valabilă.Dragoste cu sila nu se poate mai ales acum.