G4Media.ro

O delegație a Uniunii Europene s-a deplasat în Azerbaidjan pentru a obține…

sursa foto: facebook

O delegație a Uniunii Europene s-a deplasat în Azerbaidjan pentru a obține o suplimentare a livrărilor de gaze

În cadrul eforturilor de diversificare accelerată a surselor de aprovizionare şi de reducere a dependenţei de gaz rusesc, în contextul tensiunilor dintre Moscova şi Occident, o delegaţie a Uniunii Europene s-a deplasat vineri în Azerbaidjan.

‘Doresc să mulţumesc Azerbaidjanului pentru eforturile sale de a creşte livrările de gaz spre Uniunea Europeană via Coridorul Sudic de Gaze (Southern Gas Corridor, SGC). Azerbaidjanul a răspuns la apel, confirmându-şi fiabilitatea’, a transmis pe Twitter de la Baku comisarul european pentru energie, Kadri Simson.

SGC este un complex de trei gazoducte care pleacă din Azerbaidjan, traversând Georgia, Turcia, Grecia, Albania şi Marea Adriatică, cu destinaţia finală Italia.

Finalizată în 2020, această reţea era destinată să reducă dependenţa de gazul rusesc. La sfârşitul anului trecut, Baku a început să trimită gaz spre Europa de la zăcământul gigantic de la Shah Deniz.

‘SGC este strategic pentru politica de diversificare energetică a UE’, a indicat comisarul Kadri Simson, apreciind că SGC este un ‘succes’.

După o întâlnire bilaterală cu preşedintele azer Ilham Aliev, acesta din urmă a ‘exprimat speranţa că negocierile între Azerbaidjan şi UE cu privire la un nou acord vor fi finalizate în curând’, arată un comunicat al preşedinţiei de la Baku.

Într-o conferinţă de presă, comisarul european a afirmat că doreşte ca volumul de gaz azer exportat spre Europa să atingă 10 miliarde de mc pe an, echivalent cu funcţionarea la deplină capacitate a SGC.

Responsabila UE a vorbit şi despre o posibilă extindere a coridorului de gaz, în funcţie de ‘aşteptările pieţei’, insistând pe importanţa acestuia ‘într-un context de penurie şi de creştere a preţurilor pe piaţa de energie’.

La rândul său, Aliev a precizat că ţara sa a exportat 19 miliarde de mc de gaz în 2021, dintre care 8,5 miliarde spre Turcia (faţă de 6 miliarde prevăzute iniţial), 7 miliarde spre Italia, iar restul spre alte ţări ale coridorului (Georgia, Grecia, Bulgaria).

‘Sunt sigur că Albania va primi gaz azer imediat ce îşi va termina reţeaua de distribuţie’, a adăugat preşedintele Aliev.

Potrivit ministrului azer al energiei, Parviz Şahbazov, ţări din Balcani au cerut la rândul lor să primească gaz din Azerbaidjan.

Ilham Aliev, aflat la putere din 2003, este acuzat de opoziţie şi de activişti pentru drepturile omului de reprimarea libertăţii de exprimare în ţara sa, fie că este vorba despre media, opoziţie sau societatea civilă.

Sursa foto: Kadri Simson/facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. S-au trezit prea târziu. I

  2. Ce frumos se milogesc „democrațiile” UE de un dictator corupt!

    • De unde ati tras concluzia ca se milogesc si de ce democratii cu ghilimele? Daca democratiile UE nu sunt democratii, atunci care sunt democratii, dupa parerea dvs, serios acum?

  3. UE in genunchi si in fata Azerbaidjan-ului,politrucii bruxelezi sunt ireali,ei cu tampeniile lor gen Green Deal ….tembelii trebuie sa inteleaga ca iarna e nevoie de caldura si apa calda.

  4. @draggy
    Nu se milogesc, doar ii pupa tălpile sultanului de la Baku.
    Serios, acum nu prea mai sunt democrații în Uniunea Europeană. În toate cele 27 de tari membre (poate cu excepția Suediei unde nu exista prevederi constitutionale, dar și acolo guvernul a luat niște masuri de restrângere a unor drepturi civile) guvernele, adică executivul, guvernează cu puteri sporite în baza unei urgente /alerte care se prelungește de 2 ani. Deci nu mai e democrație ci autoritarism. Un fel de România în epoca lui Carol al 2lea.
    PS. În rest, rămâne cum am stabilit. Plimbă ursul!

    • Dacul liber?

      Și guvernul nu tot de parlament e controlat? E vreo tara in UE unde parlamentul (ales de popor) nu poate da jos guvernul in maxim o saptamana?

      Ce ai văzut tu a fost guvernare in stare de urgenta. Atât. Dar orice hotarare de guvern putea oricând fi invalidate de parlament.

      Cred ca problema ta vine de la faptul ca nu ai înțeles urgenta… Si uite asa, dintr-un om logic, sosocismul te-a făcut ilogic.

  5. Dragă, democrații erau pe vremea ,Republicii Democrate Germania!